THEPOWERGAME
Νέα κυβερνοεπίθεση κατήγγειλε η Microsoft από τους χάκερς που επιτέθηκαν πέρσι στη Solarwinds, αποκτώντας τότε πρόσβαση μέσω των συστημάτων της σε μεγάλους ομίλους των ΗΠΑ και τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον. Βαπτίζοντάς τους «Nobelium», η Microsoft ανακοίνωσε πως οι χάκερς έθεσαν αυτήν την εβδομάδα στο στόχαστρο πάνω από 150 οργανισμούς από κρατικές υπηρεσίες μέχρι ερευνητικά κέντρα σε όλον τον κόσμο.
Ο τεχνολογικός κολοσσός δεν δίστασε να αναφέρει στο blog του πως η Nobelium προέχεται από τη Ρωσία, έναν ισχυρισμό που απέρριψε το Κρεμλίνο με επίσημη ανακοίνωση την Παρασκευή. Η Μόσχα τόνισε πως δεν έχει λάβει γνώση για καμία κυβερνοεπίθεση. Υπογράμμισε πως η Microsoft πρέπει να δώσει περισσότερες απαντήσεις, ειδικότερα για τη σύνδεση που κάνει ανάμεσα στη Nobelium και τη Ρωσία. Η προειδοποίηση της Microsoft γίνεται μόλις τρεις εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Γενεύη. Το κλίμα μεταξύ των δυο ηγετών είναι ήδη ομιχλώδες, λαμβανομένων υπόψη και των κατηγοριών του Λευκού Οίκου για την ανάμειξη της Ρωσίας στις περσινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Στο στόχαστρο 3.000 λογαριασμοί σε 150 οργανισμούς
«Το κύμα επιθέσεων στόχευσε περίπου 3.000 λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε πάνω από 150 διαφορετικούς οργανισμούς. Μολονότι οι περισσότερες επιθέσεις έγιναν κατά οργανισμών στις ΗΠΑ, θύματα εντοπίστηκαν σε τουλάχιστον 24 χώρες» αναφέρει ο τεχνολογικός κολοσσός. Προσθέτει, μάλιστα, πως περίπου το ένα τέταρτο των στοχευμένων οργανισμών συμμετέχουν σε ανθρωπιστικές ενέργειες, διεθνή αναπτυξιακά προγράμματα και πρωτοβουλίες για την προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Οι επιθέσεις αυτές φαίνεται να είναι η συνέχιση πολλαπλών προσπαθειών από την Nobelium να θέτει στο στόχαστρο κρατικές υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εξωτερικής πολιτικής ώστε να αποσπάσει πληροφορίες», τονίζει η Microsoft. Προσθέτει, επίσης, ότι αυτό είναι ένα ακόμη περιστατικό που καταδεικνύει πως οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν εξελιχθεί σε εργαλείο που επιλέγουν κράτη για να επιτύχουν διάφορους πολιτικούς σκοπούς. Στόχος είναι, επίσης, να υπονομευτεί η εμπιστοσύνη στο «οικοσύστημα της τεχνολογίας». Η Microsoft δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως οι κυβερνοεπιθέσεις δεν επιβραδύνονται, απευθύνοντας έκκληση να υπάρξει συντονισμός μεταξύ κυβερνήσεων για την αναβάθμιση της κυβερνοασφάλειας.