THEPOWERGAME
Η πανδημία χτυπά χωρίς έλεος την Ινδία με τα κρούσματα για πρώτη φορά να «πέφτουν» από τις 200.000 εχθές μετά τις 14 Απριλίου.
Οι νεκροί από Covid ξεπερνούν με βάση τα επίσημα στοιχεία τους 300.000. Τις τελευταίες εβδομάδες η Ινδία έχει να αντιμετωπίσει με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει ακόμη έναν θανατηφόρο εχθρό, τον μαύρο μύκητα.
Τι είναι ο μαύρος μύκητας;
Ο μαύρος μύκητας, με την επιστημονική ονομασία βλεννομυκητίαση είναι μία πάθηση η οποία μαυρίζει την περιοχή γύρω και πάνω στην μύτη προκαλεί έντονο ίλιγγο, ναυτία, αποπροσανατολισμό, αναπνευστικά προβλήματα, έντονο βήχα και πόνο στο στήθος, μέχρι και αιμόπτυση.
Η ασθένεια συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον διαβήτη και πλήττει κατά κύριο λόγο ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ειδικοί σημειώνουν πως η υπερχρήση συγκεκριμένων σκευασμάτων στην μάχη που δίνεται για την καταπολέμηση του κορωνοïού έχει προκαλέσει την έξαρση της συγκεκριμένης ασθένειας.
Στοιχεία ερευνών από τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν πως η βλεννομυκητίαση έχει ποσοστά θνητότητας που ξεπερνούν το 50% αν και ποικίλουν ανάλογα με τα ζωτικά όργανα που πλήττει ο μαύρος μύκητας αλλά και την κατάσταση του ασθενή.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσαν εχθές στην δημοσιότητα οι υγειονομικές αρχές της Ινδίας περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι έχουν εμφανίσει την συγκεκριμένη νόσο με τον αριθμό πάντως να αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς από ημέρα σε ημέρα.
Είναι ο μαύρος μύκητας μεταδοτικός;
Η νόσος δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ή από ζώα σε άνθρωπο και αυτό την κατατάσσει στις μη μεταδοτικές από επιστημονική άποψη, αλλά εξαπλώνεται από μικροσωματίδια μύκητα τα οποία κυκλοφορούν στον αέρα και μοιραία είναι αδύνατο κάποιος να προστατευτεί από αυτά.
Ένα υγειές ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να εξολοθρεύει τα συγκεκριμένα μικροσωματίδια προτού μπουν στο σώμα μας και αναπτύξουμε την ασθένεια. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως ο μαύρος μύκητας δεν είναι κάτι το νέο και το κυριότερο δεν είναι κάτι από το οποίο μπορεί ο καθένας να προσβληθεί.