THEPOWERGAME
Η G7 θα συζητήσει για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία μετά την πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης που έχει στα χέρια του το Bloomberg. Βασική προϋπόθεση για να στηρίξει τη μεταβατική κυβέρνηση του Μοχάμεντ αλ Μπασίρ, είναι να γίνουν σεβαστές οι μειονότητες που ζουν στη Συρία. Οι αντικαθεστωτικοί, με επικεφαλής τον 42χρονο τζιχαντιστή Αλ Τζολάνι, έχουν επανειλημμένα δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε εκκαθαρίσεις και εκτοπισμούς μειονοτήτων, καθώς το ζητούμενο ήταν «να πέσει ο Άσαντ» και η Συρία να «γυρίσει σελίδα μετά από δεκαετίες καταπίεσης».
«Η G7 είναι αισιόδοξη ότι όλες οι ομάδες της αντιπολίτευσης που αναζητούν έναν ρόλο στη διακυβέρνηση της Συρίας, θα ακολουθήσουν τη δέσμευσή τους για τα δικαιώματα όλων των Σύρων», αναφέρεται στο προσχέδιο της δήλωσης για την «αλλαγή σελίδας» στη Συρία. Και προστίθεται: «Η G7 θα ήθελε να δει την ασφαλή επιστροφή των εκατομμυρίων Σύρων που έφυγαν από τη χώρα υπό την εξουσία του προέδρου Άσαντ».
H Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), εξτρεμιστική οργάνωση η οποία αποτέλεσε παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Μέση Ανατολή, έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ. Ήταν η οργάνωση που πρωτοστάτησε στην ανατροπή του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ήδη, το Κατάρ έχει ξεκινήσει τις επαφές με την HTS, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος δεν θα έχουν κέρδη στη Συρία κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.
Ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ που διορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Συρίας, ήταν ο επικεφαλής της κυβέρνησης που δημιουργήθηκε από την HTS το 2017 στη βορειοδυτική συριακή πόλη Ιντλίμπ και άλλων περιοχών, που είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο της συγκεκριμένης εξτρεμιστικής ομάδας.
Διαβάστε επίσης
Προ των πυλών εξαγορά σούπερ μάρκετ από ξένο επενδυτή
Δώρο Χριστουγέννων ΔΥΠΑ: Πότε μπαίνει τελικά στο ΑΤΜ
Με ένα θαύμα θα αναστηθεί ο ελληνικός σιδηρόδρομος