THEPOWERGAME
Έντονος προβληματισμός υπάρχει σχετικά με το αν τα εμβόλια μπορούν να είναι αποτελεσματικά απέναντι στις ισχυρές μεταλλάξεις του κορονοϊού, ωστόσο τα αποτελέσματα της έρευνα του Δημόσιου Οργανισμού Υγείας της Αγγλίας (PHE) μπορούν να μας γεμίσουν αισιοδοξία, καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της Oxford/AstraZeneca είναι ισχυρά απέναντι στην ινδική μετάλλαξη, κυρίως μετά τη χορήγηση και των δύο δόσεων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, η προστασία με αυτά τα δύο εμβόλια αποδεικνύεται υψηλή με την Ντάουνινγκ Στριτ να δηλώνει αισιόδοξη για την ομαλή πορεία του πλάνου εξόδου από το λοκντάουν στις 21 Ιουνίου. Το 71% του ενήλικου πληθυσμού του ΗΒ έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση, ενώ η κυβέρνηση εστιάζει στη χορήγηση των δεύτερων δόσεων.
Ασπίδα προστασίας
Ιδιαίτερα αισιόδοξη δήλωσε η Ντάουνινγκ Στριτ μετά τα στοιχεία που δείχνουν πως τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της Oxford/AstraZeneca είναι αποτελεσματικά απέναντι στην ινδική μετάλλαξη, που τον τελευταίο μήνα αποτελεί τη βασική απειλή για την επιστροφή στη κανονικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στα βρετανικά κυριακάτικα πρωτοσέλιδα κυριαρχεί η είδηση, καθώς όπως όλα δείχνουν η ινδική μετάλλαξη δεν θα «ταράξει» τις διακοπές των Βρετανών.
Τα στοιχεία ήρθαν από έρευνα του Δημόσιου Οργανισμού Υγείας της Αγγλίας (PHE) και δείχνουν ότι τα δυο εμβόλια, που είναι αυτά που έχουν χορηγηθεί περισσότερο στη χώρα, είναι αποτελεσματικά κατά μόλις 33% τρεις εβδομάδες μετά τη πρώτη δόση.
Όμως δυο βδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer φτάνει το 88% και της AstraZeneca το 60%. Μάλιστα, ενδέχεται η προστασία του εμβολίου της AstraZeneca να είναι ακόμα μεγαλύτερη σε βάθος χρόνου,καθώς έχει αποδειχθεί πως το συγκεκριμένο σκεύασμα επιδρά στον οργανισμό με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με αυτό της Pfizer.
Η έρευνα διήρκησε από της 5 Απριλίου μέχρι της 16 Μαΐου, με την ανάλυση 12.675 δειγμάτων όλων των ηλικιών, εκ των οποίων 1.054 αφορούσαν την ινδική μετάλλαξη (Β.1.617.2). Οι επιστήμονες τονίζουν ότι και τα δυο εμβόλια προσφέρουν ιδιαίτερη προστασία, ώστε τελικά οι ασθενείς να μην χρήζουν καν νοσηλείας.
Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η κυβέρνηση τελικά θα καταφέρει να «ξεκλειδώσει» το τέταρτο και τελευταίο βήμα εξόδου από το λοκντάουν στις 21 Ιουνίου, αλλά επεσήμανε, για ακόμα μια φορά, την αναγκαιότητα συμμετοχής του κόσμου στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Μέχρι σήμερα, έχει εμβολιαστεί το 71% του ενήλικου πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου με την πρώτη δόση, ενώ το 41% έχει λάβει και τη δεύτερη. Η κυβέρνηση έχει επιταχύνει τους εμβολιασμούς με στόχο να αυξήσει το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) ήδη έχει καλέσει την ηλικιακή ομάδα των 32 να κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστεί και από ότι φαίνεται, η τελευταία ηλικιακή ομάδα των 18 – 29 θα λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου νωρίτερα από τα τέλη Ιουλίου, στόχος που είχε θέσει αρχικά η κυβέρνηση.