THEPOWERGAME
Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε πολιτικο-διπλωματική λύση που θα απομακρύνει τις αιτίες της κρίσης και θα τερματίσει τον πόλεμο με την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ρώσο Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Η ρωσική πρόταση αφορά στην παράδοση των επαρχιών του Ντονέτσκ, Χερσώνα, Λουγκάνσκ και Ζαπορίζια, καθώς και την Κριμαία. Για να γίνει αυτό, η Ουκρανία θα πρέπει να εγκαταλείψει και την επιθυμία της να ενταχθεί στο NATO.
Σύμφωνα με το Newsweeek, το Κίεβο και οι υποστηρικτές του ζητούν αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ η Μόσχα προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης μπορεί να οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθεση με το NATO, που κατέχει τον μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο.
Παράλληλα, ο Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποιεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν «επικίνδυνες συνέπειες» εάν συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αντί να στηρίξουν μια προτεινόμενη ρωσική συμφωνία για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.
Δύο και πλέον χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» κατά της Ουκρανίας, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία προτείνει ένα βιώσιμο σχέδιο που θα μπορούσε να τερματίσει τη βία και να αναδιοργανώσει την ασφάλεια στην Ευρώπη. Ο Λαβρόφ κατηγόρησε το NATO και τις ΗΠΑ ότι είναι υπεύθυνοι για την κλιμάκωση της σύγκρουσης, αναφέροντας ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε πολιτικο-διπλωματική λύση που θα απομακρύνει τις αιτίες της κρίσης και θα τερματίσει τον πόλεμο.
Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία επιδιώκει την αποκατάσταση της ειρήνης, αλλά σημείωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δεν έχει ανακαλέσει την απαγόρευση διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα. Αντίθετα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα τη συνέχιση της πολέμου, ενισχύοντας μάλιστα τη χρήση δυτικών πυραύλων από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε επίσης στη μεταβολή της παγκόσμιας ισορροπίας δυνάμεων, δηλώνοντας ότι η Ρωσία έχει εδραιώσει τις σχέσεις της με την Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προσαρμογή της παγκόσμιας τάξης στα νέα δεδομένα. Ανέφερε ότι η αλλαγή προς μια πολυπολική παγκόσμια τάξη είναι αναγκαία και ότι οι χώρες θα πρέπει να συνεργάζονται σε ίσους όρους.
Σχολιάζοντας τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει την πολιτική απέναντι στη Ρωσία, καθώς και οι δύο μεγάλοι πολιτικοί φορείς έχουν συμφωνήσει στην αντιπαράθεση με τη χώρα του. Ανέφερε ότι είναι σημαντικό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όποιος κι αν είναι αυτός, να επικεντρωθεί σε εσωτερικά ζητήματα και να μην επιδιώκει «περιπέτειες» μακριά από τις αμερικανικές ακτές.
Συνολικά, ο Λαβρόφ επανέλαβε την ανάγκη για μια πολιτική λύση που θα αναγνωρίσει τις νέες πραγματικότητες στην περιοχή, επικρίνοντας την έλλειψη διάθεσης του Δυτικού κόσμου να προχωρήσει σε ειρηνικές διαπραγματεύσεις και προειδοποιώντας για τις συνέπειες των συνεχιζόμενων στρατιωτικών ενεργειών.
Διαβάστε επίσης
Είσοδος της Latsco στην Αττική Οδό με 10%
Novotel: Μια σουίτα με θέα… την Paris Saint Germain
Ποια είναι η Virya Energy, γιατί επενδύει στην ελληνική αγορά ΑΠΕ