THEPOWERGAME
Μια τρομακτική εκτίμηση έκανε το Πεντάγωνο αναφορικά με την στρατιωτική βοήθεια που έχει στείλει η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, που υπολογίζεται στους 10.000 στρατιώτες. Και αυτό, την ίδια ώρα που ΝΑΤΟ και ΕΕ ανησυχούν για μια επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους συνεργασία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά η εμπλοκή βορειοκορεατικών στρατευμάτων στις μάχες θα αποτελέσει σημαντική αλλαγή. «Πιστεύουμε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας έχει στείλει περίπου 10.000 στρατιώτες για να εκπαιδευτούν στην ανατολική Ρωσία», κάτι που «πιθανόν» θα έχει ως συνέπεια «την ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε η Σαμπρίνα Σινγκ αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Μέρος» αυτών των στρατιωτών «έχει ήδη πλησιάσει στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ Γεόλ αντέδρασε στην ανακοίνωση του Πενταγώνου καταγγέλλοντας σήμερα «την παράνομη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας», η οποία αποτελεί «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια» του κόσμου. Βορειοκορεάτες στρατηγοί ενδέχεται επίσης να μεταβούν στο ουκρανικό μέτωπο, εκτίμησε σήμερα Νοτιοκορεάτης βουλευτής επικαλούμενος τις υπηρεσίες Πληροφοριών της χώρας του.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι αναμένει, με βάση τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών Πληροφοριών της Ουκρανίας, τα βορειοκορεατικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στη Ρωσία να φτάσουν «σύντομα τις 12.000», εκφράζοντας την ανησυχία ότι στη συνέχεια θα αναπτυχθούν στο ουκρανικό μέτωπο. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη» την ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν εξάλλου το Πεκίνο σχετικά, επισημαίνοντάς του ότι η Κίνα «θα έπρεπε να ανησυχεί για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες των δύο γειτόνων της, της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας», όπως δήλωσε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Διαβάστε επίσης
Προϋπολογισμός 2025: Έρχονται placements σε ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ και Helleniq Energy
Ναγκίμπ Σαουίρις: Η νέα επένδυση του Αιγύπτιου κροίσου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Η ασφάλεια εφοδιασμού στο “μικροσκόπιο” της CESEC