THEPOWERGAME
Ο πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ, προωθεί ένα σχέδιο για την αύξηση των φόρων στους πλούσιους στη Γαλλία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιους από αυτούς να φύγουν από τη χώρα ή να αποθαρρύνει άλλους να εγκατασταθούν εκεί.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόταση του Μπαρνιέ για τον προϋπολογισμό του 2025 θέτει ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 20% για άτομα που βγάζουν πάνω από 250.000 ευρώ ετησίως ή για ζευγάρια με διπλάσιο εισόδημα. Αυτή η κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση των φορολογικών παραδείσων και εκτιμάται ότι θα επηρεάσει περίπου 65.000 νοικοκυριά, αποφέροντας 2 δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά έσοδα.
Η πρόταση μπορεί να τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, όπου η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ είναι ευάλωτη, και τα κόμματα της αριστεράς και της ακροδεξιάς πιέζουν για πιο αυστηρά μέτρα φορολόγησης των πλουσίων. Η αύξηση της φορολογίας στους πλούσιους έχει προκαλέσει ανησυχίες, με ορισμένους να εξετάζουν το ενδεχόμενο να φύγουν από τη Γαλλία, όπως αναφέρει η νομικός ειδική σε φορολογικά θέματα Ξένια Λεζάντρ, που λαμβάνει πολλές ερωτήσεις από πελάτες της. Σύμφωνα με το Bloomberg, κάποιοι πλούσιοι ήδη αισθάνονται στιγματισμένοι και ανησυχούν για την οικονομική αστάθεια της χώρας.
Το σχέδιο του Μπαρνιέ αποτελεί μέρος της στρατηγικής του για τη μείωση του ελλείμματος, παρόμοια με την πολιτική που εξετάζουν η κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία και η Ιταλία. Ο Μπαρνιέ έχει δηλώσει ότι η φορολόγηση των πλουσίων και των πολυεθνικών εταιρειών είναι ένας τρόπος να αποφευχθεί η αύξηση των φόρων για τα εργατικά και μεσαία στρώματα.
Η Γαλλία είναι γνωστή για τις μεγάλες της περιουσίες, όπως αυτή του Μπερνάρ Αρνό της LVMH και της Φρανσουάζ Μπετενκούρ Μάγιερς της L’Oréal. Εντούτοις, η αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση απειλεί να φέρει μια «κρίσιμη καμπή» για αυτούς τους πλούσιους, σύμφωνα με την Εβελίν Μπρουζέρ, αντιπρόεδρο της Ένωσης Οικογενειακών Γραφείων της Γαλλίας. Πολλοί από αυτούς μπορεί να είναι συναισθηματικά δεμένοι με τη Γαλλία, αλλά έρχεται μια στιγμή που μπορεί να αποφασίσουν να αποχωρήσουν.
Η πολιτική ατμόσφαιρα τους τελευταίους μήνες έχει κάνει πολλούς πλούσιους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φύγουν, ιδιαίτερα μετά την υπόσχεση της αριστερής συμμαχίας για μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων κατά την προεκλογική εκστρατεία. Παρά την αρχική ανησυχία, φαίνεται ότι οι πλούσιοι παραμένουν στη χώρα, αλλά βρίσκονται σε κατάσταση «αναμονής», περιμένοντας να δουν αν οι νέοι φόροι θα είναι προσωρινοί και αν θα συνοδευτούν από προσπάθειες μείωσης των υπερβολικών δαπανών.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση ανησυχεί περισσότερο για το υψηλό χρέος και το έλλειμμα της χώρας, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την κυριαρχία της Γαλλίας και τον πλούτο των μελλοντικών γενεών. Αυτό φαίνεται να ανησυχεί εξίσου τους πλουσίους και τους επιχειρηματίες.
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες γαλλικές οικογένειες, όπως η δυναστεία της ναυτιλίας Saade, θα υποστούν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις από το νέο προϋπολογισμό. Η οικογένεια Saade θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους το επόμενο έτος. Παρά την αναμενόμενη αύξηση των φόρων, επιχειρηματίες όπως ο Xavier Niel παραμένουν στη Γαλλία, αν και αναγνωρίζουν τις προκλήσεις της φορολογικής πολιτικής.
Διαβάστε επίσης
Όλυμπος: Στρατηγική επένδυση 70 εκατ. ευρώ στην Κύπρο
Φρενιτίτιδα franchise στα σινεμά και το 2025
Πράσινο υδρογόνο: Ένα βήμα μπροστά, δύο πίσω για τις επενδύσεις