THEPOWERGAME
Στοχευμένα πλήγματα από το Ισραήλ προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο σημείο διέλευσης Αλ Κα Τζούσια μεταξύ Λιβάνου και Συρίας, με τον ΟΗΕ να εκφράζει ανησυχία για τις «δομές ανθρωπιστικής βοήθειας» που χτυπήθηκαν. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα που σημειώνεται επίθεση σε αυτό το κρίσιμο πέρασμα, το οποίο χρησιμοποιείται εκτενώς από πρόσφυγες του Λιβάνου.
Η επιδρομή έλαβε χώρα από την πλευρά της Συρίας τα ξημερώματα, με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, να καταδικάζει την επίθεση στο σημείο διέλευσης και να επισημαίνει τις αυξανόμενες δυσκολίες για όσους αναζητούν καταφύγιο από τη σύγκρουση. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα ισραηλινά χτυπήματα στο σημείο διέλευσης έχουν μειώσει τη διέλευση κατά 90%, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στον πληθυσμό που προσπαθεί να διαφύγει από την ένταση.
Από τις 23 Σεπτεμβρίου, η αυξανόμενη ένταση μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ έχει οδηγήσει σε μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, με πάνω από 500.000 άτομα, κυρίως Σύρους, να εγκαταλείπουν τον Λίβανο για ασφαλέστερες περιοχές στη Συρία. Επιπλέον, ένα πρώτο ισραηλινό πλήγμα στις 4 Οκτωβρίου είχε ήδη επηρεάσει τις μεταφορές στην κύρια οδική αρτηρία κοντά στο σημείο Μάσνα, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Τα σημεία διέλευσης μεταξύ Λιβάνου και Συρίας, ειδικά στην επαρχία Χομς όπου βρίσκεται η Αλ Κα Τζούσια, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για τους πρόσφυγες και βρίσκονται κοντά σε περιοχές επιρροής της Χεζμπολάχ, η οποία στηρίζει τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία. Σύμφωνα με το Ισραήλ, η οργάνωση σχεδίαζε να μεταφέρει όπλα μέσω αυτών των διαδρομών, γεγονός που ώθησε τις ισραηλινές αρχές να αναλάβουν δράση, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Από τον Σεπτέμβριο, τα ισραηλινά πλήγματα έχουν προκαλέσει τραγικές απώλειες με περισσότερους από 1.900 νεκρούς στον Λίβανο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.
Διαβάστε επίσης
Adidas Hellas: Το “κενό” της Reebok και η διαταραχή λόγω Σουέζ
Βινύλια: Οι συλλογές που ανταγωνίζονται τις λίστες του spotify
Ο γρίφος των κορεσμένων δικτύων και των υψηλών τιμών ενέργειας