THEPOWERGAME
Απρόβλεπτη τροπή έχει λάβει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο το βράδυ της Δευτέρας, με στόχο «την καταστροφή των υποδομών της Χεζμπολάχ». Μάλιστα, οι ΗΠΑ άναψαν «πράσινο φως» στον Νετανιάχου για την καταστροφή των εν λόγω υποδομών, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποίησε ταυτόχρονα το Ιράν εναντίον ενδεχόμενης «απευθείας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ», υπογραμμίζοντας τις «σοβαρές συνέπειες» που θα είχε τέτοια κίνηση για την Τεχεράνη.
Ο Αμερικανός υπουργός είχε χθες επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιόαβ Γκάλαντ. Όπως ανακοινώθηκε οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην «ανάγκη» να «καταστραφούν οι υποδομές επίθεσης» της Χεζμπολάχ, ώστε να είναι εγγυημένο ότι δεν θα είναι σε θέση να διαπράξει επιθέσεις του τύπου αυτών της 7ης Οκτωβρίου εναντίον κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Πεντάγωνο. Παράλληλα ο Όστιν υπογράμμισε πως «είναι απαραίτητη διπλωματική επίλυση» ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των αμάχων σε «αμφότερες τις πλευρές των συνόρων».
Μάλιστα, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι ΗΠΑ θα στείλουν μερικές χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσουν τις 40.000 που βρίσκονται ήδη στην περιοχή και να βοηθήσουν στην υπεράσπιση του Ισραήλ.
Όπως σημειώνουν οι NYT, ενώ το Ισραήλ δήλωσε ότι διεξάγει «περιορισμένες, εντοπισμένες και στοχευμένες επιδρομές» σε μια στενή λωρίδα γης κοντά στα σύνορα, ο αριθμός των στρατευμάτων που αναπτύχθηκαν στο βόρειο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες τροφοδότησε τις εικασίες ότι θα μπορούσε να έρθει μια ευρύτερη επιχείρηση, όπως και γίνεται τις τελευταίες ώρες. Τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο μέσο, δήλωσαν ότι τμήματα του στρατού θα μπορούσαν να προχωρήσουν αρκετά χιλιόμετρα πέρα από τα σύνορα.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου του στη Γάζα, το Ισραήλ υποβάθμισε αρχικά την κλίμακα των στρατιωτικών του ενεργειών αρκετές φορές, συμπεριλαμβανομένης της χερσαίας εισβολής στη Γάζα, της προώθησης στο νότιο μισό της Λωρίδας της Γάζας και της εισβολής στη Ράφα. Το Ισραήλ δήλωσε ότι ο στόχος του στην επιχείρηση στον Λίβανο είναι να εξαλείψει την υποδομή της Χεζμπολάχ που αποτελεί άμεση απειλή για το βόρειο Ισραήλ, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι άμαχοι που εκτοπίστηκαν από τα πυρά ρουκετών εκεί. Οι μάχες έχουν αναγκάσει περισσότερους από 160.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εκατέρωθεν των συνόρων.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το Ισραήλ συνέχισε να πραγματοποιεί πλήγματα κοντά στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, με εκρήξεις και λάμψεις φωτός που συνοδεύονταν από δυνατές εκρήξεις να ακούγονται στην Νταχίγια, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή ακριβώς νότια της Βηρυτού. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είχε ως στόχο εγκαταστάσεις κατασκευής όπλων της Χεζμπολάχ.
Στην αντεπίθεση η Χεζμπολάχ, σειρήνες στο Ισραήλ
Παράλληλα, η λιβανέζικη οργάνωση εκτόξευσε τουλάχιστον 15 πυραύλους προς το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τις IDF. Η ισραηλινή Haaretz σημειώνει ότι ακούστηκαν σειρήνες σε πολλές περιοχές όπως στο Τελ Αβίβ, στη Χερζλίγια, στο Ραμάτ Χασαρόν, στο Κφαρ Σαμπά και τη Μετούλα.
Από την πλευρά του ο επίσημος στρατός του Λιβάνου, διέψευσε τους ισχυρισμούς περί απόσυρσης των δυνάμεών του από θέσεις κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ. Στη δήλωση αναφέρεται ότι οι λιβανέζικες μονάδες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας και έχουν επανατοποθετήσει αρκετές προωθημένες θέσεις εντός της περιοχής ευθύνης του στρατού.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησης με οργανώσεις του ΟΗΕ και πρεσβευτές των χωρών-δωρητών, σημείωσε ότι ο Λίβανος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια από τις πιο επικίνδυνες φάσεις στην ιστορία του.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι στο νότιο Λίβανο διεξάγονται «έντονες μάχες» με τη Χεζμπολάχ και ότι τα μέλη της Χεζμπολάχ «χρησιμοποιούν τον άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινες ασπίδες». Ο στρατός κάλεσε τους κατοίκους του νότιου Λιβάνου να «αποφεύγουν να ταξιδεύουν με οχήματα προς τα νότια κατά μήκος του ποταμού Λιτάνι».
Στον «χορό» και οι Χούθι
Στο «παιχνίδι» των επιθέσεων μπήκαν και Χούθι, που ισχυρίζονται ότι χτύπησαν το Τελ Αβίβ και τη νότια πόλη Εϊλάτ με επιθετικά drones. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Χούθι Yahya Saree, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στόχευσε το Τελ Αβίβ και άλλα τέσσερα την πόλη Eilat.
Οι IDF ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία αναχαίτισε ένα drone πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, δεκάδες χιλιόμετρα δυτικά των ακτών του κεντρικού Ισραήλ.
Διαβάστε επίσης
Εθνική: Πλώρη για μέγιστη τιμή, το ΤΧΣ αποφασίζει στενότερο εύρος τιμών
Σε εκκαθάριση η Sonoco: Πωλούνται οι εγκαταστάσεις σε Νεοχωρούδα και ΒΙΠΕ Κιλκίς
Ρεύμα: Τι “τάση” θα έχουν τα πράσινα τιμολόγια του Οκτωβρίου