THEPOWERGAME
Στα χέρια των αρχών βρίσκεται από χθες ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας, Ίλιρ Μέτα. Η σύλληψη του επικεφαλής του κόμματος «Ελευθερία» έρχεται κατόπιν εντολής του SPAK (αρμόδιο όργανο κατά της Διαφθοράς). Ο Μέτα (ο οποίος είχε διατελέσει παλαιότερα και πρωθυπουργός από το 1999 έως το 2002 καθώς και υπουργός Εξωτερικών αλλά και πρόεδρος της Βουλής) κατηγορείται για τρεις υποθέσεις διαφθοράς και μη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με το top-channel.tv. Πληροφορίες αναφέρουν πως κατηγορείται και για «ξέπλυμα» χρήματος.
Το αλβανικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης Reporter τόνισε ότι ο Μέτα κατηγορείται για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και απόκρυψη του πλούτου του. Άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν τις ίδιες κατηγορίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρώην πρόεδρος.
Ο δικηγόρος του Μέτα επιβεβαίωσε ότι η σύλληψη έγινε για κατηγορίες διαφθοράς, τις οποίες ο πρώην πρόεδρος αρνείται.
🇦🇱 Albania's former president and prime minister, Ilir Meta, was arrested today.
Meta is the leader of the Freedom Party, the third-largest in Albania.
With Meta’s arrest, all major opposition leaders, including the Democratic Party’s Sali Berisha, have now been arrested. pic.twitter.com/yKDYZS7vHY
— kos_data (@kos_data) October 21, 2024
Ποιος είναι ο Ίλιρ Μέτα
Ο Ιλίρ Μέτα γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου 1969 ήταν ο προηγούμενος πρόεδρος της Αλβανίας, με θητεία από το 2017-2022.Εναντίον του διεξάγεται έρευνα για φερόμενη παράνομη άσκηση πίεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από χρόνια.
Ο ίδιος και η πρώην σύζυγός του έχουν επίσης ερευνηθεί για ισχυρισμούς περί απόκρυψης προσωπικής περιουσίας και εισοδήματος.
Ο Μέτα υπήρξε σφοδρός πολέμιος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, κατηγορώντας την ότι διοικεί ένα «κλεπτοκρατικό καθεστώς» και ότι συγκεντρώνει όλες τις νομοθετικές, διοικητικές και δικαστικές εξουσίες στα χέρια του Ράμα.
Ο Μέτα ίδρυσε και ήταν ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση (LSI), ενός κόμματος που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε κυβερνητικούς συνασπισμούς στην Αλβανία.
Αν και αρχικά προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αποχώρησε και δημιούργησε το LSI, διατηρώντας επιρροή στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Η διαφθορά υπήρξε η αχίλλειος πτέρνα της μετακομμουνιστικής Αλβανίας, επηρεάζοντας έντονα τη δημοκρατική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.
Διαβάστε επίσης
Απεργία 23 Οκτωβρίου: Ποιοι συμμετέχουν
ΤτΕ: Στα 2,3 δισ. αύξησαν τα κέρδη τους οι τράπεζες το α’ εξάμηνο
Ποια χώρα δοκιμάζει την ηλεκτρική ταπετσαρία για θέρμανση