THEPOWERGAME
Παρά το γεγονός ότι είναι η πρωτεύουσα μιας χώρας σε πόλεμο, η πόλη του Κιέβου διαθέτει μία από τις πιο πλήρως ψηφιοποιημένες κυβερνήσεις στον κόσμο. Για τους απλούς κατοίκους του Κιέβου, διαδικασίες τόσο διαφορετικές όσο η αγορά εισιτηρίων για τα μέσα μεταφοράς, η εύρεση θέσεων καταφυγίων αεροπορικής επιδρομής, ακόμη και η συμμετοχή στην άμεση δημοκρατία, έχουν μεταφερθεί σε μια εφαρμογή.
Η πόλη το πέτυχε αυτό εν μέρει, μετατρέποντας τις αντιξοότητες σε πρακτικό πλεονέκτημα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Oleg Polovynko, σύμβουλος ψηφιοποίησης του δημάρχου του Κιέβου.
Η εμπειρία της εξυπηρέτησης ενός απομακρυσμένου πληθυσμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποδείχθηκε πλεονέκτημα για να μάθει η πόλη πώς να μεταφέρει τις υπηρεσίες στο διαδίκτυο, δήλωσε ο Polovynko.
«Τη στιγμή της εισβολής μίλησα πραγματικά για την ευγνωμοσύνη μου προς το Covid, επειδή το Covid σήμαινε ότι ήμασταν έτοιμοι να εργαστούμε εξ αποστάσεως, πώς να οργανώσουμε τη διαδικασία δέσμευσης των φοιτητών εξ αποστάσεως», δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός πάνελ στο συνέδριο 2024 Bloomberg CityLab στην Πόλη του Μεξικού. «Αυτό μας βοήθησε πραγματικά μετά την εισβολή, όταν οι μαθητές μας μετακινήθηκαν σε καταφύγια βομβαρδισμού ή έφυγαν από την πόλη και μπορούσαμε να παρέχουμε εκπαίδευση μέσω της εκπαιδευτικής μας πλατφόρμας».
Ο τρόπος με τον οποίο η πόλη ανταποκρίθηκε σε αυτά τα δύο σοκ, συνέβαλε στο να αποκτήσει το Κίεβο μια απίθανη φήμη ως ηγέτης στις ψηφιακές υπηρεσίες. Η εφαρμογή της πόλης, Kyiv Digital, έχει υιοθετηθεί σχεδόν καθολικά από τους κατοίκους, με 3,9 εκατομμύρια λήψεις σε μια πόλη που επισήμως έχει μόνο 3,6 εκατομμύρια πολίτες, σύμφωνα με τον Polovynko. (Το Κίεβο έλαβε επενδυτική υποστήριξη από την ομάδα κυβερνητικής καινοτομίας του Bloomberg Philanthropies για την επέκταση των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών. Το Bloomberg Philanthropies είναι ο φιλανθρωπικός οργανισμός του Μάικλ Μπλούμπεργκ, ιδρυτή και μεγαλομέτοχου της Bloomberg LP, η οποία είναι η μητρική εταιρεία του Bloomberg News.)
Η εφαρμογή έχει γίνει ένας πρωταρχικός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και της πόλης, με τους κατοίκους να μπορούν να δημιουργούν αναφορές, να κάνουν προτάσεις και να υποβάλλουν καταγγελίες online – τα αποτελέσματα των οποίων οδήγησαν σε αλλαγές στην πρακτική και την πολιτική. Σε ένα παράδειγμα, η πόλη χρησιμοποίησε την εφαρμογή για να βάλει τους κατοίκους να ψηφίσουν για την αντικατάσταση ονομάτων δρόμων που είχαν προηγουμένως πάρει ονόματα από σοβιετικές προσωπικότητες.
Αρχικά, οι αξιωματούχοι του Κιέβου είχαν το όραμα να χρησιμοποιήσουν την ψηφιοποίηση για να βελτιώσουν την ευκολία. Αλλά μετά την εισβολή, η εφαρμογή μετατοπίστηκε «από την ευκολία στην ασφάλεια» για να δώσει έμφαση στις ανάγκες του πολέμου.
Ένα παράδειγμα είναι οι προειδοποιήσεις διακοπής ρεύματος που δίνουν στους κατοίκους εκ των προτέρων ειδοποίηση όταν μια περιοχή πρόκειται να χάσει το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και μια εκτιμώμενη ώρα που θα επιστρέψει το ρεύμα. Αυτό έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε μια πόλη με πύργους κατοικιών, για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποφύγουν να κολλήσουν σε έναν ψηλό όροφο ή σε ένα ασανσέρ.
Σύντομα οι κάτοικοι της πόλης θα μπορούν επίσης να παρακολουθούν τη δική τους ψυχική υγεία και να έχουν πρόσβαση σε συμβουλευτική μέσω εφαρμογής – μια τεράστια ανάγκη σε μια πόλη όπου, σύμφωνα με τον Polovynko, ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων βιώνει μετατραυματικό στρες εν μέσω των πιέσεων του πολέμου.
«Η ψυχική υγεία των κοινοτήτων μας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και εργαζόμαστε πάνω σε μια εφαρμογή που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να παρακολουθούν την ψυχική τους υγεία, να σκέφτονται τα βήματα που πρέπει να κάνουν και ίσως να συνδεθούν με έναν ψυχολόγο», δήλωσε ο Polovynko. «Ακόμα εργαζόμαστε και δοκιμάζουμε αυτή τη στιγμή για να βρούμε το κατάλληλο μοντέλο, επειδή η κατάσταση της ψυχικής σας υγείας είναι πολύ πιο ευαίσθητη πληροφορία».
Αυτή η ψηφιακή στροφή συνοδεύεται από προκλήσεις, αναγνωρίζει ο Polovynko. «Μπορεί να υπάρξει μια στιγμή που δεν έχουμε συνδεσιμότητα και δεν μπορούμε να παρέχουμε ψηφιακές υπηρεσίες – έτσι έχουμε offline χάρτες που δείχνουν βασικές υποδομές όπως καταφύγια, φαρμακεία και ιατρικές υπηρεσίες». Η διαχείριση του κινδύνου κυβερνοεπιθέσεων είναι επίσης ζωτικής σημασίας, όπως και η διασφάλιση ότι τα δεδομένα των κατοίκων δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια.
«Η ασφάλεια στην εφαρμογή είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι στο διαδίκτυο γενικά, ενώ προστατεύουμε και τους εαυτούς μας με τα backend συστήματά μας», δήλωσε ο Polovynko. «Έχουμε δύο κέντρα δεδομένων στο σύμπλεγμα και χρησιμοποιούμε λύσεις από μεγάλους προμηθευτές κυβερνοασφάλειας, καθώς και τη δική μας ασφάλεια που εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο. Εν τω μεταξύ, οι δραστηριότητες των χρηστών είναι ανώνυμες και δεν συλλέγουμε περισσότερα δεδομένα από όσα είναι απαραίτητα».
Η πόλη συνεχίζει να καινοτομεί. Με τις γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας να κινδυνεύουν από επιθέσεις και το κρύο να έρχεται, το Κίεβο μπορεί να αντιμετωπίσει έναν δύσκολο χειμώνα. Η εφαρμογή της πόλης θα μπορούσε να βοηθήσει λίγο στη διαχείριση αυτού του γεγονότος, δήλωσε ο Polovynko. «Μπορούμε να παρακολουθούμε τη διαθεσιμότητα του ηλεκτρικού ρεύματος στα διαμερίσματα και αν δούμε μεγάλη αύξηση της χρήσης, μπορούμε να στείλουμε μια ειδοποίηση λέγοντας: «Παιδιά, αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό ρεύμα σε αυτό το επίπεδο, θα έχουμε μπλακ άουτ».
Διαβάστε επίσης
Γιατί οι Έλληνες στρέφονται στην ενοικίαση και εγκαταλείπουν την ιδιοκατοίκηση
Ίαν Γκάλαντ: Το μέλλον της κυκλικής οικονομίας
Ποια χώρα δοκιμάζει την ηλεκτρική ταπετσαρία για θέρμανση