THEPOWERGAME
Η Τζόρτζια Μελόνι, πρωθυπουργός της Ιταλίας, βρίσκεται στην κορυφή όλων των προσωπικοτήτων που κρίνει το Politico πως θα είναι οι ισχυρότερες μέσα στο 2025. Ενεργή στην πολιτική από νεαρή ηλικία, όταν εγκωμίαζε τον δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, η Μελόνι κλίνει σήμερα προς το κέντρο, αλλά αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας με την ακροδεξιά, που είναι ισχυρή και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Το πόσο επιδραστική αναμένεται να είναι, αποτελώντας παράλληλα τον καταλύτη για πολλές γεωπολιτικές (και όχι μόνο) εξελίξεις, αποτυπώνεται στον τρόπο που την παρουσιάζει το Politico. «Σε ποιον τηλεφωνείτε αν θέλετε να μιλήσετε με την Ευρώπη;». Ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και βασικός σύμβουλος του εκλεγμένου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, έχει την απάντηση: «Ο αριθμός που θα καλέσετε ανήκει στην Τζόρτζια Μελόνι».
Σε λιγότερο από μια δεκαετία η επικεφαλής του δεξιού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας πέτυχε να θεωρείται «σημείο αναφοράς» στην ιταλική και την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, έχοντας ξεκινήσει από μια γραφική και υπερεθνικιστική «τρελή», η οποία ονειρευόταν να γίνει πρωθυπουργός της Ιταλίας. Πλέον είναι ο άνθρωπος με τον οποίο μπορούν να κάνουν δουλειές οι ΗΠΑ του Τραμπ.
Έχοντας στραφεί προς το κέντρο, η Μελόνι -η οποία ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα ως ακτιβίστρια στην πτέρυγα νεολαίας του νεοφασιστικού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος και εξήρε τον δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι ως «έναν καλό πολιτικό που έκανε ό,τι έκανε για το καλό της Ιταλίας»- βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενός κύματος που σέρνει την ευρωπαϊκή πολιτική προς την άκρα δεξιά.
Πράγματι, από την εκλογή της το 2022, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει εισαγάγει πολιτικές σε θέματα όπως το μεταναστευτικό και τα δικαιώματα των LGBTQ+ που κάποτε θα προκαλούσαν την καταδίκη των Βρυξελλών. Αντ’ αυτού, η αντίδραση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυμαίνεται από αδιαφορία έως επιδοκιμασία, με πολλούς να αποδέχονται τη Μελόνι ως τον «εύπεπτο εκπρόσωπο του ολοένα και πιο ριζοσπαστικού zeitgeist που ανθεί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», γράφει το Politico.
Η αδυναμία των «συμβατικών» πολιτικών να αντιμετωπίσουν μια ολοένα και πιο δημοφιλή υπερεθνικιστική αφήγηση και η προθυμία τους να συνεργαστούν με τη Μελόνι στην ευρωπαϊκή σκηνή επιτρέπουν στη 47χρονη πρωθυπουργό της Ιταλίας να ασκεί τεράστια δύναμη σε μια στιγμή που η ήπειρος δεν διαθέτει ισχυρούς κεντρώους που θα μπορούσαν να την αντιμετωπίσουν.
Η Μελόνι, που διέψευσε τα προγνωστικά
Η Μελόνι έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο όταν έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, αλλά λίγοι προέβλεψαν ότι θα άντεχε για πολύ στο αξίωμα, συνεχίζει το Politico. Οι ειδήμονες ανέμεναν ότι οι εσωτερικές διαμάχες θα διασπούσαν αναπόφευκτα τον κυβερνητικό συνασπισμό των δεξιών κομμάτων της, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγάλη όρεξη γι’ αυτήν στις Βρυξέλλες, καθώς θεωρούνταν προσωρινή και αναλώσιμη. Έπειτα από χρόνια που υπέμειναν τα καμώματα του Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, κορυφαία στελέχη της ΕΕ δεν ενθουσιάστηκαν με την άφιξη ενός ηγέτη που είχε κάνει προεκλογική εκστρατεία για τον «Θεό, την πατρίδα και την οικογένεια» και σχημάτισε κυβέρνηση με κόμματα που πρόσκεινται στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια η Μελόνι εδραίωσε την κυβέρνησή της ως μία από τις πιο σταθερές που υπήρξαν στη μεταπολεμική Ιταλία. Αν και η χώρα βαρύνεται μ’ ένα εθνικό χρέος που αντιστοιχεί στο 137% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της, οι οικονομικές προβλέψεις δεν είναι τόσο δυσοίωνες ώστε να τρομάξουν τους ξένους επενδυτές, που προσελκύονται από το ασυνήθιστα ήρεμο πολιτικό περιβάλλον.
Μελόνι, η… alpha της ιταλικής πολιτικής σκηνής
Η προσεκτικά καλλιεργημένη, χωρίς περιστροφές εμφάνιση της Μελόνι συμβάλλει σε αυτήν την εικόνα σταθερότητας, συνεχίζει το Politico. Αφότου ο πρόεδρος της περιφέρειας Καμπανία, Βιντσέντσο ντε Λούκα, αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό ως «stronza» (σ.σ. «σκύλα»), σε προεκλογική συγκέντρωση, η πρωθυπουργός εμφανίστηκε σε εκδήλωση στην περιφέρειά του και χαιρέτισε τον πολιτικό της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας: «Πρόεδρε Ντε Λούκα, εγώ είμαι αυτή η σκύλα, η Μελόνι. Τι κάνετε;».
Αυτός ο διάλογος έγινε viral στην Ιταλία, ενισχύοντας την εικόνα της πρωθυπουργού ως μιας… ευθύβολης «άλφα», που, παρά το γεγονός ότι είναι σωματικά μικροκαμωμένη, καταφέρνει να υπερέχει των πολιτικών της αντιπάλων. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως αυτή η κυριαρχική εμφάνιση δεν είναι μόνο επιφανειακή. Κανένα μέλος του συνασπισμού της δεν τολμά να οργανώσει μια εσωτερική αμφισβήτηση της εξουσίας της και η απελπιστικά κατακερματισμένη αντιπολίτευση παραδέχεται ανοιχτά ότι δεν μπορεί να τη νικήσει. Αποτέλεσμα: η Μελόνι είναι η κυρίαρχος του παιχνιδιού στην Ιταλία.
Τα μελανά σημεία της διακυβέρνησης Μελόνι
Εν τω μεταξύ, η σταθερότητα της ιταλικής κυβέρνησης έχει εκπλήξει τόσο πολύ τους παρατηρητές εκτός της χώρας, ώστε πολλοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση -ιδιαίτερα όσον αφορά την ελευθερία του λόγου- που σημειώθηκε από τότε που ανέλαβε η Μελόνι.
Η πρωθυπουργός χρησιμοποιεί συστηματικά τα δικαστήρια για να «φιμώσει» τους επικριτές της, καταθέτοντας αγωγές δυσφήμησης εναντίον προσωπικοτήτων που ξεκινούν από τον frontman των Placebo (σ.σ. την αποκάλεσε «φασίστρια» σε συναυλία το 2023), μέχρι έναν καθηγητή που την είπε «νεοναζί» κατά τη διάρκεια συζήτησης στην τάξη.
Έχει επίσης στραφεί εναντίον εφημερίδων και δημοσιογράφων του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ιταλίας, οι οποίοι νωρίτερα φέτος απεργούσαν για να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική λογοκρισία.
Επιπλέον, η Μελόνι έχει βάλει στο στόχαστρο τους Ιταλούς δικαστές που έκριναν παράνομες ορισμένες από τις πολιτικές της κυβέρνησής της και ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κείμενα με τα οποία τους κατηγορεί ότι συνωμοτούν εναντίον της. Το αποτέλεσμα ήταν ότι αρκετοί νομικοί δέχτηκαν στη συνέχεια απειλές και χρειάστηκαν αστυνομική προστασία.
Όλα αυτά, βέβαια, μοιάζουν λεπτομέρειες για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, οι οποίοι επιθυμούν να έχουν απέναντί τους έναν σταθερό συνομιλητή, που ελέγχει απόλυτα το εσωτερικό της χώρας του, εν μέσω έντονης πολιτικής αστάθειας στην Ευρώπη, όπου Γαλλία και Γερμανία συνεχίζουν τα μετέωρα βήματα.
Διαβάστε επίσης
Αίγλη Ζαππείου: Επίσημη πρώτη για το project των Γεωργάτου και Κοπελούζου
Δώρο Χριστουγέννων ΔΥΠΑ: Πότε μπαίνει τελικά στο ΑΤΜ
Argus: Ένταξη των τιμών αερίου της Ελλάδας στις αξιολογήσεις της