THEPOWERGAME
Μπορεί ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας να οδεύει προς τον τρίτο χρόνο και το Κιέβο να δέχεται μεγάλες πιέσεις, ωστόσο πέρα από τις χερσαίες μάχες και τις πυραυλικές επιθέσεις, υπάρχει μία άλλη μάχη γοήτρου και όχι μόνο στον ουρανό, εκείνη των drones, στην οποία η Ουκρανία προσπαθεί να πάρει «κεφάλι» πετυχαίνοντας πλήγματα και αποτρέποντας τη Ρωσία να πραγματοποιήσει επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς.
Στη συνεχιζόμενη αυτή εξέλιξη των Ουκρανών στον τομέα των drones, η Ρωσία αρχίζει να βρίσκει τρόπους να αντεπιτίθεται, αλλά και τα αναχαιτιστικά γίνονται όλο και πιο ικανά σε μια τεχνολογική κούρσα εξοπλισμών, όπως αναλύεται και διεξοδικά σε ρεπορτάζ του Forbes. Η μάχη αυτή είναι ζωτικής σημασίας μάχη όχι μόνο για αυτόν τον πόλεμο, αλλά και για τις όποιες μελλοντικές συγκρούσεις.
Η ουκρανική αεράμυνα, από τους πυραύλους Patriot μέχρι τα νέα F-16 αποτρέπει εν μέρει τα ρωσικά αεροσκάφη να επιχειρήσουν πάνω από την Ουκρανία και αντ’ αυτού ρίχνουν κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας από μεγάλη απόσταση. Οι Ρώσοι μερικές φορές εκτοξεύουν μέχρι και εκατό βόμβες σε μια μέρα, με τη μεγαλύτερη από αυτές να ζυγίζει πάνω από τρεις τόνους. Ταυτόχρονα, η Ρωσία χρησιμοποιεί το ακόμα τεράστιο πλεονέκτημά της στο βαρύ πυροβολικό για να σφυροκοπεί τις ουκρανικές θέσεις και πραγματοποιεί πλήγματα πολύ πίσω από τις γραμμές με πυρομαχικά Lancet loitering.
Όλες αυτές οι επιθέσεις βασίζονται σε ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις ουκρανικές θέσεις, οι οποίες παρέχονται από πανταχού παρόντα ρωσικά drones. Η Ρωσία διαθέτει έναν μικτό στόλο από μη επανδρωμένα αεροσκάφη Orlan-10 και -30, ZALA, SuperCam και άλλα, καθένα από τα οποία έχει αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο καθοδηγώντας αεροπορικές επιδρομές, πυροβολικό ή πυρομαχικά παραμονής.
Αυτά τα μικρά αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας είναι δύσκολο να καταρριφθούν. Πετώντας σε μεγάλο ύψος, είναι σχεδόν αόρατα και έχουν μικρότερη υπογραφή ραντάρ και υπέρυθρης ακτινοβολίας από τα επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ είναι πάρα πολλά για να καταρριφθούν με τα περιορισμένα αποθέματα αντιαεροπορικών πυραύλων της Ουκρανίας. Αλλά μερικές φορές η τακτική αναγκαιότητα απαιτεί την κατάρριψη ενός Orlan-10 αξίας 100.000 δολαρίων με έναν πύραυλο Stinger αξίας 480.000 δολαρίων, παρατηρεί το Forbes.
Τα ουκρανικά FPV drones θέλουν να «κλείσουν» τα ρωσικά «μάτια» στον ουρανό
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες η Ουκρανία έχει προσαρμόσει τα FPV drones της, που συνήθως χρησιμοποιούνται για την εξουδετέρωση αρμάτων μάχης, πυροβολικού και άλλων στόχων εδάφους, σε αναχαιτιστικά αεροσκάφη μεγάλου ύψους. Τα αγωνιστικά τετρακόπτερα των 700 δολαρίων μπορούν πλέον να χτυπήσουν ανιχνευτικά drones στα 12.000 πόδια και είναι υπέυθυνα για ολοένα και περισσότερους θανάτους.
Αυτή η ικανότητα να εξουδετερώνουν τα ρωσικά «μάτια» στον ουρανό θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς την κατάσταση στο έδαφος. Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ μπόρεσε να κερδίσει γρήγορα έδαφος επειδή είχαν αιφνιδιάσει τα ρωσικά ανιχνευτικά drones αφήνοντας τους Ρώσους ανίκανους να εντοπίσουν ή να στοχεύσουν τη δύναμη επίθεσης.
Τον Αύγουστο, η εταιρεία κατασκευής drones Wild Hornets κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει περισσότερες από 100 αναχαιτίσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σε μια πρόσφατη ανάρτηση αναφέρουν ότι ο αριθμός τους ξεπερνά πλέον τα 300 με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 50%.
Στις 11 Οκτωβρίου, ο Ουκρανός ειδικός σε θέματα drone Serhii Sternenko σημείωσε ότι το 1129ο σύνταγμα αντιαεροπορικών πυραύλων Belotserk κατέρριψε 145 ρωσικά αναγνωριστικά drones σε «σύντομο χρονικό διάστημα», ενώ οι Times μίλησαν με μια ουκρανική ειδική μονάδα πεζοναυτών, που είχε αναχαιτίσει περισσότερα από 50 drones. Οι αναχαιτίσεις ήταν εύκολες επειδή τα ανιχνευτικά αεροσκάφη είναι εύκολοι στόχοι. Μόλις το drone εντοπιστεί στο ραντάρ, ο πιλότος FPV μπορεί να πετάξει στον αέρα και να προσεγγίσει από πάνω και από πίσω. Ο χειριστής ανιχνευτή, που έχει όλη την προσοχή του στο έδαφος από κάτω, δεν έχει ιδέα ότι δέχεται επίθεση μέχρι να πέσει πάνω του το ουκρανικό drone.
Στην αντεπίθεση οι Ρώσοι, με συμβουλές μέσω Telegram και όχι μόνο
Ορισμένοι Ρώσοι χειριστές κατέφυγαν στο να μουτζουρώσουν τα αεροπλάνα τους με υβριστικά γκράφιτι για να αποτρέψουν μια επίθεση, αλλά κάποιοι έχουν λάβει πιο πρακτικά μέτρα. Ο Ουκρανός ειδικός στον ηλεκτρονικό πόλεμο Serhii Flash σημείωσε φρενήρεις συζητήσεις στα ρωσικά κανάλια του Telegram σχετικά με το πώς να αντιμετωπιστεί η απειλή, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού τεχνικών λύσεων που έχουν εφαρμοστεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Πιο συγκεκριμένα: Τα περισσότερα drones έχουν βασικό λευκό χρώμα. Αυτό τα καθιστά δυσδιάκριτα από κάτω, καθώς γίνονται ένα με τον φωτεινό ουρανό ή τα σύννεφα, αλλά είναι ιδιαίτερα ορατά από πάνω. Τα σχέδια βαφής καμουφλάζ, τα οποία μειώνουν την απόσταση στην οποία μπορούν να γίνουν αντιληπτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εμφανίζονταν περιστασιακά στο παρελθόν, τώρα όμως φαίνεται ότι εφαρμόζονται ως στάνταρ στα ρωσικά εργοστάσια.
Τα πρώτα αμυντικά μέτρα που εμφανίστηκαν στα ρωσικά αναγνωριστικά drones ήταν μικρές κάμερες που έβλεπαν προς τα πίσω. Αυτές δίνουν στον χειριστή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους τουλάχιστον ελάχιστη προειδοποίηση ότι δέχεται επίθεση και του δίνουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ελιγμούς αποφυγής ή να εγκαταλείψει την περιοχή. Τα FPV drones έχουν περιορισμένη αντοχή πτήσης, οπότε αν ο ανιχνευτής μπορεί να επιβιώσει για λίγα λεπτά μπορεί να είναι σε θέση να ξεπεράσει τον επιτιθέμενο.
Ορισμένα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι τώρα επίσης εξοπλισμένα με παρεμβολείς, όπως προέβλεψε ο Serhii Flash. Ένα παράδειγμα, που περιγράφεται από τον αναλυτή Roy στο Twitter/X, ανιχνεύει την παρουσία σημάτων βίντεο. Ένα ισχυρό σήμα βίντεο είναι πιθανό να προέρχεται από ένα πλησιάζον αναχαιτιστικό FPV, και όταν ανιχνεύεται ένα τέτοιο, το σύστημα εκπέμπει ένα σήμα παρεμβολής στην ίδια συχνότητα. Αυτό σβήνει το σήμα του πιλότου του αναχαιτιστή όταν πλησιάζει.
Έχουν τοποθετηθεί διάφορες εκδόσεις παρεμβολής. Όλες αυτές μοιάζουν με αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις πεδίου και όχι με εγκαταστάσεις που προέρχονται από τους κατασκευαστές, γεγονός που καταδεικνύει και πάλι τη σημασία του να είναι κανείς σε θέση να αντιδράσει γρήγορα στις εξελίξεις στον πόλεμο με drones.
Διαβάστε επίσης
Ιπτάμενα ταξί: Χορός δισεκατομμυρίων για τις μετακινήσεις του αύριο
Ακίνητα από “χρυσό”: Μέχρι και 48 εκατ. ευρώ για μία κατοικία
Λίμνη Κρεμαστών: Παραδόθηκε η προκαταρκτική μελέτη, πώς προχωρά το έργο