THEPOWERGAME
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προχώρησε σήμερα σε μία ιστορική κίνηση, ανακοινώνοντας τη χρηματοδότηση για την κοινή αγορά όπλων από τα 27 κράτη μέλη της, με τον κύριο όγκο των εξοπλισμών να προορίζεται για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Μέχρι σήμερα, η ΕΕ στήριζε τις προμήθειες όπλων προς την Ουκρανία μέσω ενός εξωτερικού χρηματοδοτικού μηχανισμού, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αξιοποιείται ο ίδιος ο προϋπολογισμός της Ένωσης για την ενίσχυση των κρατών-μελών στην από κοινού προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού. Όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, «είναι η πρώτη φορά που κάνουμε χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ για να υποστηρίξουμε τα κράτη μέλη στην κοινή αγορά όπλων».
Η επένδυση της ΕΕ, ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποσκοπεί στην ενίσχυση περίπου 20 κρατών-μελών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προμηθευτούν αντιαεροπορικά συστήματα, τεθωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του εξοπλισμού θα κατευθυνθεί στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη δέσμευση της ΕΕ να στηρίξει τη χώρα στον αγώνα της κατά της ρωσικής εισβολής.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, η ΕΕ έχει ενισχύσει τις προσπάθειές της για αναβάθμιση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και της ικανότητάς της να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες ασφάλειας στην περιοχή. Παράλληλα, δημιουργήθηκε ένας νέος χρηματοδοτικός μηχανισμός με σκοπό την προμήθεια πυρομαχικών από τα κράτη-μέλη, ενώ η ΕΕ είχε θέσει στόχο να παραδώσει ένα εκατομμύριο οβίδες πυροβολικού στην Ουκρανία έως το τέλος Μαρτίου 2024. Ωστόσο, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, επιβεβαίωσε ότι ο στόχος θα επιτευχθεί πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους, δείχνοντας την ταχύτητα και αποφασιστικότητα με την οποία κινείται η Ένωση.
Με αυτή την κίνηση, η ΕΕ σηματοδοτεί μία νέα εποχή στη στρατηγική αμυντική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, προσδίδοντας στην ευρωπαϊκή άμυνα έναν πιο ενιαίο και ισχυρό χαρακτήρα, ειδικά σε μια περίοδο που η ασφάλεια της περιοχής παραμένει υπό απειλή.
Διαβάστε επίσης
Επίδομα θέρμανσης 2024: 23 ερωταπαντήσεις από την ΑΑΔΕ
Κατάρ: Ένα διαμάντι οδήγησε στα δικαστήρια τη βασιλική οικογένεια
Ρεύμα: Σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ ανά MWh η χονδρική τιμή