THEPOWERGAME
Έπειτα από «φυσική και τεχνική εξωτερική παρέμβαση» συνετρίβη το αεροπλάνο της Azerbaijan Airlines, δείχνουν οι πρώτες έρευνες, όπως υποστηρίζει η ίδια η εταιρεία, την ώρα που αυξάνονται οι φωνές που επιχειρηματολογούν υπέρ της πιθανότητας ρωσικής εμπλοκής στο αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 38 ανθρώπους στο Καζακστάν.
Στο μεταξύ βρέθηκε και το δεύτερο μαύρο κουτί από το σημείο της συντριβής, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Kazinform. Οι αρχές ελπίζουν ότι το κουτί θα παράσχει σημαντικές πληροφορίες προκειμένου να διαπιστωθεί το τι συνέβη. Θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για την ανάκτηση των δεδομένων από τα μαύρα κουτιά που βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος, επισημαίνουν ειδικοί.
Όπως υπενθυμίζει το CNN, τουλάχιστον 38 από τους 67 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο σκοτώθηκαν στη συντριβή, μεταξύ των οποίων δύο πιλότοι και μια αεροσυνοδός, σύμφωνα με τις αρχές του Καζακστάν. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες ήταν άνθρωποι από το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν, υποδεικνύουν τα προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών του Καζακστάν.
Ένας επιβάτης δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του την Παρασκευή ότι δεν πίστευε πως θα επιβίωνε, αφότου άκουσε έναν δυνατό κρότο και το αεροπλάνο άρχισε να συμπεριφέρεται «αφύσικα». «Ήταν προφανές ότι (το αεροπλάνο) είχε υποστεί κάποια ζημιά», δήλωσε ο Subhonkul Rakhimov.
Καζακστάν: Στη Ρωσία επιρρίπτουν ευθύνες και οι ΗΠΑ
Στο μεταξύ Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN χθες Πέμπτη ότι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ένα ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα πιθανώς κατέρριψε το επιβατικό αεροσκάφος. Το Reuters ανέφερε επίσης ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ρωσικό σύστημα αεράμυνας, επικαλούμενο πολλές ανώνυμες πηγές στο Αζερμπαϊτζάν με γνώση της έρευνας.
Η Ρωσία δήλωσε την Παρασκευή ότι το επιβατικό αεροσκάφος εκτράπηκε από τον αρχικό του προορισμό στο Γκρόζνι της Τσετσενίας λόγω ουκρανικών drones στην περιοχή, καθώς και λόγω ομίχλης. Ενώ η πτήση J2-8243 προσπαθούσε να προσγειωθεί στη νότια ρωσική δημοκρατία, «ουκρανικά μαχητικά drones πραγματοποιούσαν τρομοκρατικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές στις πόλεις Γκρόζνι και Βλαντικαβκάζ», δήλωσε ο Ντμίτρι Γιαντρόφ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορικών Μεταφορών της Ρωσίας. Εξαιτίας αυτού, είπε ο ίδιος, ο ουρανός της περιοχής έκλεισε, πράγμα που σήμαινε ότι τα αεροσκάφη που βρίσκονταν στην περιοχή έπρεπε να εγκαταλείψουν αμέσως τον εναέριο χώρο.
Ο πιλότος του αεροπλάνου προσπάθησε να προσγειωθεί στο Γκρόζνι δύο φορές, δήλωσε ο Γιαντρόφ, αλλά δεν τα κατάφερε. Του προτάθηκαν άλλα αεροδρόμια για προσγείωση, συνέχισε ο αξιωματούχος, αλλά ο πιλότος «αποφάσισε να προχωρήσει στο αεροδρόμιο του Ακτάου» στην άλλη πλευρά της Κασπίας Θάλασσας στο Καζακστάν. Υπήρχε επίσης πυκνή ομίχλη στην περιοχή του αεροδρομίου του Γκρόζνι, είπε.
Καζακστάν: Και η Ουκρανία «δείχνει» τη Μόσχα ως υπαίτια για το δυστύχημα
Σε δήλωσή του σήμερα Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σίμπιχα δήλωσε ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης «είπαν ψέματα για την αιτία της συντριβής», προσθέτοντας ότι η Μόσχα «ανάγκασε το ελαττωματικό αεροσκάφος να διασχίσει τη θάλασσα, πιθανότατα σε μια προσπάθεια να αποκρύψει τα στοιχεία του εγκλήματός της».
«Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την καμπίνα μετά τη συντριβή συνιστούν ακλόνητες αποδείξεις», δήλωσε ο Σίμπιχα, ζητώντας «δίκαιη και αμερόληπτη έρευνα για να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».
Ο Αντρίι Κοβαλένκο, επικεφαλής του Κέντρου Αντιμετώπισης Παραπληροφόρησης της Ουκρανίας, που ανήκει στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της χώρας, είχε προηγουμένως υποστηρίξει ότι το αεροπλάνο «καταρρίφθηκε από ρωσικό σύστημα αεράμυνας».
Βίντεο και εικόνες του αεροπλάνου μετά τη συντριβή του δείχνουν οπές στο σώμα του, που μοιάζουν με ζημιές από θραύσματα ή συντρίμμια. Η αιτία αυτών των οπών δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ο Μάιλς Ο’Μπράιεν, αναλυτής αεροδιαστημικής του CNN, εκτίμησε την Πέμπτη ότι το γεγονός πως το μέταλλο γύρω από τις τρύπες έχει λυγίσει προς τα μέσα δείχνει ότι υπήρξε «έκρηξη κοντά στην ουρά του αεροσκάφους». Αυτό είναι «ακλόνητη απόδειξη που δείχνει πύραυλο εδάφους-αέρος», δήλωσε ο Ο’Μπράιεν, προσθέτοντας ότι το αεροπλάνο πετούσε πάνω από την Τσετσενία «εν μέσω αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας».
Ο Κοβαλένκο από την πλευρά του υπέθεσε ότι οι αρχές θα προσπαθήσουν να καλύψουν τον πραγματικό λόγο της συντριβής, αποκρύπτοντας και τις οπές στο αεροπλάνο, καθώς θα ήταν «άβολο» να κατηγορηθεί η Ρωσία.
Την Πέμπτη, ο Τζάστιν Κραμπ, ειδικός σε θέματα μυστικών υπηρεσιών, ασφάλειας και άμυνας και διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας ρίσκων Sibylline, δήλωσε στο BBC Radio 4: Το ότι το αεροσκάφος δέχθηκε πυρά από τη Ρωσία είναι «η καλύτερη θεωρία που ταιριάζει με όλα τα διαθέσιμα γεγονότα που γνωρίζουμε». Ο Κραμπ πρόσθεσε ότι η ρωσική αεράμυνα ήταν ενεργή στο Γκρόζνι περίπου την ώρα που το αεροπλάνο υπέστη ζημιές. Πρόσθεσε πάντως ότι «δεν νομίζω ότι ήταν σκόπιμο», επισημαίνοντας ότι η Ρωσία «ανησυχεί πολύ» για τα ουκρανικά drones μεγαλύτερης εμβέλειας που «πολύ συχνά δεν καταρρίπτονται».
Συγκλονιστικές οι τελευταίες στιγμές πριν την πτώση
Ο Subhonkul Rakhimov, ο επιβάτης που έδωσε συνέντευξη στο Reuters, περιέγραψε ότι «έπεφτε» πάνω και κάτω μέσα στο αεροπλάνο, παρά το γεγονός ότι η ζώνη ασφαλείας του ήταν δεμένη. «Ξαφνικά όλα έγιναν ήσυχα», είπε και συνειδητοποίησε ότι το αεροπλάνο είχε προσγειωθεί.
Προσπάθησε να βοηθήσει μια γυναίκα να βγει από το σκάφος, αλλά δεν μπορούσε να τη μετακινήσει διότι τα πόδια της είχαν παγιδευτεί, είπε. Μια άλλη γυναίκα που βρισκόταν κοντά δεν ήταν παγιδευμένη, είπε ο Rakhimov, ωστόσο δεν μπόρεσε ούτε αυτή να την σηκώσει. Λίγο αργότερα, ασθενοφόρα άρχισαν να καταφθάνουν στο σημείο, διηγήθηκε.
Καθώς οι έρευνες είναι σε εξέλιξη, η Azerbaijan Airlines ανέστειλε τις πτήσεις από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, προς επτά πόλεις της Ρωσίας για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε.
Η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταβάλει αποζημίωση 20.000 μανατ (περίπου 11.800 δολάρια) στα τραυματισμένα θύματα της συντριβής και 40.000 μανατ (περίπου 23.500 δολάρια) στις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν AZERTAC.
Διαβάστε επίσης
ΥΠΕΘΟ: Καμία παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας
Εξοικονομώ 2025: Στα 434 εκατ. ο προϋπολογισμός του προγράμματος
Αράχωβα: Γιατί τα ηλεκτρικά οχήματα έμειναν από μπαταρία