THEPOWERGAME
Καθώς ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συμπλήρωσε τις 1.000 μέρες, η ακρίβεια έχει φτάσει στα ύψη, με τα φαινόμενα ληστείας σε ρωσικά σούπερ μάρκετ να γίνονται όλο και πιο συχνά, αφού οι τιμές των τροφίμων «ζαλίζουν» παρατηρεί το CNBC. Χαρακτηριστικό είναι, ότι πλέον τα 200 γρ. βουτύρου κοστίζουν τώρα περίπου 200 ρούβλια, ή σχεδόν 2 δολάρια, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 30% από τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με τα δεδομένα από την κρατική υπηρεσία στατιστικής Rosstat.
«Το κόστος των βασικών τροφίμων αυξάνεται τα τελευταία τρία χρόνια. Γίνεται χειρότερο μέρα με την ημέρα και επιταχύνεται, ειδικά φέτος», είπε ο Στανισλάβ, κάτοικος της Μόσχας, στην CNBC. «Εξαρτάται από τον τύπο του φαγητού, φυσικά. Κάποιες τιμές αγαθών πέφτουν, για παράδειγμα, το φαγόπυρο. Είχε υψηλότερο κόστος το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά τώρα είναι τρεις φορές χαμηλότερο. Αλλά αυτό είναι το μοναδικό παράδειγμα μείωσης τιμών. Όλες οι άλλες τιμές των τροφίμων αυξάνονται. Νομίζω ότι είναι περίπου 10%-40% το χρόνο», πρόσθεσε.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ρωσία ανήλθε στο 8,5% τον Οκτώβριο, πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας του 4%. Αυτό οδήγησε την τράπεζα τον περασμένο μήνα να αυξήσει τα επιτόκια στο 21%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, και αναμένεται περαιτέρω αύξηση τον Δεκέμβριο.
Τα υψηλά επιτόκια μέχρι στιγμής δεν έχουν δείξει σημαντικά σημάδια περιορισμού της αύξησης των τιμών, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να είναι ιδιαίτερα αισθητός από τους καταναλωτές. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ηλιέλαιο και τα λαχανικά (ιδίως οι πατάτες, με τιμές αυξημένες κατά 74% από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους) είναι μεταξύ των προϊόντων που συνεχίζουν να βλέπουν αυξήσεις τιμών, σύμφωνα με εβδομαδιαία δεδομένα από την υπηρεσία στατιστικής Rosstat, καθώς η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά.
Ο Αντόν Μπαρμπάσιν, Ρώσος πολιτικός αναλυτής και διευθυντής έκδοσης του περιοδικού Riddle, δήλωσε ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι αναπόφευκτες για τους περισσότερους πολίτες, λέγοντας στο CNBC ότι «κυριολεκτικά οι μισοί από τους Ρώσους δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους για τρόφιμα, οπότε νιώθουν τον πληθωρισμό περισσότερο». «Ο πληθωρισμός των προϊόντων είναι τώρα ο μεγαλύτερος παράγοντας για τον πληθωρισμό, καθώς οι τιμές των βασικών αγαθών, των τροφίμων και άλλων προσωπικών ειδών αυξάνονται περισσότερο», σημείωσε.
«Μέχρι στιγμής, η στρατηγική για τους περισσότερους Ρώσους ήταν να μειώσουν τα καταναλωτικά τους πρότυπα, να επιλέγουν προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας και να αναβάλλουν οποιεσδήποτε αγορές μεγάλης κλίμακας. Ωστόσο, αυτή η πίεση δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη. Η Μόσχα εξακολουθεί να μην αισθάνεται σχεδόν καθόλου τα προβλήματα. Οι περισσότεροι πλήττονται από τα μικρότερα χωριά και τις αγροτικές περιοχές», πρόσθεσε.
Ρωσία: Η πολεμική οικονομία δημιουργεί δυσαρέσκεια, καθώς οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται
Οι πληθωριστικές πιέσεις στη Ρωσία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχουν ενταθεί από τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται λόγω ελλείψεων στην προσφορά και στην εργασία, αυξήσεων στους μισθούς, κυρώσεων και υψηλότερων κόστους παραγωγής.
Αυτά συνδυάζονται με τη στροφή της Ρωσίας σε μια πολεμική οικονομία από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, με μια τεράστια αύξηση στις δαπάνες άμυνας του κράτους και την εγχώρια παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού να έχει προτεραιότητα έναντι της αγροτικής παραγωγής. Η ρωσική οικονομία τα πήγε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν από την αρχή της εισβολής, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναμένει ανάπτυξη 3,6% φέτος.
Η ρωσική ηγεσία προσπάθησε να αποφύγει την κριτική για τις αυξήσεις τιμών, κατηγορώντας τις «εχθρικές» χώρες (δηλαδή τους συμμάχους της Ουκρανίας) για την σύγκρουση, τις κυρώσεις και τις ελλείψεις στην προσφορά. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε ότι η Ρωσία έχει ανταλλάξει «βούτυρο με όπλα», υπερασπιζόμενος τις υψηλότερες δαπάνες άμυνας.
«Να λέμε ότι ξοδεύουμε υπερβολικά χρήματα για όπλα και ξεχνάμε το βούτυρο — δεν είναι έτσι. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι όλα, ακριβώς όλα τα προηγουμένως ανακοινωθέντα σχέδια ανάπτυξης και επίτευξης στρατηγικών στόχων και όλες οι κοινωνικές δεσμεύσεις που ανέλαβε το κράτος απέναντι στον πληθυσμό — όλες τους εκτελούνται πλήρως», δήλωσε ο Πούτιν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ενώ πολλοί Ρώσοι συνδέουν τον πόλεμο και τον πληθωρισμό, είναι επικίνδυνο για τους πολίτες να επικρίνουν ανοιχτά την εισβολή — ή «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως την περιγράφει η Μόσχα — καθώς οποιαδήποτε αντίληψη για «δυσφήμιση» του στρατού μπορεί να τιμωρηθεί με έως και πέντε χρόνια φυλάκισης.
Παρά την απόκρουση της ευθύνης για τις αυξήσεις τιμών, και τον πόλεμο, το Κρεμλίνο εντούτοις προσπαθεί να καθησυχάσει το κοινό διαβεβαιώνοντάς το ότι ενεργεί για την έλλειψη προϊόντων. Πέρυσι, μια έλλειψη αυγών — και αυξήσεις τιμών άνω του 40% — ώθησε την κυβέρνηση να καταργήσει τους δασμούς εισαγωγής στο προϊόν. Η διοίκηση δήλωσε ότι θα αγοράσει αυγά από «φιλικές» χώρες και, στο πρώτο τρίμηνο, η Ρωσία εισήγαγε 235 εκατομμύρια αυγά από τη Λευκορωσία, το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, όπως ανέφεραν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Αυτόν τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα παρακολουθεί τις τιμές του βουτύρου και θα υποστηρίξει μια «συστηματική αύξηση της παραγωγής», καθώς η γαλακτοκομική βιομηχανία συνεχίζει να δυσκολεύεται να καλύψει τη ζήτηση.
Διαβάστε επίσης
Οι “χρυσές” μπίζνες της Εκκλησίας στα ακίνητα
ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές
COP29: Τα υπέρ και τα κατά της συμφωνίας των 300 δισ. δολ.