THEPOWERGAME
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε σήμερα νέο αναπληρωτή διοικητή στην κεντρική τράπεζα της χώρας, σε ακόμη μία αιφνιδιαστική αλλαγή στο σχήμα της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας τους τελευταίους έξι μήνες.
Ενώ οι προηγούμενες ξαφνικές αποφάσεις του Ερντογάν για άμεση αλλαγή των ανωτέρων θέσεων στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας «βύθιζαν» το εθνικό νόμισμα με τις αγορές να αντιδρούν νευρικά, αυτή τη φορά η λίρα σημείωσε έλαφρα πτώση λόγω και της χαμηλής εμπορευσιμότητας του νομίσματος.
Ο νέος «νούμερο 2» της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας είναι ο Σεμίχ Τουμέν, οικονομολόγος και καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο TED που εδρεύει στην Άγκυρα, και έλαβε το χρίσμα από τον Πρόεδρο της χώρας με κατεπείγον διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα το πρωί και δόθηκε στα μέσα λίγο μετά τις 8 από την Τουρκική Προεδρία.
Η κίνηση έρχεται δύο μήνες μετά την απομάκρυνση από τον Τούρκο Πρόεδρο του Νάτσι Άγκμπαλ, του τρίτου επικεφαλής της Κεντρικής τράπεζας σε λιγότερο από δύο χρόνια. Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει ανορθόδοξες θεωρίες σχετικά με τη νομισματική πολιτική και τον αντίκτυπό στον πληθωρισμό, αντικατέστησε επίσης τον αναπληρωτή διοικητή Μουράτ Τσετίκαγια τον περασμένο Μάρτιο. Την θέση του Τσετίκαγια έρχεται να πάρει ο Σεμίχ Τουμέν.
Ο Tumen έχει εργαστεί σε διαφορετικούς ρόλους στην κεντρική τράπεζα για 16 χρόνια έως το 2018, αφήνοντας τη νομισματική αρχή αφού διετέλεσε γενικός διευθυντής υπεύθυνος του τμήματος διαρθρωτικών οικονομικών ερευνών της Κυβέρνησης. Από τότε, είναι σύμβουλος στο γραφείο ανθρώπινων πόρων της τουρκικής προεδρίας.
Τέσσερα από τα επτά μέλη της επιτροπής καθορισμού επιτοκίων της Τουρκίας έχουν πλέον λιγότερο από ένα χρόνο εμπειρίας, συμπεριλαμβανομένου του νέου διοικητή Σαχάπ Καβίκογλου.
Πληθωρισμός που «καλπάζει» λίρα που «καρκινοβατεί»
Οι ανορθόδοξες πολιτικές και οικονομικές θεωρίες του Τούρκου Προέδρου δεν έχουν σίγουρα το αποτέλεσμα που ο ίδιος αναμένει από τις αγορές. Οι τόσες και τόσο ριζικές αλλαγές δημιουργούν νευρικότητα και τις αγορές να προχωρούν τις περισσότερες φορές σε μαζικές αποεπενδύσεις από την Τουρκική αγορά. Μπορεί η σημερινή αλλαγή να έχει δώσει μικρή ώθηση στην λίρα αλλά το τουρικό νόμισμα εξακολουθεί να βρίσκεται στα «τάρταρα» έχοντας απωλέσει 14% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τον περασμένο Μάρτιο. Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ρεκόρ διετίας κάνοντας ακόμη δυσκολότερο το έργο των οικονομολόγων αλλά και τις ζωές των πολιτών.