THEPOWERGAME
Όλα τα σενάρια είναι πιθανά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, εκτός από τη μόνιμη επιστροφή στην Ελλάδα. Αυτό άφησε να εννοηθεί μεταξύ άλλων ο Νίκολας Κάλιναν, διευθυντής στο Βρετανικό Μουσείο, σε συνέντευξή του στους Financial Times.
«Νομίζω ότι όλοι θα ήθελαν να δουν μία συναρπαστική και καινοτόμο λύση. Κάτι έξω από τα τετριμμένα. Ξεκινώντας με τη σκέψη ότι όλα είναι πιθανά και με το ότι θα συζητήσουμε ρεαλιστικά όσο εξελίσσεται η υπόθεση. Δεν θα έλεγα ότι δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να γίνει» είπε αρχικά, αναφερόμενος στα Γλυπτά του Παρθενώνα και τον διάλογο με την Αθήνα για την πιθανότητα επιστροφής τους. Και πρόσθεσε αναφορικά με τις συζητήσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με τις ελληνικές αρχές: «Τα πλάνα παίρνουν “σάρκα και οστά” όσο περνά ο καιρός. Θα μιλούσα περισσότερο για μια εταιρική σχέση συνεργασίας, παρά για μια συζήτηση περί ιδιοκτησίας. Προσωπικά μου αρέσει να συνεργάζομαι».
«Αν μιλάμε σοβαρά για τον παγκόσμιο πολιτισμό, θα πρέπει να συνεργαστούμε. Δεν έχω μια ξεκάθαρη λύση, είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει ωστόσο» κατέληξε, απαντώντας στη σχετική ερώτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία διεκδικεί η Ελλάδα, επιδιώκοντας την επιστροφή τους στην Αθήνα και τη μόνιμη έκθεσή τους στο υπερσύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η θέση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επιστροφή τους. «Μόνο αν τα δούμε μαζί, in situ, στη σκιά της Ακρόπολης, μπορούμε να εκτιμήσουμε πραγματικά την τεράστια πολιτιστική τους σημασία για τον δυτικό πολιτισμό. Πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές το καταλαβαίνουν αυτό. Και πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές έχουν το όραμα να δουν πέρα από τις διαφωνίες του παρελθόντος και να αγκαλιάσουν μια νέα εποχή συνεργασίας που θα είναι επωφελής για όλους» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης
ΟΣΕΘ: Ιταλοί, Ισπανοί και Τούρκοι στον διαγωνισμό των 602 εκατ.
Όσκαρ: Ο Κόναν Ο’Mπράιεν οικοδεσπότης της 97ης τελετής
Ο Τραμπ, η ευρωπαϊκή “Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία” και η Κίνα