THEPOWERGAME
Ως κάτι που πιθανά ανήκει στο παρελθόν, χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την κατευθυντήρια γραμμή για τις χώρες του ΝΑΤΟ να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες. Και αυτό, γιατί όπως καταγράφει και το Bloomberg, οι ηγέτες της ΕΕ κατανοούν την ανάγκη να αυξηθούν κατά πολύ οι δαπάνες.
«Ξέρουμε ότι θα πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα από το 2% του ΑΕΠ», δήλωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της συνόδου Βορρά-Νότου στη Λαπωνία. Στη μίνι σύνοδος κορυφής, που συγκλήθηκε από τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Πέτερι Όρπο, ήταν επίσης καλεσμένη η Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον και η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάγια Κάλας.
Οι ηγέτες της ΕΕ ρωτήθηκαν για δημοσίευμα των Financial Times την Παρασκευή, σύμφωνα με το οποίο το προσωπικό του Ντόναλντ Τραμπ είπε σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμεί να αυξήσει το όριο δαπανών του ΝΑΤΟ στο 5%. Απέφυγαν να σχολιάσουν με συγκεκριμένα ποσά.
«Ας μην βάλουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Τα σχόλιά του επανέλαβε και ο Σουηδός ομόλογός του, λέγοντας: «Υπάρχουν πολλές φήμες που κυκλοφορούν».
Η πίεση αυξάνεται στην Ευρώπη προκειμένου να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται για τρίτη χρονιά και ο Τραμπ ετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία στις 20 Ιανουαρίου. Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει εκφραστεί έντονα για την ανάγκη των Ευρωπαίων συμμάχων να συμμορφωθούν με τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες. 23 από τα 32 μέλη της Ευρωατλαντικής συμμαχίας αναμένεται να το κάνουν φέτος.
«Η δίκαιη κατανομή βαρών πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε συμμαχίας», δήλωσε ο Μητσοτάκης. «Θα γίνει ξεκάθαρο, όταν συνεργαστούμε με τον νέο πρόεδρο, ποιος είναι ο αριθμός στον οποίο θα συμφωνήσουμε στο ΝΑΤΟ». Η Μελόνι της Ιταλίας συνέστησε υπομονή. «Θα περίμενα να καταλάβουμε ακριβώς ποια είναι η πραγματική πρόθεση του νέου προέδρου των ΗΠΑ», είπε. «Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, όλοι γνωρίζουμε και κατανοούμε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Πολλά από όσα μπορούμε να κάνουμε εξαρτώνται από τα εργαλεία που είμαστε σε θέση να φέρουμε στο τραπέζι».
Ο σκοπός της συνάντησης στη Φινλανδία ήταν να προωθηθεί ένας πιο ελεύθερος διάλογος για κοινές προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι δύο βόρειες και οι δύο νότιες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της «εργαλειοποιημένης» μετανάστευσης, δήλωσε ο Όρπο. Οι πέντε ηγέτες εξήραν τις ανοιχτές συζητήσεις και απέρριψαν τον διαχωρισμό βορρά-νότου στην ΕΕ ως ένα απομεινάρι του παρελθόντος, λέγοντας ότι η οικονομική απόκλιση που κάποτε υποστήριζε τη διαίρεση πλέον δεν υφίσταται.
Τα 1.300 χιλιόμετρα (800 μίλια) των συνόρων της Φινλανδίας με τη Ρωσία παραμένουν κλειστά για περισσότερο από ένα χρόνο, με τους αξιωματούχους στο Ελσίνκι να ανησυχούν για ενδεχόμενη προώθηση μεταναστών από το Κρεμλίνο διαμέσου της γραμμής εάν ανοίξουν τα σημεία ελέγχου. Εν τω μεταξύ, τα κράτη στη νότια πλευρά της ΕΕ αντιμετωπίζουν μια συνεχή ροή μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. «Πρέπει να καθίσουμε μαζί — πρέπει να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον καλύτερα», δήλωσε ο Όρπο. «Γεωγραφικά, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή με διαφορετικούς τρόπους».
Διαβάστε επίσης
Logistics: Oι νέες επενδύσεις και η πορεία των μεγάλων έργων
Σπίτι μου ΙΙ: Τα 26 μυστικά που ξεκλειδώνουν την αγορά κατοικίας
ΔΑΠΕΕΠ: Final Four για τις θέσεις Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου