THEPOWERGAME
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg. Πρόκειται για την πρώτη απευθείας επικοινωνία μεταξύ των ηγετών εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.
Η συνομιλία γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τον τρίτο χειμώνα που δέχεται επίθεση από τη Ρωσία, με μεγάλα τμήματα της ενεργειακής υποδομής της χώρας να έχουν υποστεί ζημιές ή να έχουν καταστραφεί.
Η αβεβαιότητα σχετικά με την υποστήριξη από τους δυτικούς συμμάχους αυξάνεται επίσης ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο το επόμενο έτος. Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ουκρανίας μετά τις ΗΠΑ και έχει υποσχεθεί πρόσθετη βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν απευθύνει ύστατες εκκλήσεις στην απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν για να στηρίξουν τη θέση του Κιέβου πριν από τη λήξη της προεδρικής θητείας τον Ιανουάριο. Ο Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει μια γρήγορη συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, εγείροντας ανησυχίες στην Ευρώπη ότι μια τέτοια συμφωνία θα ήταν δυσμενής για την Ουκρανία και ενδεχομένως θα εδραίωνε τα κέρδη που έχει επιτύχει η Ρωσία από την εισβολή της το 2022.
Οι Ευρωπαίοι ζητούν από τις ΗΠΑ να παράσχουν στην Ουκρανία περισσότερα όπλα και πυροβολικό, να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις σε βασικές ρωσικές πηγές εσόδων και να στοχεύσουν στη δυνατότητα της Μόσχας να αποκτήσει απαγορευμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε όπλα.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε την Τετάρτη ένα εσπευσμένο ταξίδι στις Βρυξέλλες για να διαβεβαιώσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι ΗΠΑ θα εντείνουν τις προσπάθειές τους να στείλουν πόρους στην Ουκρανία ενόψει της ορκωμοσίας του Τραμπ, ο οποίος έχει επικρίνει έντονα την κλίμακα της αμερικανικής προσπάθειας για την υπεράσπιση του Κιέβου.
Οι πόροι που ανέφερε – χρήματα, πυρομαχικά, όπλα – προέρχονται κυρίως από ένα πακέτο 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ψηφίστηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο νωρίτερα φέτος. Πρόσθεσε ότι «κάθε δολάριο που έχουμε στη διάθεσή μας» θα διατεθεί εσπευσμένα.
Διαβάστε επίσης
Στις 5 Δεκεμβρίου η προκήρυξη για τα έργα της Θεσσαλίας ύψους 1,5 δισ. ευρώ
ΔΥΠΑ: Το σχέδιο για 150.000 νέες θέσεις εργασίας
Ξηρασία και πλημμύρες πλήττουν υποδομές: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα