THEPOWERGAME
Ο Φρίντριχ Μερτς περίμενε 25 χρόνια για να του δοθεί η ευκαιρία να διεκδικήσει την καγκελαρία της Γερμανίας. Τώρα επιτέλους, η αναμονή του δείχνει να ανταμείβεται. Και η καρέκλα της εξουσίας δείχνει να απέχει από αυτόν μόλις λίγους μήνες. Μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, διαισθάνεται πλέον την ευκαιρία και πιέζει τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να προχωρήσει στις πρόωρες εκλογές το συντομότερο, κινώντας τη διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης στην Bundestag ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα. Κάτι πάντως, στο οποίο αν και δεν συναίνεσε αρχικά ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, ωστόσο δηλώνει ανοιχτός στο ενδεχόμενο.
Ο ηγέτης του CDU ξέρει τι κάνει. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον συνδυασμόΧριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/ CSU) να προηγείται με ποσοστό 30-34%, με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD να έρχεται δεύτερη με 16-19% και τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Σολτς να βρίσκονται μόλις στο 14-18%. Σε προσωπικό επίπεδο, η κατηφής φυσιογνωμία του και ο διχαστικός και εριστικός χαρακτήρας του τον θέλουν τέταρτο σε σειρά δημοφιλίας, μετά από άλλα πρόσωπα της κεντροδεξιάς, αλλά και πάλι να προηγείται των Όλαφ Σολτς και του Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων. Ο Μερτς ξέρει ωστόσο, πως αυτά τα ποσοστά μπορούν να ανατραπούν. Ειδικά αν αφήσει να περάσει ο καιρός.
Η κόντρα του Φρίντριχ Μερτς με τη Μέρκελ
Συντηρητικός της παλιάς σχολής, με στενούς δεσμούς με τις οικονομικές ελίτ της πρώην Δυτικής Γερμανίας, είχε στο παρελθόν συγκρουστεί αρκετές φορές με την τότε ηγέτιδα του κόμματος, Άνγκελα Μέρκελ, την οποία θεωρούσε πολύ κεντρώα. Αντιτιθέμενος στον δημόσιο δανεισμό, αποχώρησε από την πολιτική το 2002 για α αναλάβει μεγαλοστέλεχος σε μεγάλη νομική εταιρεία. Αργότερα, έγινε πρόεδρος της επιτροπής εποπτείας του γερμανικού σκέλους διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της BlackRock Inc.
Μετά την ήττα του CDU από τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD το 2021, ανέλαβε το κόμμα και μετακίνησε τις θέσεις του προς τα δεξιά. Ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης, άσκησε δριμεία κριτική στον Σολτς για την «χαλαρή» μεταναστευτική πολιτική του και την βραδεία οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Αν κερδίσει την καγκελαρία, όπως αναμένεται, θα εστιάσει στην οικονομία, στην αντιμετώπιση των εμπορικών μέτρων που πιθανώς θα λάβουν οι ΗΠΑ του Τραμπ και στις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, ενώ η προσέγγισή του αναμένεται να είναι κλασικός συντηρητισμός με χαμηλούς φόρους, μειωμένες κοινωνικές δαπάνες και λιγότερη παρεμβατικότητα. Στο σημείο αυτό, ο Μερτς, ερασιτέχνης πιλότος και ο ίδιος που πετά συχνά το ιδιωτικό του αεροσκάφος, προκάλεσε πρόσφατα το λαϊκό αίσθημα ζητώντας περισσότερο «σεβασμό» για τους ανθρώπους που απολαμβάνουν τον πλούτο τους. Σύμφωνα με τον Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγο στην Berenberg, θα προωθήσει πακέτο μεταρρυθμίσεων που «θα ενισχύσουν την προσφορά και τη ζήτηση και θα αφήσουν περισσότερο χώρο για δημόσιες επενδύσεις», ενώ δήλωσε πως θα τηρήσει το αυστηρό όριο χρέους της Γερμανίας.
Στην εξωτερική πολιτική θεωρείται πιθανό πως θα συνεννοηθεί καλύτερα με τον Ντόναλντ Τραμπ, το νέο πλανητάρχη, από τον Όλαφ Σολτς, που δεν έχει κρύψει άλλωστε τις διαφωνίες του, λόγω πολιτικής κατεύθυνσης αλλά και επιχειρηματικής πρότερης σταδιοδρομίας, ενώ έχει εκφράσει στο παρελθόν την ενόχλησή του με τις παλιότερα περιορισμένες αμυντικές δαπάνες της χώρας του και έχει ασκήσει κριτική στον Σολτς για την «μαλακή» του στάση απέναντι στην Κίνα.
Διαβάστε επίσης
Αυξάνονται οι επενδύσεις σε συγκροτήματα επώνυμων διαμερισμάτων
Τηλεπικοινωνίες: Αυτά είναι τα πιο αξιόπιστα δίκτυα για το 2024
Ο γρίφος των κορεσμένων δικτύων και των υψηλών τιμών ενέργειας