THEPOWERGAME
Νέες κυρώσεις επέβαλε η Βρετανία σε 18 ρωσικά δεξαμενόπλοια και σε τέσσερα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δέσμη κυρώσεων μέχρι σήμερα σε βάρος του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» της χώρας. Η Βρετανία λέει πως ο «σκιώδης στόλος» χρησιμοποιεί παράνομες πρακτικές προκειμένου να αποφύγει τους δυτικούς περιορισμούς στο ρωσικό πετρέλαιο. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εργάζεται με τις ναυτικές αρχές ώστε τα ρωσικά πλοία με ύποπτη ασφάλιση να δίνουν λεπτομέρειες για το καθεστώς ασφάλισής τους όταν διέρχονται από τη Μάγχη. «Οποιοσδήποτε παράγοντας διευκολύνει και υποστηρίζει τις κακές δραστηριότητες της Ρωσίας μπορεί να εκθέσει τον εαυτό του σε κυρώσεις», δήλωσε η κυβέρνηση.
Η Ρωσία απορρίπτει τη δυτική πίεση να περιορίσει τις εξαγωγές πετρελαίου της, και το προηγούμενο έτος σημειώθηκε αύξηση στον αριθμό των δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν φορτία που δεν υπόκεινται σε κανόνες ή δεν είναι ασφαλισμένα σε συμβατικούς δυτικούς παρόχους. Η Μόσχα λέει πως οι νέες βρετανικές κυρώσεις δείχνουν πως η ικανότητα του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας ενοχλεί το Λονδίνο.
Η είσοδος των 18 δεξαμενόπλοιων σε βρετανικά λιμάνια θα απαγορεύεται και δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βρετανικές λιμενικές υπηρεσίες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των δεξαμενόπλοιων που έχουν τεθεί υπό καθεστώς κυρώσεων, σε 43. Τα πλοία περιλαμβάνουν τα NS Bora, Atlas και Moskovsky Prospect. «Η αδιάκοπη δράση του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στον σκιώδη στόλο προσθέτει στο σύστημα και στερεί την πολεμική μηχανή του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν από κρίσιμα έσοδα», ανέφερε η κυβέρνηση. Τα δεξαμενόπλοια που έχουν τεθεί στο στόχαστρο εκτιμάται πως μετέφεραν πετρέλαιο αξίας 4,9 δισ. στερλινών πέρυσι, ανέφερε.
Στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσε σήμερα, η Βρετανία επέβαλε επίσης κυρώσεις στη ρωσική εταιρία αερίου Rusgazdobycha JSC. «Πρέπει να καταπολεμήσουμε την κακή ρωσική δραστηριότητα σε κάθε μορφή, είτε πρόκειται για παράνομες τακτικές ώστε να ενισχυθεί η πολεμική μηχανή του Πούτιν, είτε για τη χρήση κυβερνοεπιθέσεων ή βαρβαρότητας στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι νέες βρετανικές κυρώσεις σε πλοία μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου και αερίου δείχνουν πως το κύρος της Μόσχας ως ενός «αξιόπιστου προμηθευτή ενέργειας» δεν ταιριάζει στο Λονδίνο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Σύμφωνα πάντα με το RIA, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να παραβιαστούν τα δικαιώματα της Ρωσίας.
Διαβάστε επίσης
Metlen: Πρόωρη αποπληρωμή ομολόγου 500 εκατ.
Θα έδινες 20 ευρώ για αυτό το Martini;
Ποιον ρόλο θα έχει το φυσικό αέριο στο ενεργειακό μείγμα του 2030