THEPOWERGAME
Η υπόθεση του Μπιλ Χουάνγκ, ιδρυτή της Archegos Capital Management, αποτελεί μια από τις πιο ηχηρές οικονομικές καταρρεύσεις των τελευταίων ετών, με τον δικαστή Άλβιν Χέλερστάιν να τονίζει ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις ενέργειές του είναι «μεγαλύτερες από οποιοδήποτε ποσό που έχει χειριστεί ως δικαστής».
Σύμφωνα με το Bloomberg, τον Ιούλιο ο Χουάνγκ κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία με στόχο την παραπλάνηση τραπεζών, προκειμένου να εξασφαλίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε δυνατότητες συναλλαγών. Αυτές οι συναλλαγές ενίσχυσαν τεχνητά την αξία του χαρτοφυλακίου του, οδηγώντας σε κατάρρευση τον Μάρτιο του 2021. Η κατάρρευση αυτή συνέβαλε στην πτώχευση της Credit Suisse και σε σημαντικές ζημιές για άλλες τράπεζες, όπως η Morgan Stanley, η UBS και η Nomura Holdings.
Ο Χέλερστάιν προανήγγειλε αυστηρή ποινή, αποκαλώντας «απολύτως γελοίο» το αίτημα για μη φυλάκιση. Σύγκρινε μάλιστα τον Χουάνγκ με τον ιδρυτή της FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ο οποίος καταδικάστηκε πρόσφατα σε 25 χρόνια φυλάκισης για απάτη. Η υπεράσπιση του Χουάνγκ, δια μέσου της δικηγόρου Ντάνι Τζέιμς, πρότεινε ποινή 4-5 ετών, προβάλλοντας το φιλανθρωπικό του έργο και τον υποτιθέμενα ταπεινό τρόπο ζωής του. Ωστόσο, ο δικαστής αμφισβήτησε την εικόνα αυτή, αναφέροντας ότι ο Χουάνγκ πρόσφατα απέκτησε πολυτελές διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη.
Στην ακροαματική διαδικασία, ο Χουάνγκ δήλωσε σύντομα ότι νιώθει «βαθιά θλίψη» για τα γεγονότα και ζήτησε επιείκεια, υποστηρίζοντας ότι επιθυμεί να συνεχίσει να υπηρετεί την κοινωνία. Ωστόσο, ο εισαγγελέας Άντριου Τόμας υποστήριξε αυστηρή ποινή, επισημαίνοντας ότι ο Χουάνγκ ήταν υποτροπιάζων παραβάτης, καθώς το 2012 η προηγούμενη επενδυτική του εταιρεία, Tiger Asia, είχε ομολογήσει ενοχή για insider trading.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της υπόθεσης, σύμφωνα με το Bloomberg, ήταν ότι τα «θύματα» ήταν κυρίως μεγάλες τράπεζες της Wall Street. Οι συνήγοροι του Χουάνγκ είχαν σχεδιάσει να υποστηρίξουν στο δικαστήριο ότι οι τράπεζες είχαν επίγνωση των κινδύνων συνεργασίας με την Archegos και αποδέχθηκαν αυτούς τους κινδύνους για να κερδίσουν υψηλές αμοιβές. Παρόλα αυτά, ο δικαστής απέκλεισε την «ενοχοποίηση των θυμάτων» ως υπερασπιστική γραμμή, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει σημείο ένστασης στην έφεση του Χουάνγκ.
Η κατάρρευση της Archegos οφείλεται σε ένα «θανάσιμο σπιράλ» που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021, όταν η πτώση της αξίας των μετοχών της ViacomCBS προκάλεσε δισεκατομμύρια σε margin calls. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Χουάνγκ είχε παραπλανήσει τις τράπεζες, δηλώνοντας ότι η Archegos κατείχε μεγάλες θέσεις σε τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Apple και η Microsoft, ενώ στην πραγματικότητα επένδυε σε μικρό αριθμό μετοχών χαμηλής ρευστότητας, όπως η ViacomCBS.
Η καταδίκη του Χουάνγκ ήταν μια από τις πρώτες μεγάλες υποθέσεις λευκών κολάρων που ανέλαβε ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Ντάμιαν Γουίλιαμς. Σύμφωνα με το Bloomberg, η υπόθεση, μαζί με εκείνη του Μπάνκμαν-Φριντ, αποτελεί ένδειξη αυστηρότερης στάσης απέναντι στα οικονομικά εγκλήματα. Ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Archegos, Πάτρικ Χάλιγκαν, που καταδικάστηκε μαζί με τον Χουάνγκ, θα εκτίσει την ποινή του τον Ιανουάριο.
Διαβάστε επίσης
Economist: Πιθανή η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα το 2025
Αυτοί οι 5 σεφ κατέχουν τα σκήπτρα του αμερικανικού fine dining
Ταμείο Απανθρακοποίησης: Δύναμη πυρός 3 δισ. για το πρασίνισμα των νησιών