THEPOWERGAME
Kάτω από άκρα μυστικότητα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, συναντήθηκε την Παρασκευή με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στη Φλόριντα. Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, το ΝΑΤΟ ανέφερε ότι οι δύο συναντήθηκαν στο Πάλμ Μπιτς και συζήτησαν «το εύρος των παγκόσμιων ζητημάτων ασφαλείας που αντιμετωπίζει η συμμαχία».
Ήταν η πρώτη φορά που ο Ρούτε συναντά τον Τραμπ από την επανεκλογή του Ρεπουμπλικανού. Η συνάντηση έλαβε χώρα σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας από τις ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με την επίδραση του Τραμπ στο ΝΑΤΟ, δεδομένων των προηγούμενων δηλώσεών του που αμφισβητούσαν την αξία της συμμαχίας και απειλούσαν ότι δεν θα υπερασπιστεί τα μέλη που δεν καταβάλλουν αρκετά για την οργάνωση.
Ο Ρούτε, ο οποίος ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τον Οκτώβριο, συναντήθηκε επίσης με τον Αμερικανό βουλευτή Μάικ Γουόλτς, επιλογή του Τραμπ για σύμβουλο εθνικής ασφαλείας. «Ένα ισχυρό ΝΑΤΟ που αποκαθιστά την αποτροπή και την ειρήνη απαιτεί από όλα τα κράτη μέλη να κάνουν το δικό τους μέρος αναλόγως της οικονομικής τους δύναμης!» δήλωσε ο Γουόλτς στο X (πρώην Twitter) μετά τη συνάντηση.
Ο Ρούτε, ο οποίος υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Ολλανδίας για σχεδόν 14 χρόνια, θεωρούνταν ότι είχε καλύτερη σχέση με τον Τραμπ από πολλούς άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεδρίας του.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ αναμένεται να ταξιδέψει την Δευτέρα στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ την Τρίτη θα βρεθεί στην Αθήνα για συνομιλίες με τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Γιώργο Γεραπετρίτη και Νίκο Δένδια.
Οι συναντήσεις έρχονται μετά από μια σημαντική κλιμάκωση στη σύγκρουση στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, με τη Ρωσία να εκτοξεύει έναν νέο υπερηχητικό πύραυλο μεσαίας εμβέλειας στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο ως αντίποινα για τη χρήση προηγμένων όπλων από το Κίεβο που παρέχονται από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Διαβάστε επίσης
Οι “χρυσές” μπίζνες της Εκκλησίας στα ακίνητα
ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές
COP29: Τα υπέρ και τα κατά της συμφωνίας των 300 δισ. δολ.