THEPOWERGAME
Υπερψηφίστηκε από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, με 331 ψήφους. Σημειώνεται ότι, για να πέσει η κυβέρνηση στη Γαλλία απαιτούντο 288 ψήφοι.
Σύμφωνα, δε, με το άρθρο 50 του γαλλικού Συντάγματος, όταν η Εθνοσυνέλευση εγκρίνει πρόταση μομφής, ο πρωθυπουργός «οφείλει» να υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, υπέρ της μομφής στην κυβέρνηση τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αριστεράς καθώς και του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, ενώ κατά τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας που στηρίζει τον Εμάνουελ Μακρόν καθώς και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Η συζήτηση υπήρξε εξαιρετικά έντονη με συνεχείς διακοπές και αποδοκιμασίες των εκάστοτε ομιλητών. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συμπολίτευσης έκαναν λόγο για ανίερη συμμαχία της ακροδεξιάς με τα κόμματα της αριστεράς, ενώ οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης υποστήριξαν λίγο-πολύ ότι η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ ήταν επιβεβλημένη.
Ο ίδιος ο Μισέλ Μπαρνιέ, λαμβάνοντας τον λόγο υπογράμμισε ότι «έφτασε η ώρα της αλήθειας και της υπευθυνότητας» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χρέος της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Γαλλία πληρώνει κάθε χρόνο 60 δισεκατομμύρια ευρώ για τόκους, δηλαδή περισσότερα από αυτά που ξοδεύει για την άμυνα και την παιδεία μαζί. «Θα ήθελα να είμαι σε θέση να ξοδέψω περισσότερα όμως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μετά την πρόταση μομφής» δήλωσε.
Τόνισε, δε, ότι μια πρότασης μομφής δεν θα λύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. «Έχουμε φτάσει σε μια στιγμή αλήθειας, ευθύνης», είπε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε την πραγματικότητα του χρέους μας». «Δεν είναι ευχαρίστηση που προτείνω δύσκολα μέτρα», τόνισε.
Υπερασπίστηκε, επίσης, την προώθηση του προϋπολογισμού του χωρίς κοινοβουλευτική διαβούλευση, λέγοντας ότι συνεργάστηκε και με τα δύο σώματα του κοινοβουλίου για την κατάρτιση του εγγράφου.
Υπενθυμίζεται ότι, ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ χρησιμοποίησε τη Δευτέρα έναν συνταγματικό μηχανισμό για να επιβάλει ένα αντιδημοφιλές νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό, οδηγώντας τον Εθνικό Συναγερμό και την αριστερή συμμαχία να καταθέσουν πρόταση μομφής.
Κυβέρνηση Μπρανιέ: Η επόμενη μέρα
Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) ζήτησε την παραίτηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μετά την υπερψήφιση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ.
Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του LFI Ματίλντ Πανό αξίωσε «από τον Εμανουέλ Μακρόν να αποχωρήσει», ζητώντας «πρόωρες προεδρικές εκλογές».
Σε συνέχεια της σημερινής ψηφοφορίας ο Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έχει ήδη επιστρέψει στο Παρίσι μετά από την τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία.
«Δεν υπάρχει καμία ασάφεια σχετικά με το γεγονός ότι η κυβέρνηση παραιτείται αμέσως» εάν εγκριθεί μια τέτοια πρόταση, εξηγεί ο ειδικός συνταγματολόγος Ζουλιέν Μπουντόν, καθηγητής δημοσίου δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris-Saclay. «Δεν ορίζεται προθεσμία, αλλά θα ήταν δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να υποβάλει αμέσως την παραίτησή της στον αρχηγό του κράτους», συμφωνεί η Στεφανί Νταμαρέι, καθηγήτρια δημόσιου δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Λιλ.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του Μισέλ Μπαρνιέ μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Στην περίπτωση αυτή θα είναι ο τέταρτος κατά σειρά πρωθυπουργός που γνωρίζει η Γαλλία κατά το τρέχον έτος. Το μείζον ερώτημα είναι αν ο νέος πρωθυπουργός θα καταφέρει να έχει διαφορετική τύχη από αυτή του Μισέλ Μπαρνιέ και κυρίως αν θα είναι σε θέση η Γαλλία να έχει έτοιμο τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 πριν την εκπνοή του 2024.
Πηγές του Ελιζέ, όπως προαναφέραμε, θέλουν τον Εμανουέλ Μακρόν να είναι διατεθειμένος να διορίσει νέο υπηρεσιακό πρωθυπουργό ακόμη και το ερχόμενο Σάββατο, αλλά η αβεβαιότητα κινδυνεύει να παγιωθεί στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς δεν δύναται από το Σύνταγμα της χώρας που κηρυχθούν πρόωρες εκλογές δυο φορές μέσα σε ένα 12μήνο. Οι διακυμάνσεις στις αγορές είναι ήπιες τα τελευταία 24ώρα διότι προεξοφλήθηκε ήδη η κατάρρευση της κυβέρνησης μειοψηφίας του Μισέλ Μπαρνιέ μαζί με τον κίνδυνο ενός μετέωρου προϋπολογισμού για το 2025. Το πιο πιθανό σενάριο είναι μην έχει η Γαλλία μια σταθερή κυβέρνηση μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, οπότε μπορεί να κηρυχθούν ξανά κοινοβουλευτικές εκλογές αλλά όχι νωρίτερα.
«Εν τέλει δεν υπάρχει εγχειρίδιο για το τι πρέπει να γίνει εάν δεν υιοθετηθεί ένας προϋπολογισμός», σχολίασε νωρίτερα o Μπρουνό Καβαλιέ, επικεφαλής οικονομολόγος της Oddo BHF στο Bloomberg. «Δοκιμάζουμε τα όρια ενός συστήματος σε μια χώρα που υποτίθεται πως θα πρέπει να έχει πολιτική σταθερότητα». Υπάρχει, ωστόσο, ένα ειδικό νομικό πλαίσιο που επιτρέπει σε έκτακτες περιπτώσεις την εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2024 μέσα στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους. Έτσι μπορεί να δοθεί το πράσινο φως για την είσπραξη φόρων από το κράτος. Αναλυτές δεν αποκλείουν την πιθανότητα να διορίσει ο Μακρόν εκ νέου πρωθυπουργό τον Μπαρνιέ ώστε να γίνει μια ακόμη απόπειρα για να περάσει ο προϋπολογισμός. Εξάλλου, ο Μπαρνιέ είναι ένας έμπειρος διαπραγματευτής όπως έδειξε από τη θητεία του ως αρμόδιος της ΕΕ για το Brexit.
Το ρευστό πολιτικό κλίμα στη Γαλλία «τραντάζει» τα ομόλογα
Εντούτοις, το πείσμα της Λεπέν να αναγκάσει τον Μακρόν να κηρύξει πρόωρα προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και να τον εκθρονίσει, απέναντι στην αποφασιστικότητα του ίδιου να εξαντλήσει τη θητεία του μέχρι το 2027, διαμορφώνουν ένα ρευστό πολιτικό κλίμα που θα βαραίνει το κλίμα στην οικονομία και τις αγορές. Κάτω από αυτήν τη συγκυρία, αναλυτές της Natixis υπολογίζουν πως το spread ανάμεσα στα 10ετή γερμανικά και γαλλικά ομόλογα να κρυσταλλωθεί στις 100 μονάδες βάσης από τις 90 μ.β που σημειώθηκαν πρόσφατα και αποτέλεσαν το υψηλό 12ετίας.
Ο δείκτης Cac-40 στο χρηματιστήριο του Παρισιού έχει υποχωρήσει πάνω από 8% από τις αρχές Ιουνίου, όταν ο Μακρόν κήρυξε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές επειδή είχε υπερισχύσει το κόμμα της Μαρί Λεπέν στις ευρωεκλογές. Αν και ο Εθνικός Συναγερμός δεν αναδείχθηκε νικητής στις κοινοβουλευτικές εκλογές, η πολιτική του ισχύ επεκτάθηκε στις 143 έδρες από τις 89 που είχε αποκτήσει το 2022. Αναδύθηκε και ένας ακόμη αντίπαλος για το κόμμα του Μακρόν. Το Κοινό Λαϊκό Μέτωπο, μια ισχυρή συμμαχία των κομμάτων της αριστεράς, δεν φαίνεται να κάνει καμία υπαναχώρηση σε περικοπές 60 δισ. ευρώ που θεωρούνται απαραίτητες για να δαμαστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5% μέσα στο 2025.
Επενδυτικοί και τραπεζικοί όμιλοι, όπως η Deutsche Bank και η Pictet Wealth Management, θεωρούν ισχυρή πιθανότητα να φθάσει το ευρώ σε απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο μέσα στους επόμενους μήνες αφού έχει ήδη χάσει 3% εδώ και έναν μήνα. Την Τετάρτη, ωστόσο, το ευρώ ανέκοψε την πτώση του στα 1,0527 δολάρια, ενώ ο δείκτης Cac-40 έκλεισε με άνοδο 0,4%, καταγράφοντας κέρδη επί 5η διαδοχική συνεδρίαση. Χωρίς μεγάλες μεταβολές κινήθηκαν, επίσης, οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών ομολόγων, με την απόδοση να παραμένει «κλειδωμένη» 2,9% με 2,88%.
Διαβάστε επίσης
BofA: Οι top επενδυτικές ευκαιρίες, οι 10 προβλέψεις για το 2025
Τα 10 πιο κλασικά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια που αγαπήσαμε
Helleniq Energy: Φωτοβολταϊκό τροφοδοτεί το διυλιστήριο Θεσσαλονίκης