THEPOWERGAME
Αδειάζει η κλεψύδρα στη Γαλλία για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, η οποία είναι εγκλωβισμένη στα πολιτικά παιχνίδια της Μαρίν Λεπέν, με φόντο τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν θέμα χρόνου ο «εύθραυστος» πολιτικός συνασπισμός του Μπαρνιέ να γίνει η πρώτη γαλλική κυβέρνηση που πέφτει με πρόταση μομφής από το 1962 και μετά. Ήδη έχουν κυκλώσει την Τετάρτη 4/12, όταν πηγαίνει προς ψήφιση στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση η πρόταση δυσπιστίας. Ωστόσο, η κίνηση Μπαρνιέ να προσφύγει σε άρθρο του γαλλικού Συντάγματος, το οποίο του επιτρέπει να νομοθετεί χωρίς το «oui» της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, πυροδότησε διαδικασίες που θεωρούνταν -εδώ και ημέρες- προδιαγεγραμμένες.
Η διελκυστίνδα για τον κρατικό προϋπολογισμό μπορεί να έχει σε πρώτο πλάνο τις διαφωνίες για το «ψαλίδι» στις δαπάνες και την αύξηση της φορολογίας, ωστόσο στο παρασκήνιο παραμένει η βασική επιδίωξη της Λεπέν: Να αναγκάσει τον Μακρόν να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές. Ο «εκλεκτός» της Λεπέν, ο 28χρονος ακροδεξιός Ζορντάν Μπαρντελά, προβάρει εδώ και μήνες το κοστούμι του πρωθυπουργού, με την 56χρονη Γαλλίδα πολιτικό να διατηρεί «ζωντανό» το όνειρο να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία.
«Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα πέσει στη Γαλλία μέσα στο επόμενο 48ωρο», αναφέρει δημοσίευμα στο Bloomberg, υπενθυμίζοντας ότι το κεντροδεξιό σχήμα δεν έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, επομένως έχει ανάγκη τη σιωπηρή υποστήριξη της ακροδεξιάς. Γαλλικά ΜΜΕ, όπως η «Le Monde» και η «Le Parisien», εστιάζουν στον συνεχιζόμενο πολιτικό εκβιασμό της Λεπέν, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η πρόταση δυσπιστίας πηγαίνει στη γαλλική Βουλή παρά το γεγονός ότι ο Μισέλ Μπαρνιέ έκανε πίσω στις περισσότερες από τις αξιώσεις του Εθνικού Συναγερμού.
Ένα από τα βασικά «θέλω» της Λεπέν ήταν να μην καταργηθούν οι φοροελαφρύνσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και να διατηρηθούν οι απαλλαγές από τις εργοδοτικές εισφορές για τους χαμηλούς μισθούς. Ο Μπαρνιέ σεβάστηκε αυτές τις «κόκκινες γραμμές», ωστόσο η Λεπέν δεν κάνει πίσω, αναφέρει δημοσίευμα στο Politico. Η Γαλλία βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή της από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, όταν τα γαλλικά ομόλογα είχαν δεχτεί σημαντικές πιέσεις. Τα περιθώρια ελιγμών είναι ελάχιστα, με τη Λεπέν να είναι διατεθειμένη να βυθίσει σε οικονομικό και πολιτικό χάος τη Γαλλία, προκειμένου να κάνει πράξη τις πολιτικές επιδιώξεις της, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».
Σε αχαρτογράφητα νερά η Γαλλία
Η αβεβαιότητα γύρω από τον προϋπολογισμό στη Γαλλία έχει εκτοξεύσει τις αποδόσεις στα γαλλικά ομόλογα, οδηγώντας τον πρωθυπουργό Μπαρνιέ να προειδοποιήσει για «καταιγίδα» στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε περίπτωση αποπομπής του από την εξουσία. Η διαφορά (spreads) στα 10ετή γαλλικά και γερμανικά ομόλογα αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης τη Δευτέρα (2/12), ανεβαίνοντας στις 88 μονάδες βάσης, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012. Ενδεικτικό της ραγδαίας επιδείνωσης αποτελεί επίσης το γεγονός ότι η Γαλλία έφθασε να δανείζεται στο ίδιο κόστος με την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή ο χρηματιστηριακός δείκτης CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος, ενώ το ευρώ υποχώρησε κατά 0,8%.
Οι επενδυτές ανησυχούν εδώ και μήνες για τις πολιτικές δυσκολίες στη Γαλλία, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία θα μειώσουν το δυσβάσταχτο έλλειμμά της. Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό, που αρχικά παρουσίασε η κυβέρνηση του Μπαρνιέ, περιείχε 60 δισ. ευρώ (63 δισ. δολάρια) από αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών. Βασικός στόχος να ελεγχθεί το γαλλικό έλλειμμα, το οποίο προβλέπεται να φθάσει το 6,1% του ΑΕΠ φέτος, και να κατέβει στο 5% το 2025. Μακρόν και Μπαρνιέ, όμως, λογάριαζαν χωρίς τον… ξενοδόχο Λεπέν, με αποτέλεσμα η Γαλλία να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη «στιγμή της αλήθειας», όπως πολύ εύστοχα δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.
Διαβάστε επίσης
Δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ: Πότε μπαίνουν τα χρήματα από τη ΔΥΠΑ
Startups: Κάν’ το όπως η Φινλανδία
Αποθήκευση ενέργειας: Η χαρτογράφηση της ευρωπαϊκής αγοράς των 62 GW