THEPOWERGAME
Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2024 και είναι απίθανο να αναπτυχθεί πολύ το 2025, αποκαλύπτοντας την πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση της χώρας μόλις διεξαχθούν πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,2% μετά από πτώση 0,3% το 2023, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία την Τετάρτη. Είναι μόλις η δεύτερη φορά από το 1950 που η παραγωγή συρρικνώνεται για δύο συνεχόμενα έτη.
Οι αγώνες της μεγαλύτερης οικονομίας της ηπείρου είναι ένα κυρίαρχο θέμα των εκλογών που πολλοί ελπίζουν ότι θα φέρουν περισσότερο προσανατολισμένες στην ανάπτυξη πολιτικές ικανές να βοηθήσουν την ευρωζώνη των 20 χωρών να βγει από το δικό της τέλμα.
Αλλά λίγοι προβλέπουν γρήγορες λύσεις σε ζητήματα που περιλαμβάνουν την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, την κακοδαιμονία της παραγωγής -ιδιαίτερα μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών- τις παρατεταμένες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, την ασφυκτική γραφειοκρατία και την έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων.
Δυσοίωνες οι προοπτικές για τη γερμανική οικονομία
Η Γερμανία ήταν η μόνη οικονομία της Ομάδας των Επτά που συρρικνώθηκε το 2023 και είναι η πρώτη που θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για το σύνολο του έτους 2024. Οι προοπτικές της για το 2025, ωστόσο, παραμένουν δυσοίωνες. Η Bundesbank προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,2% και προειδοποιεί ότι είναι πιθανή ακόμη και μια νέα συρρίκνωση εάν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάνει πράξη τις απειλές του για δασμούς.
Η οικονομική ύφεση και οι διαμάχες για το πώς θα ανακοπεί ήταν μεγάλοι παράγοντες για την πτώση του τρικομματικού συνασπισμού της Γερμανίας τον Νοέμβριο. Στις πρόωρες κάλπες της 23ης Φεβρουαρίου, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς φαίνεται ότι θα ηττηθεί από τον Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος ηγείται του συντηρητικού μπλοκ CDU/CSU και υπόσχεται λιγότερους κανόνες και χαμηλότερους φόρους.
Ο τρόπος με τον οποίο η επόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα γερμανικά όρια για τον κρατικό δανεισμό και τα ελλείμματα, γνωστά ως φρένο χρέους, θα είναι κρίσιμος. Οι αυστηροί κανόνες, που επί μακρόν υποστηρίζονταν από συντηρητικούς πολιτικούς, μπορεί να αναθεωρηθούν ώστε να επιτραπεί μεγαλύτερη ευελιξία για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε πράγματα όπως οι υποδομές, η ενέργεια και η άμυνα.
Οι στατιστικολόγοι της Γερμανίας δήλωσαν ότι το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, αν και αυτό δεν ήταν αρκετό για να προκύψει θετικό αποτέλεσμα για το σύνολο του έτους.
Η Γερμανία δεν είναι η μόνη στην Ευρώπη που διανύει μια δύσκολη περίοδο. Η Γαλλία, η νούμερο 2 οικονομία της ευρωζώνης, παλεύει με δημοσιονομικές και πολιτικές αναταραχές που θα απαιτήσουν χρόνια σύσφιξης της ζώνης, η οποία είναι πιθανό να επιβαρύνει την ανάπτυξη.
Ένα σπάνιο φωτεινό σημείο είναι η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τους αξιωματούχους της Φρανκφούρτης να συνεχίζουν να μειώνουν τα επιτόκια, αφού τα μείωσαν τέσσερις φορές το 2024.
Διαβάστε επίσης
Έρχονται αυξήσεις τουλάχιστον 15% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Σούπερ Μάρκετ: 9 δισ. ευρώ ξοδέψαμε μόνο για τρόφιμα
ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ ξεκινούν εργασίες πρόληψης πυρκαγιών κοντά σε δίκτυα