THEPOWERGAME
Τακτικές επαφές με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ο Έλον Μασκ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal. Ο στενός σύμμαχος και βασικός χρηματοδότης του Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο για τουλάχιστον δύο χρόνια. Προσωπικά θέματα, επιχειρηματικά και γεωπολιτικά ζητήματα βρίσκονται κατά διαστήματα στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ Μασκ και Πούτιν, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα.
Μάλιστα, ο CEO της SpaceX και της Tesla είχε δεχτεί πιέσεις από τον Ρώσο πρόεδρο να μην ενεργοποιήσει το πολυδιαφημισμένο σύστημα δορυφόρων Starlink για την παροχή υπηρεσιών Διαδικτύου στην Ταϊβάν. Το συγκεκριμένο αίτημα, σύμφωνα με αναλυτές, είναι πιθανό να έχει… κινεζικό δάκτυλο, καθώς η Κίνα θεωρεί έδαφός της την Ταϊβάν και δεν έχει αποκλείσει να προχωρήσει σε προσάρτησή της στο μέλλον.
Παρά το γεγονός ότι η σχέση Κίνας και Ρωσίας παραπέμπει σε… λυκοφιλία, Μόσχα και Πεκίνο φροντίζουν να προχωρούν σε αμοιβαία εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών συμφερόντων τους. Χαρακτηριστική είναι η στάση της Κίνας στον πόλεμο της Ουκρανίας, αποφεύγοντας πεισματικά να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή.
To Starlink του Έλον Μασκ και ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία
Σύμφωνα με τη WSJ, ο επικεφαλής του διαστημικού τομέα της Ρωσίας είχε αναφέρει σε ανάρτησή του στο Telegram ότι ο Έλον Μασκ θα «απαντούσε ως ενήλικας» σε ότι αφορά την παροχή υπηρεσιών μέσω Starlink στο ουκρανικό τάγμα του Αζόφ, το οποίο υπερασπιζόταν την πολιορκημένη Μαριούπολη στα νότια της Ουκρανίας.
«Αργότερα το 2022, ο Μασκ είχε τακτικές συνομιλίες με “Ρώσους υψηλού επιπέδου”, ενώ υπήρξαν και σιωπηρές απειλές εναντίον του», συνεχίζει το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για σταδιακή στροφή του πλουσιότερου ανθρώπου του πλανήτη προς τη Μόσχα.
«Την ίδια χρονιά, ο Μασκ άρχισε να υιοθετεί θέσεις περισσότερο ευθυγραμμισμένες με τη Ρωσία, μεταξύ των οποίων και η παραδοχή ότι η SpaceX έχανε χρήματα, χρηματοδοτώντας τερματικά στην Ουκρανία. Παράλληλα, ζήτησε από τους ακόλουθούς του στην εφαρμογή X να υποστηρίξουν ειρηνευτικά σχέδια που αντανακλούσαν ορισμένες πτυχές των ρωσικών θέσεων για την Ουκρανία», προσθέτει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι ο CEO της Tesla έγινε όλο και πιο επικριτικός απέναντι στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης
Δημήτρης Κρις: Δικαιώνει τη Βεργίνα η απόφαση κατά της Heineken
Προϋπολογισμός: Πλεόνασμα μαμούθ 8,7 δισ. στο 9μηνο
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή αιολικού πάρκου 140 MW στη Ρουμανία