THEPOWERGAME
Το λαμπερό πάρτι στο Νταβός, που διοργανώθηκε από το επενδυτικό ταμείο του Κατάρ αξίας 510 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσέλκυσε τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Wall Street, καταγράφει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg. Και πέρα από το κοσμικό της διοργάνωσης, είναι μία ακόμη απόδειξη της μεγάλης προσπάθειας που κάνουν οι χώρες του Κόλπου για να επεκταθούν επιχειρηματικά σε όλο τον κόσμο.
Mεγιστάνες, όπως ο Steve Schwarzman της Blackstone και ο Colm Kelleher της UBS, έκαναν την εμφάνισή τους. Ο δισεκατομμυριούχος ιδιωτικών επενδύσεων Robert Smith περιφερόταν στον χώρο, ενώ ο υπουργός επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας συζητούσε με τον δισεκατομμυριούχο του λιανικού εμπορίου του Κόλπου, Yusuff Ali. Ακόμα και ο Βρετανός ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ έβγαλε selfies με τους παρευρισκόμενους.
Η βραδινή εκδήλωση ήταν απλώς η πιο πρόσφατη ένδειξη της βιομηχανίας των χρηματοοικονομικών που επιδιώκει να επεκταθεί στη Μέση Ανατολή. Τα τελευταία δύο χρόνια, τραπεζίτες από όλο τον κόσμο καταφθάνουν στο Ριάντ, την Ντόχα, το Αμπού Ντάμπι και το Ντουμπάι για να εξασφαλίσουν δουλειές από τις κυβερνήσεις και τους επενδυτές που διαχειρίζονται μερικά από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στον κόσμο.
Ωστόσο, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου έχουν περιορίσει τους προϋπολογισμούς στην πλούσια σε πετρέλαιο αυτή περιοχή, ενώ οι κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής έχουν γίνει πιο απαιτητικές προς τις ξένες εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί από τους παρευρισκόμενους στο Νταβός δήλωσαν ότι συνεχίζουν να ποντάρουν δυναμικά στην περιοχή.
«Αν κοιτάξετε τον παγκόσμιο Νότο, τότε, εξαιρώντας ορισμένα γεωπολιτικά γεγονότα, η περιοχή της Μέσης Ανατολής φαίνεται να είναι ο ξεκάθαρος νικητής», δήλωσε στο Bloomberg ο Filippo Gori, συν-επικεφαλής της παγκόσμιας τραπεζικής της JPMorgan Chase και επικεφαλής της τράπεζας στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. «Εξετάζουμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να επεκτεινόμαστε στην περιοχή και να ανταποκριθούμε σε αυτό που γίνεται μια αυξανόμενη πελατειακή βάση για εμάς».
Νταβός: Το ενυπωσιακό Saudi House και οι επενδυτικές ευκαιρίες
Στη μία πλευρά του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ βρισκόταν ο κεντρικός χώρος του «Saudi House», ένα εντυπωσιακό περίπτερο που παρουσίαζε το Vision 2030, το σχέδιο της χώρας για τον ανασχηματισμό της οικονομίας της. Στην άλλη πλευρά, ένα κτίριο προωθούσε μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του βασιλείου.
Λίγο πιο κάτω από την κύρια προκυμαία του Νταβός, οι ελίτ που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση περιδιάβαιναν χώρους που είχαν στηθεί για να προβάλλουν επενδυτικές ευκαιρίες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την ανωτερότητα του συστήματος υγείας του Κατάρ.
Πλαισιωμένος από φρουρούς ασφαλείας, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, πέρασε περίπου 30 λεπτά την Τρίτη το βράδυ επισκεπτόμενος το «Saudi House». Εκεί, σταμάτησε σε περίπτερα αφιερωμένα σε τουριστικά και υποδομικά έργα, πριν επιθεωρήσει χειροποίητα βάζα και πιάτα κοντά σε έναν τοίχο που έφερε ορισμένους στόχους του Vision 2030 με μεγάλα, ασημένια γράμματα.
«Με εντυπωσίασε αμέσως πόσο μεγαλύτερη είναι φέτος η έμφαση στη Μέση Ανατολή», δήλωσε στο Bloomberg η Jenni Hibbert, παγκόσμια διευθύντρια στη Heidrick & Struggles, εταιρεία εξεύρεσης στελεχών, η οποία παρευρέθηκε στην ετήσια εκδήλωση για έκτη φορά φέτος.
Κρίσιμη συγκυρία
Το φόρουμ πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις χώρες του Κόλπου, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικές εσωτερικές αλλαγές.
Στο πλαίσιο του Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για τον ανασχηματισμό της οικονομίας του μεγαλύτερου εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, το βασίλειο σχεδιάζει να επενδύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα-μεγαθήρια, όπως το Neom, καθώς και σε ηλεκτρικά οχήματα και ημιαγωγούς. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης προβλέπεται να παραμείνει ελλειμματικός για τα επόμενα χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να βασιστεί περισσότερο στον δανεισμό.
Το Neom έχει αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στον προϋπολογισμό. Ήδη ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες ομολόγων στις αναδυόμενες αγορές το περασμένο έτος, η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε το 2025 με ένα δανεισμό άνω των 21,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση του σχεδίου οικονομικού μετασχηματισμού της
Ενώ η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να αξιοποιεί τον τεράστιο κρατικό της πλούτο για να αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία στη διεθνή σκηνή, στρέφει μεγαλύτερη προσοχή στην εσωτερική ανάπτυξη. Η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει στις διεθνείς εταιρείες ότι πρέπει να ενισχύσουν την τοπική τους παρουσία, αλλιώς διακινδυνεύουν να χάσουν τη συνεργασία του βασιλείου.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η Wall Street δεν έχει αποθαρρυνθεί από αυτές τις πιέσεις.
«Εκτός από την εξαγωγή κεφαλαίων παγκοσμίως, η περιοχή έχει επίσης ανάγκη από τεράστια ποσά κεφαλαίων για την κάλυψη των δικών της υποδομών και επενδύσεων, και αυτό είναι μια καλή ευκαιρία για εμάς να διαδραματίσουμε έναν ακόμη πιο ουσιαστικό ρόλο», δήλωσε ο Filippo Gori της JPMorgan.
Η Δύναμη των Εμιράτων
Για πολλές χώρες του Κόλπου, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ήταν μια ευκαιρία να προβάλουν τις προσπάθειες των πόλεών τους να γίνουν παγκόσμιοι κόμβοι.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έστειλαν περισσότερους από 100 ηγέτες, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ανώτερα στελέχη του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Αμπού Ντάμπι, Mubadala Investment, αξίας 330 δισεκατομμυρίων δολαρίων —συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου Khaldoon Al Mubarak και του αναπληρωτή του Waleed Al Mokarrab— περιφέρονταν επίσης στον χώρο.
Στο περίπτερο της χώρας, οι επισκέπτες μπορούσαν να επιλέξουν ζεστή σοκολάτα ή παραδοσιακό τσάι των Εμιράτων για να συνοδεύσουν τα κρουασάν τους. Επιπλέον, καλόγουστες τσάντες δώρων με γλυκίσματα της Μέσης Ανατολής και ένα κασκόλ ήταν επίσης διαθέσιμες.
Αυτή την εβδομάδα, οι περαστικοί μπορούσαν επίσης να επισκεφθούν το περίπτερο του Κατάρ και να επιλέξουν συγκεκριμένα θέματα για εξερεύνηση, επιλέγοντας ένα πλαστικό βιβλίο και τοποθετώντας το μπροστά σε μεγάλες οθόνες. Τα θέματα περιλάμβαναν υποδομές, ποιότητα ζωής και φιλο-επιχειρηματικά οικοσυστήματα.
Οι χώρες του Κόλπου επιδιώκουν επίσης να ενισχύσουν την «ήπια δύναμή» τους, διοργανώνοντας δικές τους διεθνείς εκδηλώσεις και παίζοντας έναν πιο σημαντικό πολιτικό ρόλο στη διεθνή σκηνή. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ υπήρξε πρεσβευτής του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA στο Κατάρ το 2022.
Μερικοί ηγέτες του Κόλπου έσπευσαν να υπογραμμίσουν τον διεθνή τους αντίκτυπο. Ο Πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι —που ηγήθηκε της αποστολής της χώρας στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ— μίλησε σε μια συζήτηση για την κατάπαυση του πυρός που βοήθησε η χώρα του να εξασφαλίσει μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Ο αναπληρωτής CEO του Neom, Ραγιάν Φάγιεζ, ανέδειξε επίσης το πώς το μεγα-πρότζεκτ επιδιώκει σκόπιμα να επηρεάσει περισσότερα από απλώς τη Σαουδική Αραβία.
«Ό,τι κάνουμε δεν περιορίζεται πλέον σε μία χώρα ή μία περιοχή», δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης την Τρίτη. «Αυτές είναι οι φιλοδοξίες που έχει θέσει το Βασίλειο».
Διαβάστε επίσης
Σούπερ Μάρκετ: Ώριμη η αγορά για deals, το φλερτ Μασούτη & Κρητικού
Kourtidis Group: Η τουριστική επένδυση των 100 εκατ. που αλλάζει την Καβάλα
Ηλεκτρική ενέργεια: Διατηρείται το εξαγωγικό προφίλ της Ελλάδας