THEPOWERGAME
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να φιλοξενήσει τον Ιρανό ομόλογό του, Μασούντ Πεζεσκιάν, σε σύνοδο κορυφής την Παρασκευή για την υπογραφή ενός νέου συμφώνου, καθώς οι δύο χώρες προετοιμάζονται για την επιστροφή του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Η συνολική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης επιδιώκει να εμβαθύνει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν, καθώς αντιμετωπίζουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.
Η συνθήκη θα επισημοποιήσει τις δεσμεύσεις για στενότερη αμυντική συνεργασία, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Δεν θα υπάρξει υπόσχεση αμοιβαίας άμυνας του είδους που περιλαμβάνεται στην πρόσφατη συμφωνία της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε την Πέμπτη ο πρεσβευτής του Ιράν στη Μόσχα, Καζέμ Τζαλαλί, στην κρατική υπηρεσία ειδήσεων Tass.
Οι δύο χώρες βρίσκονται «στο ίδιο χαρακώμα στον αγώνα κατά της Δύσης», δήλωσε ο Νικολάι Κοζάνοφ, πρώην Ρώσος διπλωμάτης στο Ιράν, ο οποίος είναι τώρα αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Σπουδών Κόλπου του Πανεπιστημίου του Κατάρ. «Δεν είναι η ίδια η συνθήκη που έχει σημασία, αλλά ο χρόνος. Ο Πούτιν και ο Πεζεσκιάν πρέπει να καταλάβουν πώς μπορούν να σταθούν απέναντι στον Τραμπ».
Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη διαδρόμων διέλευσης για το εμπόριο μέσω της Κεντρικής Ασίας, της Κασπίας και του Καυκάσου, καθώς και στις διαπραγματεύσεις για την ενέργεια, σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί. Το Ιράν θέλει να γίνει ενεργειακός κόμβος για το ρωσικό φυσικό αέριο, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πολλά σημάδια προόδου για το σχέδιο αυτό.
Η Ρωσία και το Ιράν έχουν έρθει πιο κοντά από τότε που η πλήρους κλίμακας εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία το 2022 προκάλεσε σαρωτικές κυρώσεις και την πιο σοβαρή αντιπαράθεση της Μόσχας με τη Δύση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η Ρωσία κατασκευάζει μια εμπορική διαδρομή με την Τεχεράνη που συνδέει την Ινδία για να προσπαθήσει να αποδυναμώσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων και αξιωματούχοι έχουν συζητήσει την ενίσχυση της οικονομικής και τραπεζικής συνεργασίας, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να μάθει από την εμπειρία της Τεχεράνης από δεκαετίες απομόνωσης, αναφέρει το Bloomberg.
«Η Ρωσία ήταν προηγουμένως προσεκτική στο να περιγράφει τους δεσμούς με το Ιράν ως «στρατηγικούς» για να αποφύγει να ανταγωνιστεί βασικούς περιφερειακούς παίκτες όπως η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ακόμη και τη Δύση», δήλωσε η Nicole Grajewski, η οποία επικεντρώνεται στη Ρωσία και το Ιράν ως συνεργάτης στο Πρόγραμμα Πυρηνικής Πολιτικής στο Carnegie Endowment for International Peace. Τώρα, «η Ρωσία εξαρτάται από το Ιράν για τον πόλεμό της», δήλωσε η ίδια.
Ο Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τη Δευτέρα, έχει υποσχεθεί να δώσει γρήγορο τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και δεν είναι σαφές πώς θα επιτύχει μια διευθέτηση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Η επιλογή του για σύμβουλος εθνικής ασφάλειας έχει απειλήσει με επιστροφή στην πολιτική της «μέγιστης πίεσης» έναντι του Ιράν που υιοθέτησε ο Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία ως πρόεδρος. Παρόλα αυτά, ο Τραμπ έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι θέλει να σταθεροποιήσει τη σχέση με την Τεχεράνη.
Το Ιράν έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με εκατοντάδες επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την έναρξη του πολέμου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να πλήξουν την Ουκρανία, και έχει επίσης στείλει βαλλιστικούς πυραύλους για να βοηθήσει τον Πούτιν, σύμφωνα με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η Τεχεράνη αρνείται ότι στέλνει όπλα στη Ρωσία.
Το Ιράν αναζητά το προηγμένο σύστημα αεράμυνας S-400 της Ρωσίας για να προσπαθήσει να προστατεύσει καλύτερα τα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, από επιθέσεις. Ζητά επίσης από τη Ρωσία να παράσχει μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-35 για να βοηθήσει να μεταμορφώσει τη γερασμένη ιρανική πολεμική αεροπορία, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις εδώ και δεκαετίες.
Διαβάστε επίσης
Alter Ego: Από 3,70 έως 4 ευρώ το εύρος της τιμής διάθεσης
Η ελίτ της Ιταλίας σε ρόλο κλειδί για το μέλλον των τραπεζών
Ρεύμα: Γιατί είναι καλό νέο η αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής