THEPOWERGAME
Τις προτάσεις του για το μεταναστευτικό θα παρουσιάσει σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που θα πραγματοποιήσει με δύο υπουργούς της ιταλικής κυβέρνησης, στη μεθόριο μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας. Αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρακολουθούν τις πρωτοβουλίες της ακροδεξιάς Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι σχετικά με το θέμα που «καίει» την περιοχή.
Ο Μπαρνιέ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικών Μπρινό Ρεταγιό, θα επισκεφθεί τη Μεντόν για μια «σύσκεψη εργασίας» με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι και τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι. Επιπλέον, θα εξετάσουν το συνοριακό πέρασμα Βιντιμίλε, ένα σημαντικό σημείο διέλευσης για μετανάστες. Σύμφωνα με ιταλική διπλωματική πηγή, η σύσκεψη έχει ως στόχο «να ενισχύσει τη διασυνοριακή συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης» ανάμεσα στις δύο χώρες.
Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Μπαρνιέ στο εξωτερικό μετά το σύντομο πέρασμά του από τις Βρυξέλλες χθες Πέμπτη. Η σύσκεψη έρχεται μια ημέρα μετά από μια ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που εστίασε στο μεταναστευτικό. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να αναληφθούν αποφασιστικές ενέργειες για «τη διευκόλυνση, την αύξηση και την επιτάχυνση των επιστροφών» παράτυπων μεταναστών στην ΕΕ, αν και παραμένουν οι διαφωνίες σχετικά με την ιταλική πρωτοβουλία για τη δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων σε τρίτες χώρες.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπό τις πιέσεις από πολλές χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπου η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος, πρότεινε ένα νέο νομοσχέδιο για να διευκολύνει τις «επιστροφές» των παράτυπων μεταναστών, το οποίο περιλαμβάνει και τα αμφιλεγόμενα κέντρα.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι τα προαναχωρησιακά κέντρα δεν είναι παρά «μια σταγόνα στον ωκεανό» και δεν συνιστούν «λύση» για «μεγάλες χώρες» όπως η Γερμανία. Η Ισπανία είναι αντίθετη στη δημιουργία αυτών των κέντρων, ενώ η Γαλλία ζητά να «ευνοούνται οι επιστροφές όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες», αντί να στέλνονται οι μετανάστες «σε προαναχωρησιακά κέντρα σε τρίτες χώρες».
Νωρίς τον Οκτώβριο, οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Ιταλίας συμφώνησαν να ιδρύσουν μέχρι το 2025 μια μονάδα συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα δίκτυα διακινητών, βασισμένη στο μοντέλο συνεργασίας που εφαρμόζουν από το 2020 η Γαλλία και η Βρετανία. Ο Μπαρνιέ αναμένεται επίσης να παρουσιάσει σύντομα το περιεχόμενο ενός νέου νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό, το οποίο έχει δεσμευτεί να υποβάλει μέχρι τις αρχές του 2025, μόλις έναν χρόνο μετά την ψήφο του προηγούμενου νομοσχεδίου, που είχε προκαλέσει ρήγμα στο στρατόπεδο του κόμματος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Οι προτάσεις του Ρεταγιό, που ανήκει στην ακροδεξιά, διχάζουν ξανά τους μακρονιστές, ενώ το νέο νομοσχέδιο είναι ένας από τους όρους που έχει θέσει ο Εθνικός Συναγερμός για να στηρίξει την κυβέρνηση του Μπαρνιέ, η οποία δεν έχει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Διαβάστε επίσης
Χρηματιστήριο: Attica Bank και Cenergy ζωηρεύουν τις εκδόσεις τίτλων
Επιτόκια: Γιατί ενδιαφέρουν την… τσέπη του μέσου καταναλωτή
Ποιον ρόλο θα έχει το φυσικό αέριο στο ενεργειακό μείγμα του 2030