THEPOWERGAME
Οι «ένοπλες συγκρούσεις» μεταξύ κρατών θεωρούνται η μεγαλύτερη απειλή στον κόσμο από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) για την επόμενη δεκαετία. Ύστερα από το περυσινό έτος, που στιγματίστηκε από έντονες εκλογικές αναμετρήσεις, «φαίνεται πως ζούμε σε μια περίοδο με τη μεγαλύτερη πόλωση από τον Ψυχρό Πόλεμο», καταλήγει το WEF στην έκθεση που δημοσίευσε λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών του (20 – 24 Ιανουαρίου. Μια εβδομάδα μετά τη συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, πάνω από 350 ηγέτες και υψηλοί αξιωματούχοι μαζί με 1.600 από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες και στελέχη στον κόσμο θα μεταβούν στο Νταβός της Ελβετίας.
Τρία 24ώρα μετά την ορκωμοσία του αυτή τη Δευτέρα, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να δώσει το παρόν μέσω Διαδικτύου, με τη διεθνή κοινότητα να αναρωτιέται εάν θα καταφέρει να τερματίσει, επίσης, τον πόλεμο στην Ουκρανία έπειτα από τον ρόλο που διαδραμάτισε στην κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Με κεντρικό θέμα τη «Συνεργασία στην Εποχή της Νοημοσύνης», το WEF καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με αλληλένδετες κρίσεις, «με τις επιπτώσεις της αδράνειας να γίνονται αισθητές, ενδεχομένως, και στις επόμενες γενιές» σχολίασε ο Μαρκ Έλσνερ, αρμόδιος σε θέματα ρίσκου στο WEF.
Το πρακτορείο Bloomberg υπολογίζει πως οι δισεκατομμυριούχοι που θα συμμετάσχουν στο WEF, όπως ο Λάρι Φινκ της BlackRock και ο Ρέι Ντάλιο της Bridgewater Associates, διαθέτουν περιουσία της τάξεως των 124 δισ. δολαρίων. Αναμφίβολα υπάρχει αφθονία κεφαλαίων μεταξύ των ισχυρών της Wall Street, με το ράλι του δείκτη S&P 500 να συνεχίζεται παρά την αβεβαιότητα για την εμπορική πολιτική που θα εφαρμόσει ο Τραμπ μέσα στην επόμενη τετραετία. Όμως, η επενδυτική κοινότητα επηρεάζεται από την πόλωση της διεθνούς κοινότητας λόγω της αποξένωσης μεταξύ Κίνας και Δύσης αλλά και της πόλωσης μεταξύ των ΗΠΑ και υπολοίπων συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Ένοπλες συγκρούσεις, η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη
Εκτός του κορυφαίου κινδύνου των «ένοπλων συγκρούσεων» (23%), οι συμμετέχοντες στην έρευνα του WEF υπογραμμίζουν πως μεγάλο ρίσκο παρουσιάζουν:
- Τα ακραία καιρικά φαινόμενα (14%),
- η γεωοικονομική αντιπαλότητα (8%),
- η παραπληροφόρηση (7%),
- η κοινωνική πόλωση (6%),
- η οικονομική κρίση (5%),
- οι κρίσιμες αλλαγές στο σύστημα της Γης (4%),
- η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών ή ανεργία (3%),
- η στέρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή πολιτικών ελευθεριών (2%) και
- η ανισότητα (2%).
Μολονότι το WEF έχει, κυρίως, οικονομικό χαρακτήρα, δίνοντας την ευκαιρία σε πολιτικούς ηγέτες και ισχυρούς επιχειρηματίες να συζητήσουν για την ευημερία του κόσμου στις συναντήσεις του Νταβός, οι ανησυχίες για τα επόμενα χρόνια πηγάζουν από την πολιτική σφαίρα και όχι την οικονομία που καταλαμβάνει την έκτη θέση στους δέκα μεγαλύτερους κινδύνους που ελλοχεύουν στον κόσμο.
Αν και η επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα στις ΗΠΑ εκδηλώνει τον ενθουσιασμό της για την εκλογική νίκη του Τραμπ διότι προμηνύει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και χαλάρωση των κανόνων, υπάρχει μια ευρεία αναγνώριση πως η κλιματική κρίση, η ίση πρόσβαση στις ευκαιρίες, η διαφάνεια στην ενημέρωση και οι γεωπολιτικές εντάσεις παίζουν σημαντικό ρόλο.
Διαβάστε επίσης
Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι για να μην αυξηθούν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για όλες και για όλους
Δύο νέες ενεργειακές εταιρείες ίδρυσε ο Υπάτιος Μωυσιάδης