THEPOWERGAME
Προτάσεις για ένα ενιαίο σύστημα καταθέσεων και εκκαθάρισης για τις χώρες BRICS κατέθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς προσπαθεί να πείσει τα κράτη μέλη του Οργανισμού, να εμβαθύνουν τη χρηματοπιστωτική συνεργασία τους παρακάμπτοντας τη Δύση. Η Ρωσία υποστήριξε την ενσωμάτωση των αποθετηρίων των κρατών μελών κάτω από τη λεγόμενη ομπρέλα της BRICS Clear, ανέφερε στο Bloomberg πηγή με γνώση του θέματος.
Στόχος είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή διασυνοριακών συναλλαγών τίτλων ως εναλλακτική λύση στα συστήματα Euroclear και Clearstream, δήλωσε η ίδια πηγή. Ο Ρώσος πρόεδρος διευκρίνησε βέβαια ότι οι BRICS δεν στοχεύουν στη δημιουργία ενός ξεχωριστού συστήματος πληρωμών, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα των πληρωμών είναι ένα από τα κύρια εμπόδια στη συνεργασία εντός του μπλοκ, αλλά τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα συστήματα για να το παρακάμψουν.
Αν και είναι τεχνικά εφικτό, δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι τα περισσότερα μέλη των BRICS, πέραν της Ρωσίας και του Ιράν, στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε ένα κοινό αποθετήριο, δήλωσε ο Oleg Vyugin, πρώην κορυφαίος αξιωματούχος της Τράπεζας της Ρωσίας. «Οι περισσότερες χώρες που ανήκουν στους BRICS έχουν μεγάλους οικονομικούς δεσμούς με τον δυτικό κόσμο», δήλωσε. Δεν θα θελήσουν να διαχωριστούν από αυτόν».
Η Ρωσία έχει σαφές συμφέρον να αναπτύξει εναλλακτικές οικονομικές δομές για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία μετά το 2022. Οι μεγαλύτερες τράπεζές της αποκόπηκαν από το σύστημα πληρωμών SWIFT και οι ρωσικοί λογαριασμοί σε διεθνή αποθετήρια δεσμεύτηκαν. Μόνο η Euroclear κατέχει περίπου 173 δισ. ευρώ που σχετίζονται με τις ρωσικές συμμετοχές στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ακινητοποιημένων περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής της τράπεζας.
Οι ρωσικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν επίσης αυξανόμενες δυσκολίες με τις διασυνοριακές πληρωμές για εισαγωγές και εξαγωγές, μεταξύ άλλων με την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία, καθώς οι ξένες τράπεζες γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικές απέναντι στον κίνδυνο δευτερογενών κυρώσεων των ΗΠΑ. Αυτό παρακινεί το Κρεμλίνο να πιέσει για ένα εναλλακτικό σύστημα πληρωμών στο πλαίσιο των BRICS, βασισμένο στα εθνικά νομίσματα.
Ενώ η Ρωσία δεν έχει ακόμη αποκαλύψει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το BRICS Clear, ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε σε συνέντευξή του στο RBC πριν από τη σύνοδο κορυφής ότι θα βασίζεται στην τεχνολογία κατανεμημένων βιβλίων.
Τα εναλλακτικά συστήματα πληρωμών «ενδέχεται να μην παρέχουν την αναμενόμενη ασυλία από τις κυρώσεις», δήλωσε ο Tom Keatinge, διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών και Ασφάλειας του Royal United Services Institute στο Λονδίνο. «Με τις ΗΠΑ – και ολοένα και περισσότερο το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ – να αναπτύσσουν μηχανισμούς κυρώσεων και ελέγχου των εξαγωγών που έχουν εξωεδαφική εμβέλεια, οι δυτικές κυρώσεις θα μπορούσαν να εξακολουθούν να έχουν αντίκτυπο».
Οι αξιωματούχοι από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών BRICS σχεδιάζουν το επόμενο διάστημα να συζητήσουν το ενιαίο σύστημα πληρωμών τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την πηγή του Bloomberg. Αν και η διαδικασία είναι δύσκολη και αργή, καθώς οι επιμέρους χώρες έχουν διαφορετικά τεχνολογικά πρωτόκολλα και πρωτόκολλα ασφαλείας, καθώς και νόμους και οικονομικούς κανονισμούς, ένα μερικώς ολοκληρωμένο σύστημα πληρωμών είναι μια πιθανότητα και θα μπορούσε να ενισχύσει το εμπόριο μεταξύ των μελών των BRICS κατά 5%-7%, πρόσθεσε η πηγή.
Διαβάστε επίσης
Τραμπ: Τι θα συμβεί στις επιχειρήσεις του αν κερδίσει τις εκλογές
Πέντε dark, εορταστικά κοκτέιλ για να περάσετε το Halloween
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τα επόμενα βήματα μέχρι να “κλείσει” το deal με τη Masdar