THEPOWERGAME
Τα απομνημονεύματα της Άγκελα Μέρκελ, με τίτλο «Ελευθερία: Αναμνήσεις 1954-2021» (Freiheit: Erinnerungen 1954-2021), ήδη προκαλούν τεράστια αίσθηση πριν καν κυκλοφορήσουν. Πρόκειται για ένα βιβλίο που γράφτηκε από την ίδια τη Μέρκελ και τη στενή συνεργάτιδά της, Μπεάτε Μπάουμαν, χωρίς τη συνδρομή ghost-writers ή ιστορικών, και υπόσχεται να ανοίξει ένα παράθυρο στα παρασκήνια της εξουσίας. Η κυκλοφορία του είναι προγραμματισμένη για τις 26 Νοεμβρίου σε 30 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών.
Μια ματιά στο βάθος της εξουσίας
Το βιβλίο, σύμφωνα με το DW, φωτίζει την πολύπλευρη διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά τη 16ετή θητεία της Μέρκελ ως καγκελαρίου, ενώ αποτελεί μια ισχυρή έκκληση υπέρ της ελευθερίας. Στις περίπου 700 σελίδες του, καλύπτονται κρίσιμες στιγμές της γερμανικής και παγκόσμιας ιστορίας: από την οικονομική κρίση του 2008 και την ευρωκρίση, μέχρι την προσφυγική κρίση και την πανδημία COVID-19. Η Μέρκελ περιγράφει με ακρίβεια πώς διαχειρίστηκε τις μεγαλύτερες κρίσεις της εποχής της, ενσωματώνοντας την προσωπική της φιλοσοφία και το πολιτικό της «δόγμα», το οποίο συνδυάζει ρεαλισμό και διπλωματία.
Μέρκελ: Ιστορικές συναντήσεις και διπλωματικά παρασκήνια
Σύμφωνα με τις πρώτες αποκαλύψεις, όπως αναφέρει το DW, το βιβλίο περιλαμβάνει λεπτομερείς αναφορές στις σχέσεις της με ηγέτες όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Ταγίπ Ερντογάν και οι Έλληνες πρωθυπουργοί κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης. Ειδικότερα, περιγράφονται οι έντονες διαπραγματεύσεις του 2015 και οι συζητήσεις για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Αυτές οι αποκαλύψεις αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλο ενδιαφέρον στην Ελλάδα, καθώς προσφέρουν μια σπάνια ματιά στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εκείνης της κρίσιμης περιόδου.
Για τον Πούτιν, η Μέρκελ αναφέρει ότι «ήταν πάντα σε επιφυλακή, μήπως και του συμπεριφερθεί κάποιος άσχημα». Μάλιστα, ανακαλεί το περιστατικό με το μαύρο λαμπραντόρ του Ρώσου προέδρου, που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο άσκησης ψυχολογικής πίεσης, γνωρίζοντας τον φόβο της για τους σκύλους. Όσον αφορά τον Τραμπ, η Μέρκελ σημειώνει ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έβλεπε τις διεθνείς σχέσεις σαν επιχειρηματικές συμφωνίες, ενώ εκφράζει ανησυχία για τον ρόλο επιχειρηματιών, όπως ο Ίλον Μασκ, στην πολιτική σκηνή.
Κρίσεις και πολιτική στρατηγική
Το DW τονίζει ότι σημαντικό κομμάτι του βιβλίου αφορά τη διαχείριση κρίσεων, όπως η κατάρρευση της Lehman Brothers, η προσφυγική κρίση και το προσφυγικό 2015. Η ίδια υπερασπίζεται την απόφασή της να πει το ιστορικό «Wir schaffen das» (Θα τα καταφέρουμε), που άνοιξε τα γερμανικά σύνορα σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, παρά την έντονη κριτική που δέχθηκε.
Στη θεματολογία περιλαμβάνονται επίσης οι σχέσεις της Γερμανίας με τη Ρωσία. Η Μέρκελ αναλύει την απόφασή της να πει «όχι» το 2008 στην ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, εξηγώντας ότι αυτή η επιλογή έγινε για να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία. Η στάση της για το ενεργειακό έργο Nord Stream, παρά τη σφοδρή κριτική, παραμένει υπερασπιστική, αναφέροντας πως το γερμανικό βιομηχανικό σύστημα χρειαζόταν φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο.
Αντιδράσεις και πολιτική κριτική
Το βιβλίο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Ο πρώην πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο, Αντρίι Μέλνικ, μιλώντας στο Spiegel, χαρακτήρισε «αποτυχημένη» την πολιτική της Μέρκελ απέναντι στη Ρωσία, ζητώντας μεγαλύτερη αυτοκριτική για την προσέγγισή της. Παράλληλα, η ίδια εκφράζει την απογοήτευσή της για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη Γερμανία, ρίχνοντας βολές στη συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων για ανωριμότητα.
Το βιβλίο, όπως αναφέρουν γερμανικά μέσα, αποτελεί μια σύνθεση προσωπικών αναμνήσεων και πολιτικής ανάλυσης, φωτίζοντας την πορεία μιας από τις ισχυρότερες ηγέτιδες της σύγχρονης εποχής. Αναμένεται να γίνει σημείο αναφοράς για τις πολιτικές αποφάσεις της και τις επιπτώσεις τους στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Διαβάστε επίσης
Αντετοκούνμπο: Από τα “καρφώματα” στο παρκέ, στις επιτυχημένες business
Εspresso martini: Τρεις κορυφαίες παραλλαγές για ψαγμένους ουρανίσκους
UBS: Η ενέργεια στις επενδυτικές ευκαιρίες του 2025