THEPOWERGAME
Οι απειλές του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς οδηγούν ήδη σε αύξηση του μακροπρόθεσμου κόστους δανεισμού σε όλο τον κόσμο, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τις εμπορικές πολιτικές της επερχόμενης κυβέρνησης προσθέτει στους παγκόσμιους οικονομικούς αντίξοους ανέμους και «στην πραγματικότητα εκφράζεται παγκοσμίως μέσω υψηλότερων μακροπρόθεσμων επιτοκίων», δήλωσε η Γκεοργκίεβα στους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή. Αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια έχουν μειωθεί, ένας «πολύ ασυνήθιστος» συνδυασμός, είπε.
Ο Τραμπ, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, έχει υποσχεθεί να επιβάλει νέες επιβαρύνσεις στις εισαγωγές από αντιπάλους των ΗΠΑ, όπως η Κίνα, καθώς και από συμμάχους όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, εγείροντας ανησυχίες ότι η διαταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και θα ωθήσει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Pierre-Olivier Gourinchas προειδοποίησε τον Οκτώβριο ότι οι δασμοί και η εμπορική αβεβαιότητα θα μπορούσαν να μειώσουν την παγκόσμια παραγωγή κατά περίπου 0,5%.
Τις τελευταίες εβδομάδες του 2024 και τις πρώτες ημέρες του νέου έτους παρατηρήθηκαν απότομες αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων σε μεγάλο μέρος του κόσμου και μια άνοδος του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τον πιθανό αντίκτυπο των πολιτικών της δεύτερης θητείας του Τραμπ.
«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, δεδομένου του μεγέθους και του ρόλου της αμερικανικής οικονομίας, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον παγκοσμίως για τις πολιτικές κατευθύνσεις της επερχόμενης κυβέρνησης, ιδίως όσον αφορά τους δασμούς, τους φόρους, την απορρύθμιση και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης», δήλωσε την Παρασκευή η Γκεοργκίεβα. Ο αντίκτυπος από τις εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ θα είναι πιο έντονος για τις χώρες και τις περιοχές που είναι ενσωματωμένες στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων πολλών μεσαίων οικονομιών και της Ασίας ως περιοχής, πρόσθεσε η ίδια.
Η ισχύς του δολαρίου «θα μπορούσε να τροφοδοτήσει υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης για τις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών και ιδιαίτερα για τις χώρες με χαμηλό εισόδημα», δήλωσε η Γκεοργκίεβα. Είπε ότι οι οικονομικοί αριθμοί των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εντυπωσιακής έκθεσης της Παρασκευής για την απασχόληση, δείχνουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ «έχει την πολυτέλεια να περιμένει περισσότερα δεδομένα προτού προβεί σε περαιτέρω μειώσεις» του βασικού της επιτοκίου.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί από την εποχή της πανδημίας για μέτριες προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Τον Οκτώβριο προέβλεψε επέκταση 3,2% φέτος, μια πρόβλεψη που αναμένεται να αναθεωρηθεί στις 17 Ιανουαρίου, όταν το Ταμείο δημοσιεύσει την επικαιροποίηση των Παγκόσμιων Οικονομικών Προοπτικών του.
Η Γκεοργκίεβα άφησε να εννοηθεί ότι ο συνολικός αριθμός δεν θα αλλάξει πολύ, λέγοντας ότι το ΔΝΤ βλέπει «την παγκόσμια ανάπτυξη να παραμένει σταθερή», αλλά επισήμανε σημαντικές αποκλίσεις.
«Οι ΗΠΑ τα πάνε αρκετά καλύτερα από ό,τι περιμέναμε προηγουμένως», είπε. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάπως καθυστερεί, η Ινδία λίγο πιο αδύναμη και η Κίνα αντιμετωπίζει προκλήσεις από τις αποπληθωριστικές πιέσεις και τη χαμηλή εγχώρια ζήτηση, πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Διαβάστε επίσης
Γιατί το 2025 θα είναι χρονιά ρεκόρ για τα μεγάλα deals
Μετ’ εμποδίων οι τουριστικές επενδύσεις στα μικρά νησιά των Κυκλάδων
Γερμανική βιομηχανία ΙΧ: Πράσινη μετάβαση και ελπίδες ανάκαμψης