THEPOWERGAME
Η Rosatom, η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, κατηγορεί τη Siemens Energy για καθυστερήσεις στην παράδοση εξοπλισμού, που είναι αναγκαίος για την ολοκλήρωση του πρώτου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που έχει δρομολογηθεί ποτέ στην Τουρκία, με την αρχική ανάθεση του έργου να χρονολογείται το 2010 και τον πρώτο αντιδραστήρα να αναμένεται πως θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2025, σύμφωνα με το Nordic Monitor.
Από την πλευρά της, η Siemens Energy διέψευσε πληροφορίες που θέλουν τη Rosatom να ασκεί ήδη αγωγή εναντίον της. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στη Deutsche Welle, πως ανέμενε εδώ και πολύ καιρό να λάβει εξαίρεση από τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Τώρα πια έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες άδειες για να παραδοθούν τα εξαρτήματα στο πυρηνικό εργοστάσιο Ακούγιου, «εάν ο πελάτης επιθυμεί την παράδοσή τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Siemens Energy, Τιμ Προλ-Γκέρβε.
«Έχουμε παρατηρήσει πως υπάρχουν δημοσιεύματα επί του θέματος αλλά προς το παρόν δεν μας έχει επιδοθεί καμία αγωγή» ξεκαθάρισε. Υπογράμμισε, δε, πως η Siemens Energy δεν δραστηριοποιείται ούτε συναλλάσσεται με τη Ρωσία, αλλά σε εκκρεμότητα παραμένουν αποκλειστικά δεσμεύσεις πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022. Ακόμη και αυτές οι δεσμεύσεις, όμως, θα πρέπει να υλοποιούνται βάσει κυρώσεων, τόνισε η γερμανική εταιρεία.
Γιατί καθυστερεί η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου
Τα εξαρτήματα αφορούν σε εξοπλισμό με μόνωση αερίου, ο οποίος είναι απαραίτητος για την κατανομή ενέργειας του πυρηνικού εργοστασίου και κατ’ επέκταση κρίσιμος για να συνδεθεί με το σύστημα ηλεκτροδότησης στη νότια Τουρκία. Η Siemens Energy διευκρίνισε πως υπέγραψε τη σχετική σύμβαση με την Elektroavtomatika το 2020. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας με έδρα την Αγία Πετρούπολη, είναι σταθερός προμηθευτής της Rosatom.
Όμως, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των συνακόλουθων κυρώσεων εις βάρος του καθεστώτος του Κρεμλίνου, παραγγέλθηκαν εναλλακτικά εξαρτήματα από την Κίνα, σύμφωνα με αποκαλύψεις της έκδοσης The Insider. Αυτός είναι ο λόγος που πιθανολογείται πως η Rosatom θα διεκδικήσει αποζημίωση για απώλειες, καθώς αναγκάστηκε να προχωρήσει σε πρόσθετες δαπάνες.
Όπως είχε επιβεβαιώσει ο Αλέξεϊ Λιχάτσοφ, επικεφαλής της Rosatom, πέρυσι τον Ιούλιο «αμέσως αφού συνειδητοποιήσαμε το πρόβλημα που είχαμε με τη Siemens, στραφήκαμε στους Κινέζους φίλους μας που δέχτηκαν να μας εξυπηρετήσουν». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «ειδική ομάδα από την Κίνα πήγε στην Τουρκία και εγκατέστησε πάνω από το ήμισυ του εξοπλισμού». «Σήμερα κλείνουμε το κενό που δημιουργήθηκε από τους Γερμανούς προμηθευτές μας» ανέφερε.
Αλληλοκατηγορίες για τις καθυστερήσεις
Ο πυρηνικός φυσικός, Αντρέι Οζβαρόφσκι, πάντως, επεσήμανε πως το βασικό πρόβλημα της Rosatom είναι ότι η βιομηχανία της Ρωσίας δεν έχει τη δυνατότητα να παράσχει τον απαραίτητο εξοπλισμό σε τόσο μεγάλα έργα. Αναλυτές τονίζουν στην Deutsche Welle πως η Rosatom επιδιώκει να επιρρίψει την ευθύνη, για τις καθυστερήσεις στην παράδοση του έργου, στη Siemens Energy ή τη γερμανική γραφειοκρατία. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, η Akkuyu NGS Elektrik Üretim, θυγατρική της Rosatom, ανέλαβε να κατασκευάσει, να ελέγχει και να λειτουργεί το εργοστάσιο.
Στο Nordic Monitor τονίζεται, τέλος, πως με αυτήν τη συνεργασία Ρωσίας – Τουρκίας καταδεικνύεται πως η Μόσχα συνδυάζει την ενεργειακή πολιτική της με την «εκπαιδευτική διπλωματία», με απώτερο στόχο να ενισχύσει περαιτέρω την επιρροή της σε κρίσιμες χώρες σαν την Τουρκία. Από το 2011 πάνω από 319 Τούρκοι μηχανικοί έχουν εκπαιδευτεί σε ρωσικά πανεπιστήμια. Αξίζει να σημειωθεί πως η Siemens Energy ανεξαρτητοποιήθηκε από τον όμιλο το 2020. Τότε εισήχθη στο χρηματιστήριο. Ο όμιλος Siemens ελέγχει σήμερα το 17% των μετοχών της Siemens Energy.
Διαβάστε επίσης
Λευκός Οίκος: “Τέχνασμα” η απειλή του TikTok για διακοπή λειτουργίας
Οι δισεκατομμυριούχοι που συναντούν τον Τραμπ στο Μαρ α Λάγκο
Οι 4 δοκιμασίες της ΕΕ στην ατζέντα για το κλίμα