THEPOWERGAME
Μια σοκαριστική υπόθεση υποκλοπής δεδομένων αποκαλύφθηκε στην Ιταλία, η οποία έφερε στο φως την ευπάθεια των εθνικών συστημάτων ασφαλείας και έχει προκαλέσει σκάνδαλο στην πολιτική σκηνή.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, ο Νούντσιο Σαμουέλε Καλαμούτσι, 44χρονος σύμβουλος πληροφορικής, κατηγορείται ότι οργάνωσε μια πολυετή κυβερνοεπίθεση, με την οποία υπέκλεψε ευαίσθητα δεδομένα πολιτικών και άλλων υψηλόβαθμων προσώπων της χώρας. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, ο Καλαμούτσι, γνωστός για τη δράση του με τη συλλογικότητα Anonymous, ηγήθηκε μιας ομάδας νέων μηχανικών λογισμικού που συνεργαζόταν με το Υπουργείο Εσωτερικών. Το βράδυ, όταν η κίνηση στους διακομιστές ήταν χαμηλή, η ομάδα κατέβαζε κρυφά δεδομένα από τις βάσεις του υπουργείου.
Η παραβίαση επηρέασε χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου, Σέρτζιο Ματαρέλα, και του πρώην πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος δήλωσε σοκαρισμένος και οργισμένος για την απειλή στη δημοκρατία και την ιδιωτικότητα που θέτει η υπόθεση. Το ζήτημα έχει εξελιχθεί σε εθνικό σκάνδαλο, με πολλές φωνές να ζητούν κοινοβουλευτική έρευνα και αυστηρότερες πολιτικές ασφαλείας, σύμφωνα με το Politico. Τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί, ενώ περίπου 60 βρίσκονται υπό διερεύνηση για συμμετοχή στο δίκτυο υποκλοπής, το οποίο φέρεται να σχετίζεται με την εταιρεία ιδιωτικών ερευνών Equalize, υπό την καθοδήγηση του πρώην αστυνομικού Καρμίνε Γκάλο.
Οι χάκερς στην Ιταλία χρησιμοποιούσαν έναν ιό υπολογιστή για να αποκτούν πρόσβαση στους διακομιστές, ενώ στηρίζονταν και σε μυστικούς συνεργάτες στο εσωτερικό των υπηρεσιών. Οι βάσεις δεδομένων που παραβιάστηκαν περιείχαν στοιχεία για ύποπτες οικονομικές κινήσεις, τραπεζικές συναλλαγές και αστυνομικές έρευνες. Μέσω των πληροφοριών αυτών, η ομάδα φέρεται να εκβίαζε επιχειρηματίες και πολιτικούς, αποκομίζοντας πάνω από 3,1 εκατομμύρια ευρώ από το 2019 έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.
Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται ο ίδιος ο Καλαμούτσι, ο Γκάλο, ένας ιδιωτικός ερευνητής και ο ιδιοκτήτης εταιρείας τεχνολογίας και ασφάλειας. Ο Υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι καταδίκασε την υπόθεση, τονίζοντας ότι η υποκλοπή για οικονομικά ή πολιτικά οφέλη αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία. Θύμα της υποκλοπής υπήρξε και ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ιγκνάσιο Λα Ρούσα,, ο οποίος εξέφρασε την αποστροφή του.
Η αντιπολίτευση απαιτεί κοινοβουλευτική διερεύνηση του θέματος και ζητά από την πρωθυπουργό, Τζιόρτζια Μελόνι, να εξηγήσει την παραβίαση ασφαλείας. Η Μελόνι, υπό την πίεση της υπόθεσης, εξετάζει νέα νομοθεσία και αυστηρότερες ποινές για την υποκλοπή δεδομένων, ενώ η ιταλική Αρχή Προστασίας Δεδομένων έχει δημιουργήσει ομάδα εργασίας για να ελέγξει την ασφάλεια των εθνικών βάσεων δεδομένων.
Η υπόθεση αναδεικνύει τα σοβαρά κενά ασφαλείας στην Ιταλία και πυροδοτεί ευρύτερες συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας και της εθνικής ασφάλειας, ενώ προκαλεί αναστάτωση στο πολιτικό κατεστημένο της χώρας.
Διαβάστε επίσης
Μητσοτάκης: Μείωση φόρων έως το 2027
Το νέο εγχείρημα του Μπρούκλιν Μπέκαμ
Κλείνουν τα εργοστάσια μπαταριών στην Ευρώπη, κερδίζει η Κίνα