THEPOWERGAME
Η Κίνα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού αναφοράς για τρίτο συνεχή μήνα, όπως αναμενόταν, καθώς η εξασθένιση του γουάν έχει περιορίσει τις προσπάθειες του Πεκίνου για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Το βασικό επιτόκιο δανεισμού ενός έτους (LPR) διατηρήθηκε στο 3,1%, ενώ το πενταετές LPR παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,6%.
Τα περισσότερα νέα και εκκρεμή δάνεια στην Κίνα βασίζονται στο μονοετές LPR, ενώ το πενταετές επιτόκιο επηρεάζει την τιμολόγηση των ενυπόθηκων δανείων.
Τον Οκτώβριο του 2024, οι Κινέζοι δανειστές μείωσαν τα κριτήρια αναφοράς δανεισμού με μεγαλύτερα περιθώρια από τα αναμενόμενα για να αναζωογονήσουν την οικονομική δραστηριότητα.
Η οικονομία της Κίνας έπληξε τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης για ανάπτυξη 5% πέρυσι, μειώνοντας ουσιαστικά την επείγουσα ανάγκη για επικείμενα νομισματικά κίνητρα, τη στιγμή που το νόμισμα γουάν αντιμετωπίζει νέες πιέσεις υποτίμησης.
Η μείωση του περιθωρίου επιτοκίου των τραπεζών περιορίζει επίσης τα περιθώρια για νομισματική χαλάρωση.
Η Κίνα έχει εντείνει τα μέτρα που κυμαίνονται από προφορικές προειδοποιήσεις, διορθώσεις στις ροές κεφαλαίων και έκδοση υπεράκτιων συναλλαγματικών σε γουάν για να θέσει ένα κατώτατο όριο κάτω από το φθίνον γιουάν.
Οι επενδυτές μειώνουν τα στοιχήματα για βραχυπρόθεσμες μειώσεις των επιτοκίων στην Κίνα, όπως δείχνει η αγορά παραγώγων, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες ότι οι αρχές θα απέχουν από τη χαλάρωση της πολιτικής όταν το γουάν εξασθενεί.
Το Πολιτικό Γραφείο δήλωσε νωρίτερα τον περασμένο μήνα ότι η Κίνα θα υιοθετήσει μια «κατάλληλα χαλαρή» νομισματική πολιτική το 2025, την πρώτη χαλάρωση της στάσης της εδώ και περίπου 14 χρόνια, παράλληλα με μια πιο ενεργητική δημοσιονομική πολιτική για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Διαβάστε επίσης
Τα 10 “ψιλά γράμματα” στις τραπεζικές χρεώσεις
Ανοιχτή πληγή το επενδυτικό κενό στην Ελλάδα, χάνεται ο στόχος του 2026
Οι 4 δοκιμασίες της ΕΕ στην ατζέντα για το κλίμα