THEPOWERGAME
Η διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, την Υπερδνειστερία, ανάγκασε όλες τις βιομηχανικές επιχειρήσεις πέραν των παραγωγών τροφίμων να κλείσουν, δήλωσε αξιωματούχος σήμερα Πέμπτη.
Η κυρίως ρωσόφωνη αυτή περιοχή των περίπου 450.000 κατοίκων, η οποία αποσχίστηκε από τη Μολδαβία τη δεκαετία του 1990 όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, υπέστη οδυνηρό και άμεσο πλήγμα από τη διακοπή χθες της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.
Όλες οι βιομηχανικές επιχειρήσεις είναι αδρανείς με εξαίρεση εκείνες που ασχολούνται με την παραγωγή τροφίμων, δηλαδή με την επισιτιστική ασφάλεια στην περιοχή, δήλωσε σε τοπικό ειδησεογραφικό κανάλι ο Σεργκέι Ομπολονίκ, πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός.
«Είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση (…) Το πρόβλημα είναι τόσο εκτεταμένο που αν δεν επιλυθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα έχουμε μη αναστρέψιμες αλλαγές. Δηλαδή οι επιχειρήσεις θα χάσουν τη δυνατότητα να επαναλειτουργήσουν» διευκρίνισε ο ίδιος.
Η Ουκρανία επέτρεπε στη Ρωσία να διατηρεί την ροή φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της παρά τον συνεχιζόμενο επί τρία χρόνια πόλεμο, εισπράττοντας έως ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τα τέλη διαμετακόμισης. Ωστόσο το Κίεβο αρνήθηκε να ανανεώσει την πενταετή συμφωνία η ισχύς της οποίας έληξε την Τετάρτη.
Οι Ευρωπαίοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου, όπως η Σλοβακία και η Αυστρία, είχαν προετοιμασθεί για την διακοπή, εξασφαλίζοντας εναλλακτικές προμήθειες. Ωστόσο η Υπερδνειστερία, παρά τους δεσμούς της με τη Μόσχα και την παρουσία εκεί 1.500 Ρώσων στρατιωτών, παρέλυσε.
Μολδαβία: Μέτρα για την αντιμετώπιση του κρύου
Η τοπική εταιρεία ενέργειας έκοψε τη θέρμανση και το ζεστό νερό στα νοικοκυριά την Τετάρτη, προτρέποντας τις οικογένειες να συγκεντρώνονται σε ένα μόνο δωμάτιο, να καλύπτουν τα παράθυρα με κουρτίνες ή κουβέρτες και να χρησιμοποιούν ηλεκτρικές θερμάστρες για να έχουν όση ζέστη είναι δυνατό.
Ο ηγέτης της Υπερδνειστερίας Βαντίμ Κρασνοσέλσκι δήλωσε ότι η περιοχή διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου που θα μπορούσαν πιθανότατα να διαρκέσουν για 10 ημέρες περιορισμένης χρήσης στα βόρεια τμήματά της και δύο φορές περισσότερο στα νότια.
Είπε ακόμα ότι ο κύριος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί πλέον με άνθρακα και όχι με φυσικό αέριο και θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στους κατοίκους τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Η Ρωσία προμήθευε με περίπου 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως την Υπερδνειστερία, συμπεριλαμβανομένου του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ο οποίος παράγει ενέργεια για όλη την Μολδαβία, μια χώρα με 2,5 εκατομμύρια κατοίκους που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Μολδαβία έχει μακρά ιστορία τεταμένων σχέσεων με τη Ρωσία, καθώς και αντιπαραθέσεων στο θέμα των πληρωμών για το φυσικό αέριο που ελάμβανε. Η πρώην σοβιετική δημοκρατία προσπαθεί να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο και να εισάγει το 60% των αναγκών της από τη γειτονική Ρουμανία.
Ζελένσκι: Μία από τις μεγαλύτερες ήττες στη Μόσχα
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε το τέλος της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου ως «μία από τις μεγαλύτερες ήττες της Μόσχας» και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να προμηθεύσουν περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ευρώπη μείωσε την εξάρτηση της από ρωσικές ενεργειακές πηγές και αύξησε τις εισαγωγές της από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένου φυσικού αερίου μέσω αγωγού από τη Νορβηγία και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.
Σε σημερινή της δήλωσή, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι η απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου πλήττει οικονομικά την Ευρώπη και ότι οι ΗΠΑ είναι οι ωφελημένες.
«Η ευθύνη για τη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου ανήκει εξ ολοκλήρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο καθεστώς-μαριονέτα του Κιέβου, καθώς και στις αρχές των ευρωπαϊκών κρατών που θυσίασαν την ευημερία των πολιτών τους για χάρη της παροχής οικονομικής στήριξης στην αμερικανική οικονομία», δήλωσε η ίδια.
Διαβάστε επίσης
Ρεύμα: Όλες οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια Ιανουαρίου
Wall Street: Οι υψηλές προσδοκίες το 2025 και ο κίνδυνος “φούσκας”
Φυσικό αέριο: Καμία ανησυχία για τον εφοδιασμό της Ευρώπης