THEPOWERGAME
Ο Σκοτ Μπέσεντ, ο οποίος έχει προταθεί για υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Τραμπ, δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται «100%» υπέρ της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία, εφόσον βέβαια λάβει σχετικό αίτημα από τον μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ.
Κατά την ακρόασή του στη Γερουσία, ο Μπέσεντ είπε πως θεωρεί ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Μπάιντεν σε βάρος της Ρωσίας «δεν ήταν αρκετά υψηλές». Εφόσον εγκριθεί ο διορισμός του και αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, ο Μπέσεντ δήλωσε πως «εφόσον ο πρόεδρος Τραμπ το ζητήσει, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, θα είμαι 100% υπέρ της αυστηροποίησης των κυρώσεων – ιδίως σε βάρος των ρωσικών πετρελαϊκών κολοσσών – σε επίπεδα που θα οδηγούσαν τη Ρωσική Ομοσπονδία στο τραπέζι (σ.σ. των διαπραγματεύσεων)».
Είπε επίσης ότι «η τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία» είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχει δει στη ζωή του, συμπληρώνοντας ότι θα ήθελε να κάνει ό,τι μπορεί από το νέο του πόστο ώστε να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου «το συντομότερο δυνατόν».
Τα σχόλια του Μπέσεντ είναι μερικά από τα πιο ισχυρά μέχρι στιγμής από οποιονδήποτε επερχόμενο υποψήφιο για το υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ υπέρ της αύξησης της πίεσης των κυρώσεων στη Μόσχα, οι οποίες έχουν συζητηθεί στο εσωτερικό της χώρας. Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση, οι σύμβουλοι του Τραμπ επεξεργάζονται μια ευρεία στρατηγική κυρώσεων για να διευκολύνουν μια διπλωματική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας τους επόμενους μήνες.
Ένα σύνολο πολιτικών συστάσεων περιλαμβάνει μέτρα καλής πίστης προς όφελος των ρωσικών παραγωγών πετρελαίου στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις για να βοηθήσουν στη σφράγιση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, δήλωσαν οι άνθρωποι, ζητώντας ανωνυμία καθώς οι διαβουλεύσεις είναι ιδιωτικές. Αλλά μια δεύτερη επιλογή θα βασιστεί στις υφιστάμενες κυρώσεις, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση για να αυξηθεί η μόχλευση, είπαν.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν την Παρασκευή τις πιο επιθετικές κυρώσεις τους στη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία, καθώς η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν αναζητά τρόπους της τελευταίας στιγμής για να ενισχύσει τη μόχλευση της Ουκρανίας σε πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Τα μέτρα αυτά στόχευσαν δύο εταιρείες που διαχειρίζονται περισσότερο από το ένα τέταρτο των θαλάσσιων εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας και περισσότερα από 100 δεξαμενόπλοια, καθώς και ζωτικής σημασίας ασφαλιστές και εμπόρους.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής αποφύγει να στοχοποιήσουν τον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα της Ρωσίας, την κρατικά ελεγχόμενη Rosneft PJSC, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% των ρωσικών αποστολών αργού πετρελαίου στις ξένες αγορές. Ο Μπέσεντ δεν κατονόμασε καμία εταιρεία στην ακρόαση.
Διαβάστε επίσης
Καραμολέγκος: Ασφαλισμένες οι εγκαταστάσεις της Απολλώνιον
Διευκρινίσεις της ΡΑΑΕΥ για τον τρίτο διαγωνισμό αποθήκευσης