THEPOWERGAME
Περιορισμούς στους Λιβανέζους που διασχίζουν τα κοινά σύνορα προς τη Συρία επέβαλε η νέα κυβέρνηση της χώρας, δήλωσαν σήμερα Παρασκευή ένας Λιβανέζος αξιωματούχος του τομέα ασφαλείας και ένας Σύρος αξιωματούχος.
Οι περιορισμοί, οι οποίοι έρχονται καθώς ο Λίβανος επιδιώκει καλύτερες σχέσεις με τη γείτονά του υπό τους νέους κυβερνώντες, σημαίνουν ότι οι Λιβανέζοι που δεν διαμένουν ή δεν έχουν οικογένεια εντός της Συρίας δεν θα μπορούν διασχίσουν τα σύνορα, δήλωσε ο Λιβανέζος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας. Πρόσθεσε πάντως ότι έγιναν κάποιες εξαιρέσεις για όσους έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός Συρίας.
Ο Λιβανέζος αξιωματούχος περιέγραψε τα μέτρα ως «προσωρινά» και είπε ότι είναι αποτέλεσμα μια διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για την προφανή κακομεταχείριση από τις λιβανικές αρχές των Σύρων που εισέρχονται ή εξέρχονται από τον Λίβανο.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου που είναι αρμόδιος για τις συνοριακές διελεύσεις δεν βρέθηκε για να σχολιάσει το θέμα.
Ο Λίβανος ελπίζει σε καλές σχέσεις με τη Συρία
Ο στρατός του Λιβάνου σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του ανέφερε ότι πέντε στρατιώτες τραυματίσθηκαν σε μάχες που σημειώθηκαν μεταξύ στρατιωτών και Σύρων άγνωστης ταυτότητας, καθώς ο στρατός προσπαθούσε να κλείσει παράνομο σημείο διέλευσης κοντά στο Μπααλμπέκ στα βορειανατολικά του Λιβάνου.
Πιστεύεται ότι υπάρχουν δεκάδες ανεπίσημα περάσματα κατά μήκος των δυσπρόσιτων, δύσβατων συνόρων μήκους 370 χιλιομέτρων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Λίβανος δήλωσε ότι προσβλέπει να έχει τις καλύτερες σχέσεις γειτονίας με τη Συρία, αφότου οι αντάρτες ανάγκασαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία στις 8 Δεκεμβρίου, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο μετά τις συχνά τεταμένες σχέσεις που υπήρχαν από τότε που οι δύο χώρες έγιναν ανεξάρτητα κράτη τη δεκαετία του 1940.
Η σιιτική ισλαμιστική ομάδα Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν στο Λίβανο έπαιξε σημαντικό ρόλο στη στήριξη του Άσαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, πολεμώντας τους σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες που τελικά τον ανέτρεψαν τον περασμένο μήνα και διόρισαν τη νέα κυβέρνηση της Δαμασκού.
Πριν από αυτό το συριακό κράτος υπό την ηγεσία της δυναστείας Άσαντ καθόριζε τον Λίβανο για 15 χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο που διήρκεσε από το 1975 έως το 1990, ελέγχοντας ουσιαστικά την πολιτική του Λιβάνου έως το 2005, μια επιρροή στην οποία αντιτίθονταν πολλοί Λιβανέζοι, αν και άλλοι επικροτούσαν τον ρόλο της Συρίας.
Η δολοφονία του Λιβανέζου πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ αλ Χαρίρι στην Βηρυτό το 2005 προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες στον Λίβανο και πιέσεις εκ μέρους της Δύσης οι οποίες ανάγκασαν την Συρία να αποχωρήσει από την γείτονα της.
Μια αρχική διεθνής έρευνα έδειξε ότι στην δολοφονία εμπλέκονταν προσωπικότητες από τη Συρία και το Λίβανο.
Ενώ η Συρία αρνήθηκε την εμπλοκή, ο πρώην αντιπρόεδρος της Συρίας Αμπντέλ Χαλίμ Χαντάμ δήλωσε ότι ο Άσαντ απειλούσε μήνες πριν τον Χαρίρι, ισχυρισμό τον οποίο ο Ασάντ διέψευσε.
Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε ερήμην τρία μέλη της Χεζμπολάχ για την δολοφονία του Χαρίρι. Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε τον όποιο ρόλο στην δολοφονία αυτή.
Διαβάστε επίσης
Ελαιόλαδο: Τενεκές και πεντοχίλιαρο πρόστιμο
Βουτιά στις μετοχές των ποτών μετά τις προειδοποιήσεις για εμφάνιση καρκίνου
Τριμερής στο Κάιρο με το βλέμμα στο ενεργειακό τρίγωνο Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου