THEPOWERGAME
Πόσο πιθανό είναι να δούμε να εκτυλίσσεται στη διεθνή σκακιέρα ένας εμπορικός πόλεμος τη χρονιά που μόλις μπήκε; Μολονότι οι ΗΠΑ αποτελούν πυλώνα σταθερότητας στην παγκόσμια οικονομία σε αντίθεση με την υποτονική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και την επίμονη αδυναμία της Κίνας, η ασάφεια για την εμπορική και βιομηχανική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ από τις 20 Ιανουαρίου και έπειτα πυροδοτεί μια ανασφάλεια για το τι έπεται στο μέλλον.
Η ορκωμοσία του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ γίνεται σε μια περίοδο που οι οικονομίες είναι έρμαιο πολιτικών αποφάσεων στο Βερολίνο, το Παρίσι και το Πεκίνο ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη δύο πολεμικά μέτωπα, το ένα στην Ουκρανία και το άλλο στη Μέση Ανατολή που κλονίζουν τη γεωπολιτική σκακιέρα.
Επειδή δε, οι συσχετισμοί ανάμεσα στην οικονομία και την πολιτική είναι ιδιαίτερα στενοί κάτω από την τρέχουσα συγκυρία, οι διαφωνίες μεταξύ κυβερνήσεων μπορεί να οδηγήσουν σε εμπορικά αντίποινα, παραθέτοντας επιπλέον εμπόδια σε μια εύθραυστη ανάπτυξη. Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε ένα στίγμα για το πώς μια επιθετική εμπορική πολιτική μπορεί να λειτουργήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί, όταν απείλησε Καναδά και Μεξικό με δασμούς 25% εάν οι κυβερνήσεις τους δεν λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου φαιντανύλης.
Πώς επηρεάζεται η Ευρώπη από τους δασμούς Τραμπ
Αν και η Ευρώπη έχει αποφύγει σε αυτήν τη φάση τα πυρά του Ρεπουμπλικάνου Τραμπ, το ενδεχόμενο επιβολής δασμών θα επιβαρύνει τις οικονομίες στη Γερμανία και τη Γαλλία, τις δυο ισχυρότερες στην Ευρωζώνη όπου επικρατεί πολιτική αστάθεια. Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαϊρού, προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα με τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν και το Κοινό Λαϊκό Μέτωπο ώστε να υπάρξει κοινή συναίνεση στον προϋπολογισμό και να σταθεροποιηθεί το κόστος δανεισμού της χώρας.
Η Γερμανία βαίνει επίσημα πλέον προς πρόωρες εκλογές αφού ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης. Η βαριά βιομηχανία της χώρας βιώνει μια σχεδόν υπαρξιακή κρίση λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, του έντονου ανταγωνισμού της Κίνας στην ηλεκτροκίνηση και την πολιτική αδυναμία να δρομολογηθεί ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα κρατικών επενδύσεων σε υποδομές.
Μπροστά στην υποβάθμιση του γαλλικού χρέους, την πτωτική οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επί τουλάχιστον ένα τετράμηνο και την προς τα κάτω αναθεώρηση των φετινών προβλέψεων για ανάπτυξη στο 1,1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η μείωση των επιτοκίων αναμένεται να δώσει μια θετική νότα μέσα στο 2025. Την ίδια στιγμή, στην Κίνα, οι υποσχέσεις του Πεκίνου για την τόνωση της εγχώριας κατανάλωσης ερμηνεύονται ως μια απόπειρα θωράκισης της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο εν όψει του κινδύνου νέων δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ. Αν και η κυβέρνηση της Κίνας αποφεύγει σε αυτήν τη φάση να δίνει λεπτομέρειες για τα σχέδια της, αναλυτές των UBS και BNP Paribas υπολογίζουν πως τα μέτρα στήριξης μπορεί να φτάσουν έως και το 2% του ΑΕΠ μέσα στο 2025.
Στην πρόσφατη έκθεση του, ο ΟΟΣΑ διαβλέπει πως η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα θα τονωθεί κατά 3,3% το 2025, με τις ΗΠΑ να βαδίζουν με ρυθμό ανάπτυξης 2,4% και 4,7% η Κίνα. Οικονομικοί αναλυτές συναινούν πως οι πληθωριστικές πιέσεις στις ισχυρότερες οικονομίες έχουν εξομαλυνθεί αισθητά αλλά το ενδεχόμενο έστω και περιορισμένων ανατιμήσεων δεν μπορεί να αποκλειστεί λόγω των απειλών από την επιβολή νέων δασμών από τον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ και ίσως τον κίνδυνο αλυσιδωτών αντιδράσεων στο πετρέλαιο από μια περαιτέρω κλιμάκωση της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή.
Διαβάστε επίσης
Ανάρπαστο στην Ελλάδα το Starlink του Έλον Μασκ
Τα “ψιλά γράμματα” στο Σπίτι μου 2
Οι λεπτομέρειες των νέων επενδύσεων της AKTOR στις ΑΠΕ