THEPOWERGAME
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ξεκαθάρισε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της μεγάλης ετήσιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ότι δεν αναμένεται νέα συμφωνία για τη διέλευση φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία θα επιβιώσει από αυτή την εξέλιξη. «Δεν θα υπάρξει συμβόλαιο – αυτό είναι ξεκάθαρο», δήλωσε, αναφερόμενος στη συμφωνία που λήγει στο τέλος του έτους και τόνισε πως η Gazprom, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, θα προσαρμοστεί στις συνθήκες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που κάποτε εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, έχει μειώσει δραστικά τις εισαγωγές της μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022. Η καταστροφή του αγωγού Nord Stream το 2022 και η αποδυνάμωση άλλων διαδρομών, όπως ο αγωγός Urengoy-Pomary-Uzhgorod που περνάει από την Ουκρανία, περιόρισαν ακόμη περισσότερο την ενεργειακή συνεργασία με τη Μόσχα.
Η Ρωσία, που παλαιότερα κάλυπτε το 35% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, βλέπει πλέον το μερίδιό της να έχει μειωθεί σημαντικά, με χώρες όπως η Νορβηγία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ να παίρνουν τη θέση της. Ειδικότερα, ο αγωγός μέσω Ουκρανίας – μια βασική αρτηρία εξαγωγής αερίου από τη Σιβηρία προς χώρες όπως η Σλοβακία, η Τσεχία και η Αυστρία – πρόκειται να σταματήσει τη λειτουργία του, καθώς το Κίεβο αρνείται να ανανεώσει τη σχετική συμφωνία.
Ο Πούτιν δεν παρέλειψε να επικρίνει τις δυτικές κυρώσεις στο ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), υποστηρίζοντας πως πρόκειται για προσπάθεια προστασίας των δυτικών παραγωγών από τον ανταγωνισμό. Παρόλο που παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις προκαλούν προβλήματα, εμφανίστηκε βέβαιος για την αντοχή της ρωσικής οικονομίας και της ενεργειακής της βιομηχανίας.
Η διακοπή της συμφωνίας σηματοδοτεί το τέλος μιας ιστορικής ενεργειακής σχέσης, που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70 με την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Σιβηρία. Για δεκαετίες, η Ρωσία υπήρξε βασικός προμηθευτής της Ευρώπης, συνδέοντας την πρώην Σοβιετική Ένωση με τη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της ηπείρου.
Τώρα, καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να απεξαρτηθεί από τη Μόσχα, η Ρωσία αναγκάζεται να αναζητήσει νέες αγορές και στρατηγικές για την ενεργειακή της επιβίωση. «Η Ρωσία θα τα καταφέρει», διαβεβαίωσε ο Πούτιν, αποδεικνύοντας πως, ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη φάση, το Κρεμλίνο παραμένει αποφασισμένο να προσαρμοστεί στις γεωπολιτικές προκλήσεις.
Διαβάστε επίσης
Visa: Οι 4 πιο διαδεδομένες ταξιδιωτικές απάτες για το 2024
Bloomberg: Οι καλύτεροι προορισμοί για το 2025, ανάμεσά τους Πάρος και Αντίπαρος
Ανακύκλωση: Μπαίνει “φρένο” στην εισφοροδιαφυγή, τέλος του 2024 οι αλλαγές