THEPOWERGAME
Το πρώτο βήμα για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, είναι η κατάπαυση του πυρός με «πάγωμα» των γραμμών στα υφιστάμενα μέτωπα. Παράλληλα, όπως σε παρόμοιες εμπόλεμες καταστάσεις του παρελθόντος (μακρινού και πρόσφατου), θα δημιουργηθεί μια αποστρατικοποιημένη ζώνη.
Σύμφωνα με το CNN, που παρουσιάζει τις λεπτομέρειες του σχεδίου Τραμπ, ο Κιθ Κέλογκ, ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία, καλείται να προχωρήσει στις απαραίτητες επαφές, προκειμένου Ρωσία και Ουκρανία να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρουσιάζοντας τις πτυχές της αμερικανικής πρότασης.
Ο 80χρονος πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ δεν θα έχει εύκολο έργο, ειδικά σε ό,τι αναφορά το Κίεβο, το οποίο βγαίνει ξεκάθαρα… χαμένο από το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ. Η προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας μπαίνει στον «πάγο» επ’ αόριστον. Ως αντάλλαγμα θα λάβει εγγυήσεις ασφαλείας ότι η Ρωσία δεν θα εισβάλει στα εδάφη που θα της απομείνουν μετά το τέλος του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.
Με εισφορά στα ρωσικά καύσιμα η ανοικοδόμηση στην Ουκρανία
Επίσης, όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει, η Ρωσία θα έχει μια περιορισμένη ελάφρυνση των δυτικών κυρώσεων. Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα γίνει με μια εισφορά στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας. Όσον αφορά στα εδάφη που έχασε η Ουκρανία, το σχέδιο Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανάκτησής τους μόνο μέσω της… διπλωματίας και αυτό σε μελλοντικό χρόνο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαντάζει πιθανό μόνο όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποχωρήσει από τη ρωσική πολιτική σκηνή, σχολιάζουν διεθνείς αναλυτές.
Επιπλέον, ζητούμενο στην αποστρατικοποιημένη ζώνη που θα δημιουργηθεί, αποτελεί το ποιος θα αναλάβει την περιφρούρησή της. Εφόσον είναι το ΝΑΤΟ, αυτό σημαίνει μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων της Συμμαχίας δίπλα στα ρωσικά σύνορα, ενδεχόμενο που μπορεί να μην αποδεχτεί ο Πούτιν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πυρηνική ρητορική που χρησιμοποιεί εδώ και αρκετό καιρό η Μόσχα, απειλώντας τη Δύση.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο Τραμπ προβλέπει σημαντική μείωση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία μέχρι να επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία. Και αυτό καθώς τα μέχρι στιγμής εξοπλιστικά με προορισμό το Κίεβο έχουν αποδυναμώσει τις στρατιωτικές αποθήκες των ΗΠΑ, αφήνοντας δυνητικά εκτεθειμένη τη χώρα σε οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση με την Κίνα με διακύβευμα την Ταϊβάν.
Διαβάστε επίσης
Δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ 2024: Πότε μπαίνει, όλα τα ποσά
Φάληρο: Τα σχέδια για το νέο Μητροπολιτικό Πάρκο και το Tae Kwon Do
Γιατί φοβούνται οι πάροχοι νέο κύκλο ληξιπρόθεσμων οφειλών