THEPOWERGAME
Οξύνεται η πολιτική κρίση στη Γαλλία καθώς η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ αντιμετωπίζει την απειλή της κατάρρευσης καθώς κορυφώνεται η αντιπαράθεση για τον νέο προϋπολογισμό λιτότητας του 2025
Tο 53% των Γάλλων επιθυμεί την κατάρρευση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ καθώς είναι οργισμένοι με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop-Fiducial για λογαριασμό του Sud Radio η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Η δημοσκόπηση έδειξε ότι 67% των ερωτηθέντων είναι αντίθετοι στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος έχει στόχο να μειώσει το αυξανόμενο δημόσιο χρέος της Γαλλίας με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων συνολικού ύψους 60 δισεκ. ευρώ. Το 33% στηρίζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Η γαλλική κυβέρνηση ενδέχεται να καταρρεύσει πριν από τα Χριστούγεννα και πιθανόν ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, αν τα κόμματα της ακροδεξιάς και της αριστεράς καταθέσουν πρόταση μομφής, την οποία είναι βέβαιο ότι θα χάσει ο Μπαρνιέ, σύμφωνα με πολλές πηγές.
Δημοσκόπηση του Elabe για το BFM TV που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, έδειξε ότι το 63% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι, αν καταρρεύσει η κυβέρνηση Μπαρνιέ, θα πρέπει να παραιτηθεί και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Η απόδοση των γαλλικών ομολόγων ισοφάρισε αυτή των ελληνικών, για πρώτη φορά στην ιστορία, θέτοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης στο ίδιο επίπεδο με τη χώρα μας, που κάποτε βρισκόταν στο επίκεντρο της κρίσης δημόσιου χρέους της Ευρώπης, παρατηρεί το Bloomberg.
Η απόδοση των 10ετών γαλλικών ομολόγων, που παραδοσιακά θεωρούνται από τα ασφαλέστερα στην Ευρωζώνη, ανήλθε στο 3,03%, ακριβώς δηλαδή στο ίδιο ποσοστό με τα αντίστοιχα ελληνικά ομόλογα, τα οποία μόλις πέρυσι είχαν ακόμη χαρακτηριστεί ως «junk» από μεγάλες εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δημοσιονομική καταστροφή εάν οι βουλευτές αποφασίσουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση λόγω διαφωνίας για τον προϋπολογισμό του 2025 που σφίγγει το ζωνάρι.
Όπως δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1 ότι «είναι πιθανό να υπάρξει μια σοβαρή καταιγίδα και σοβαρές αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές», εάν η κυβέρνηση καταρρεύσει.
Οι τιμές των γαλλικών ομολόγων πιέζονται αλλά όχι υπερβολικά είναι αρκετά σταθερές. Αλλά με την αύξηση της τιμής των γερμανικών ομολόγων, ανεβάζει τη διαφορά (spread) στο κόστος δανεισμού μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, το οποίο διευρύνθηκε σε υψηλό 12 ετών.
Η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των γαλλικών 10ετών ομολόγων και αυτής των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων αυξήθηκε έως και 4 μονάδες βάσης στις 90 μ.β., το υψηλότερο επίπεδο από το 2012.
Η απόδοση των 10ετών γαλλικών τίτλων διαμορφωνόταν στο 3,02%, ελάχιστα χαμηλότερα από των αντίστοιχων ελληνικών (3,04%), ενώ η απόδοση των 5ετών γαλλικών ομολόγων ήταν περίπου 20 μ.β. υψηλότερη από των αντίστοιχων ελληνικών (2,6% έναντι 2,4%, αντίστοιχα).
Πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία
Στη Γαλλία επίσης η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε τρεις μονάδες χαμηλότερα τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο.
Καθώς η γαλλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αναταράξεις στα δημοσιονομικά σχέδια και τον προϋπολογισμού, χωρίς να πέσει από την εξουσία, η εμπιστοσύνη των Γάλλων καταναλωτών έπεσε απροσδόκητα τον Νοέμβριο, εντείνοντας τα οικονομικά προβλήματα.
Ο δείκτης του κλίματος των νοικοκυριών έπεσε τρεις μονάδες στις 90, επιστρέφοντας στο επίπεδο του Ιουνίου, όταν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν οδήγησε σε παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα διαλύοντας το κοινοβούλιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg περίμεναν ότι η μέτρηση θα ήταν σταθερή στο 94, αν και η μέτρηση του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκε κατά μία μονάδα χαμηλότερα στο 93.
Η μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών απηχεί το ζοφερό συναίσθημα μεταξύ των επιχειρήσεων, καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ προετοιμάζει έναν προϋπολογισμό με 60 δισεκατομμύρια ευρώ (63 δισεκατομμύρια δολάρια) φορολογικών αυξήσεων και περικοπών δαπανών για να περιορίσει τα ελλείμματα.
Διαβάστε επίσης
Τράπεζες: Μειώνουν προμήθειες και χρεώσεις από το 2025
Οι κερδισμένοι του 2025: Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένους φόρους
Οι δασμοί Τραμπ, το εργοστάσιο της BYD στο Μεξικό και η θέση της Γερμανίας