THEPOWERGAME
Πρόταση μομφής ενάντια στον πρόεδρο της Νότιας Κορέας κατέθεσαν έξι κόμματα της αντιπολίτευσης. Όπως υποστηρίζουν, «ο Γιουν Σουκ Γέολ παραβίασε σοβαρά και σε μεγάλο βαθμό το Σύνταγμα» και επιχείρησε να αποφύγει μια εις βάρος του ποινική έρευνα, επιχειρώντας να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.
Όπως αναφέρει το κείμενο, γνώση του οποίου έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο, «η απόφασή του υποκινήθηκε από «την επιθυμία να αποφύγει ποινικές έρευνες που αφορούν τον πρόεδρο Γιουν και την οικογένειά του» και «χωρίς συνταγματικά προαπαιτούμενα όπως πόλεμος, ένοπλη εξέγερση ή παρόμοιες καταστάσεις εθνικής έκτακτης ανάγκης».
Η ασιατική χώρα βρέθηκε σε κατάσταση σοκ χθες Τρίτη, όταν ο Γιουν, σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης, ανακοίνωσε επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα. Ωστόσο, μερικές ώρες αργότερα αναγκάστηκε να προχωρήσει στην άρση του μέτρου που επέβαλε, προς γενική κατάπληξη, αφού το κοινοβούλιο απέρριψε την προσπάθειά του να αναστείλει κάθε πολιτική δραστηριότητα και να προχωρήσει στην επιβολή αυστηρής λογοκρισίας στα ΜΜΕ.
Οι υπηρεσίες του προέδρου έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα ανακοίνωση, στην οποία τονίζουν ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου ήταν δικαιολογημένη και εντός των ορίων του Συντάγματος.
Σύμφωνα με το CNN, τα έξι κόμματα κατέθεσαν νομοσχέδιο, με το οποίο ζητούν την καθαίρεση του Γιουν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στην Εθνοσυνέλευση, το νομοθετικό σώμα της χώρας. Ανάμεσα στα έξι συγκαταλέγεται και το κύριο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί στην ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης την Πέμπτη και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Παρασκευή ή το Σάββατο, σύμφωνα με το Yonhap.
Αναφορικά με την «επόμενη μέρα», σύμφωνα με το Σύνταγμα της Νότιας Κορέας η παραπομπή πρέπει να προταθεί από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου και να εγκριθεί από τα δύο τρίτα του συνόλου των βουλευτών. Η πρόταση θα πρέπει στη συνέχεια να πάει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ένα από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας μαζί με το Ανώτατο Δικαστήριο. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, τουλάχιστον έξι δικαστές πρέπει να συμφωνήσουν προκειμένου να προχωρήσει η παραπομπή.
Ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να ασκήσει εξουσία στη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, μέχρι να εκδικαστεί η μομφή, διευκρινίζεται στο Σύνταγμα της χώρας.
Διαβάστε επίσης
Ο κόσμος χάνει τη μάχη κατά των διεθνών συμμοριών
Spotify Wrapped 2024: Τα τραγούδια που σάρωσαν φέτος
Κρίσιμες πρώτες ύλες: Ευκαιρία για Ελλάδα η κόντρα Κίνας με ΗΠΑ