THEPOWERGAME
Στην Άγκυρα υποδέχθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, σε μία συνάντηση υψηλού επιπέδου που είχε ως στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και τη συζήτηση κρίσιμων ζητημάτων που ταλανίζουν την περιοχή.
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν οι Τούρκοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Χακάν Φιντάν και Γιασάρ Γκιουλέρ, ενώ ακολούθησε ξεχωριστή συνάντηση του κ. Ρούτε με τον υπουργό Εξωτερικών. Η ατζέντα περιλάμβανε εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, με την τουρκική ηγεσία να επιδιώκει να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο, καθώς και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου οι εντάσεις αυξάνονται.
Στις πρόσφατες δηλώσεις του, ο Ερντογάν εξέφρασε ανησυχία για τις επιθέσεις της Ουκρανίας στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς τες ως κίνδυνο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση. Επίσης, έθιξε το θέμα των Κούρδων της Συρίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πιο συνεπή στάση από τη Δύση, καθώς η Τουρκία τους ταυτίζει με το ΡΚΚ, το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
Η Άγκυρα επανέλαβε, επιπλέον, το αίτημά της για την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού από ορισμένες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, αναφέροντας πως οι περιορισμοί αυτοί υπονομεύουν τη συμμαχική αλληλεγγύη.
Στην επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού προεδρικού μεγάρου, ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ για τα μηνύματα στήριξης που απέστειλε μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI). Παράλληλα, τονίστηκε η τουρκική συμβολή στη συμμαχία και η σημασία της επικείμενης φιλοξενίας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Τουρκία το 2026, ενώ υπενθυμίστηκε η στήριξη της Άγκυρας στην υποψηφιότητα Ρούτε για την ηγεσία του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία παραμένει, συνεπώς, βασικός «παίκτης» στη γεωπολιτική σκακιέρα, επιδιώκοντας να διαμορφώσει τις διεθνείς ισορροπίες με τρόπο που να εξυπηρετεί τα εθνικά της συμφέροντα, εντός και εκτός των πλαισίων της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας.
Διαβάστε επίσης
Startups: Τα νέα κίνητρα που δίνει η ΕΤΕπ για να μείνουν Ευρώπη
Wicked και Gladiator II έσπασαν ταμεία με 170 εκατ. εισπράξεις
COP29: Τα υπέρ και τα κατά της συμφωνίας των 300 δισ. δολ.