THEPOWERGAME
Για 5η φορά μεταπολεμικά ένας καγκελάριος ζητά ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερμανία. Για 3η φορά η χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές. Τον λόγο έχει η βουλή και έπειτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τι δήλωσε ο Όλαφ Σολτς στη Bundestag.
Ιστορική μέρα για τη Γερμανία: για πέμπτη φορά στη μεταπολεμική της ιστορία, ένας καγκελάριος ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Για τον Όλαφ Σολτς η πορεία προς τις εκλογές είναι προσυμφωνημένη, η ημερομηνία έχει οριστεί με διακομματική συναίνεση για τις 23 Φεβρουαρίου.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, εμφανίστηκε ενώπιον της Ολομέλειας για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού του. Είναι πιθανό να χάσει την ψηφοφορία, ανοίγοντας το δρόμο για εκλογές τον Φεβρουάριο.
«Η πολιτική δεν είναι παιχνίδι» είπε ο Όλαφ Σολτς και κατηγόρησε το FDP για την κατάρρευση του συνασπισμού, κάνοντας λόγο για «σαμποτάζ της ίδιας του της κυβέρνησης » και για «θεατρινισμούς, οι οποίοι δεν βλάπτουν μόνο την εικόνα μιας μεμονωμένης κυβέρνησης, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας».
Χρησιμοποίησε επίσης την ευκαιρία για να προωθήσει την προτεινόμενη ατζέντα του σε περίπτωση που επανεκλεγεί στις πρόωρες εκλογές που έχουν οριστεί για τον Φεβρουάριο. Υποσχέθηκε να προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να ανανεώσει τις γερασμένες υποδομές της Γερμανίας και να άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια στην πρόοδο.
NOW: @Bundeskanzler addressing packed parliament. Hard to hear him at times because of interruptions from far-right AfD group.
(A lot of) scenic applause only from fellow @spdbt and (occasionally) individual Greens.
He’s expecting to lose the vote of confidence. pic.twitter.com/e2AVyIwfPI
— Nina Haase-Trobridge 🇪🇺 (@NinaHaase) December 16, 2024
Ο Σολτς δήλωσε ότι επιδιώκει να ενισχύσει την παραπαίουσα βιομηχανική δύναμη της Γερμανίας και απαρίθμησε τις θεωρούμενες επιτυχίες της κυβέρνησής του από αυτή την άποψη, συμπεριλαμβανομένου ενός φρένου τιμών στο κόστος της ενέργειας. Επέκρινε το συντηρητικό CDU, που σήμερα προηγείται στις δημοσκοπήσεις, για τα «άδικα» οικονομικά του σχέδια, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης.
Ο Σολτς ζητεί «μαζικές» επενδύσεις στην άμυνα
Ο καγκελάριος Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία χρειάζεται «μαζικές επενδύσεις» για να ανταποκριθεί στο μέλλον, ιδίως για την αυτοάμυνα.
«Σήμερα μια εξαιρετικά οπλισμένη πυρηνική δύναμη διεξάγει πόλεμο στην Ευρώπη μόλις δύο ώρες πτήσης από εδώ. Πρέπει να επενδύσουμε μαζικά στην ασφάλεια και την άμυνά μας», είπε, αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, είπε, δεν θα «έστελνε ποτέ Γερμανούς στρατιώτες σε αυτόν τον πόλεμο» και δεν θα φούντωνε περαιτέρω τη σύγκρουση, πιθανώς μια αναφορά στην επιθυμία του αντιπάλου του Φρίντριχ Μερτς να στείλει γερμανικούς πυραύλους Taurus στην Ουκρανία σε περίπτωση που το CDU του αναδειχθεί νικητής στις εκλογές του Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, δήλωσε ο Σολτς, η Γερμανία θα παραμείνει «ο ισχυρότερος υποστηρικτής της Ουκρανίας στην Ευρώπη… υποστηρίζοντας την ουκρανική κυριαρχία και τερματίζοντας όλο το θάνατο», που έχει προκύψει από τη σύγκρουση.
Η ομιλία του συγκέντρωσε το χειροκρότημα των συναδέλφων του βουλευτών του SPD και ορισμένων Πρασίνων. Υπήρξαν επίσης σποραδικές αποδοκιμασίες και επεισόδια από την αντιπολίτευση.
Όπως όλα δείχνουν, δεν αναμένεται να λάβει στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει την απόλυτη πλειοψηφία των 367 ψήφων που απαιτείται, δεδομένου ότι ήδη κυβερνά με κυβέρνηση μειοψηφίας Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, μετά την αποχώρηση των Φιλελευθέρων από την κυβέρνηση, που οδήγησε στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.
Η απόφαση διάλυσης της βουλής στον Σταϊνμάιερ
Μόλις επικυρωθεί η απώλεια της εμπιστοσύνης της βουλής, μετά την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην Μπούντεσταγκ, ο Όλαφ Σολτς θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να ζητήσει από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τη διάλυση της βουλής.
Ο Πρόεδρος με τη σειρά του δεν υποχρεούται βάσει Συντάγματος να το πράξει, στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση θα συναινέσει, δεδομένου ότι έχουν συμφωνήσει ήδη όλα τα κόμματα αυτά. Μετά την απόφαση του Προέδρου για διάλυση της βουλής, θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές εντός 60 ημερών βάσει του άρθρου 39 του Γερμανικού Συντάγματος.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ο Γερμανός Πρόεδρος αναμένεται να αποφασίσει προσεχώς για τη διάλυση της βουλής και σε κάθε περίπτωση εντός 21 ημερών, όπως προβλέπουν οι συνταγματικές προθεσμίες. «Η νωρίτερη δυνατή ημερομηνία είναι η 25η Δεκεμβρίου», δηλαδή τα Χριστούγεννα σημειώνει η ιστοσελίδα, ενώ πιο «ρεαλιστική αναμένεται η 27η Δεκεμβρίου».
Σημειωτέον ότι ακόμα και μετά τη διάλυση της βουλής, ο καγκελάριος και η κυβέρνηση μειοψηφίας θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κυβερνητικό κενό μέχρι τις εκλογές. Ταυτόχρονα και το γερμανικό κοινοβούλιο, υπό την τωρινή του σύνθεση, θα μπορεί να συνεχίσει τα νομοθετικά του καθήκοντα ακόμα και μετά την απώλεια της ψήφου εμπιστοσύνης για τον καγκελάριο και της απόφασης περί διάλυσης του κοινοβουλίου.
Διαβάστε ακόμη
Χατζηδάκης: Όλες οι αλλαγές σε τραπεζικές προμήθειες και χρεώσεις
Ελληνικό: Πόσο κοστίζει μια κατοικία στα συγκροτήματα των Λάτση και Orilina
Πώς η Ελλάδα θα κερδίσει το παιχνίδι της γεωθερμίας: Τα SOS και οι ευκαιρίες