THEPOWERGAME
Οι παγκόσμιες εμπορικές ροές θα υποστούν «ενδιαφέρουσες καταστροφές» καθώς θα εγκαθίσταται η νέα κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Standard Chartered, Μπιλ Γουίντερς, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την Τρίτη.
«Θα δούμε τι θα γίνει με τους δασμούς… αλλά ξέρουμε ότι η Κίνα είναι ένα μεγάλο μέρος αυτού από την άποψη ότι έχει ένα γιγαντιαίο πλεόνασμα εξαγωγών και αυτό θα δεχτεί επίθεση από όλα τα μέρη του κόσμου», δήλωσε ο Γουίντερς.
Οι μεγάλες τράπεζες με παγκόσμιο προσανατολισμό θα είναι σε θέση να επωφεληθούν απ’ αυτή τη διαταραχή στο ρόλο τους ως συνδέσμων μεταξύ των αγορών, δήλωσε ο Γουίντερς, ενώ οι τράπεζες με τοπικό προσανατολισμό μπορεί να δυσκολευτούν.
Εκτός από την αναστάτωση από την αλλαγή της κυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα σωρό νέες ρυθμίσεις, ακόμη και όταν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη.
«Κοιτάξτε, οι κανονισμοί ήταν ασφυκτικοί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BNY Robin Vince. «Είναι πραγματικά ενάντια στον όλο σκοπό που έχουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να προσπαθούν να καταστήσουν δυνατή την ανάπτυξη των χωρών τους», πρόσθεσε.
Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε την Παρασκευή ότι θα καθυστερήσει τους αυστηρότερους κανόνες για τα τραπεζικά κεφάλαια κατά ένα έτος, έως τον Ιανουάριο του 2027, προκειμένου να αποσαφηνιστεί τι θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Τραμπ, γεγονός που ώθησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να δηλώσει ότι θα σταθμίσει επίσης τις επιλογές της.
Τα πρότυπα που συντάχθηκαν από την παγκόσμια Επιτροπή της Βασιλείας είναι το τελικό σύνολο διεθνών μεταρρυθμίσεων που σχεδιάστηκαν για να καταστήσουν το τραπεζικό σύστημα ασφαλέστερο μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και προορίζονται να εφαρμοστούν από τις χώρες-μέλη.
«Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να σκεφτούμε τι λειτουργεί στη ρύθμιση και τι όχι», δήλωσε ο Γουίντερς, επισημαίνοντας τον σκεπτικισμό του σχετικά με το πού θα καταλήξει η λεγόμενη “τελική φάση” της ρύθμισης της Βασιλείας 3.1 για τα τραπεζικά κεφάλαια, δεδομένης μιας σειράς καθυστερήσεων και αναθεωρήσεων που ανακοινώθηκαν σε αρκετές μεγάλες αγορές.
Διαβάστε επίσης
Ελληνικές τράπεζες: Ακίνητα και ΑΕΠ θα δοκιμάσουν τις κεφαλαιακές αντοχές
Πώς το deal ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με Masdar γύρισε την τάση στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις
Οι 4 δοκιμασίες της ΕΕ στην ατζέντα για το κλίμα