THEPOWERGAME
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα κεκλεισμένων των θυρών για τις εξελίξεις στη Συρία, μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενημέρωσαν διπλωματικές πηγές το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η έκτακτη συνεδρίαση, που προγραμματίζεται να αρχίσει περί τις 15:00 (τοπική ώρα· 22:00 ώρα Ελλάδας), ζητήθηκε νωρίτερα χθες από τη Ρωσία.
Την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ χαιρέτισαν σήμερα οι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών για εγκλήματα πολέμου στη Συρία, δεν παρέλειψαν ωστόσο να κάνουν έκκληση να «μην επαναληφθούν ποτέ ξανά οι “ωμότητες” που διέπραξε το καθεστώς του».
«Η σημερινή μέρα είναι μια νέα ιστορική αρχή για τον συριακό λαό που υπέφερε βία και απερίγραπτες ωμότητες τα τελευταία 14 χρόνια», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Επιτροπή Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, αναφερόμενη ιδιαίτερα στην τύχη των κρατουμένων. «Επαφίεται σε εκείνους που θα είναι σε θέσεις ευθύνης στο εξής να διασφαλίσουν ότι τέτοιες ωμότητες δεν θα επαναληφθούν ποτέ ξανά πίσω από τους τοίχους (της φυλακής της) Σεντνάγια ή οποιουδήποτε άλλου κέντρου κράτησης στη Συρία», προσθέτουν.
Την απάντηση στο μυστήριο που έχει δημιουργηθεί μετά από τη φυγή του έκπτωτου προέδρου της Συρία, Μπασάρ Αλ Άσαντ, από τη χώρα, δίνει το Κρεμλίνο, αφού σύμφωνα σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιόπιστες πηγές, ο Άσαντ βρίσκεται στη Ρωσία.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως έχει χορηγηθεί άσυλο τόσο στον ίδιο, όσο και στην οικογένειά του. «Ο Άσαντ και τα μέλη της οικογένειάς του έφτασαν στη Μόσχα. Η Ρωσία, βάσει ανθρωπιστικών λόγων, τους χορήγησε άσυλο», δήλωσαν οι πηγές στα δημόσια ειδησεογραφικά πρακτορεία TASS και Ria Novosti.
Την ίδια στιγμή ο ηγέτης των Σύρων ισλαμιστών ανταρτών, ο Άμπου Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, βρίσκεται στη Δαμασκό. Ειδικότερα, ο αλ Τζολάνι μετέβη σήμερα το απόγευμα στο περίφημο τέμενος των Ομεϋάδων της Δαμασκού, όπου εκφώνησε μια ομιλία, αφού νωρίτερα οι δυνάμεις του κατέλαβαν τη συριακή πρωτεύουσα.
Τη στιγμή που έμπαινε στο εμβληματικό τέμενος, στην Παλιά Πόλη της Δαμασκού, ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) το πλήθος τον υποδέχτηκε με την κραυγή «Αλλάχ Ακμπαρ (Ο Θεός είναι μεγάλος), σύμφωνα με τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
BBC: Γιατί τα κατάφεραν οι αντάρτες στη Συρία
Μία σύντομη εξήγηση για τους λόγους που οι αντάρτες κατάφεραν να βάλουν τέλος στο καθεστώς του Άσαντ επιχειρεί να δώσει το BBC. Όπως εξηγεί, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έδειχνε σαν να έχει ουσιαστικά τελειώσει.
Η κυβέρνηση του Άσαντ είχε ανακτήσει τον έλεγχο των περισσότερων πόλεων της Συρίας με τη βοήθεια της Ρωσίας, του Ιράν και πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ, ενώ οι γραμμές του μετώπου σε μεγάλο βαθμό είχαν παγώσει.
Ωστόσο, μεγάλα τμήματα της χώρας ήταν ακόμα εκτός ελέγχου της κυβέρνησης.
Η Hayat Tahrir al-Sham και οι σύμμαχοί της δήλωσαν στις 27 Νοεμβρίου ότι είχαν εξαπολύσει μια επίθεση για να «αποτρέψουν την επιθετικότητα» , κατηγορώντας την κυβέρνηση και τις συμμαχικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν για κλιμάκωση επιθέσεων κατά αμάχων.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε σε μια εποχή που η κυβέρνηση της Συρίας είχε αποδυναμωθεί έπειτα από χρόνια πολέμου, κυρώσεων και διαφθοράς -με τους συμμάχους Ρωσία και Ιράν να απασχολούνται από άλλες συγκρούσεις.
Παράλληλα, η υποστηριζόμενη από το Ιράν, Χεζμπολάχ, είχε πρόσφατα υποφέρει από την επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο. Τα ισραηλινά χτυπήματα είχαν εξαλείψει τους Ιρανούς στρατιωτικούς διοικητές στη Συρία, ενώ ταυτόχρονα και η Ρωσία αποσπάστηκε από τον δικό της πόλεμο στην Ουκρανία. Χωρίς αυτούς, οι δυνάμεις του Άσαντ έμειναν εκτεθειμένες, προσφέροντας στους αντάρτες την κατάλληλη ευκαιρία να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους.
Διαβάστε επίσης
Παιχνίδια: Οι προσδοκίες της αγοράς για τα Χριστούγεννα
Lloyd’s List: Μαρινάκης, Φράγκου και οι άλλοι Έλληνες εφοπλιστές της λίστας
ΕΛΕΤΑΕΝ: Η “μάχη” για τον ηλεκτρικό χώρο και η στροφή στα αιολικά